«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) κήρυξε η Τουρκία δέκα πρέσβεις οι οποίοι είχαν “τολμήσει” να ζητήσουν με επιστολή τους την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν που δήλωσε πως “…γιατί να κάνουν αυτή τη δήλωση οι 10 πρέσβεις; Αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το κατάλοιπο του Σόρος προσπαθούν να τον αποφυλακίσουν. Είπα στον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Πώς μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαι; Τι είναι αυτό; Λένε αφήστε τον Καβαλά. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες».
Οι πρέσβεις είναι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Η ανοιχτή τους επιστολή καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από το 2017, αρχικά ως κατηγορούμενος για υποκίνηση των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη (αθωώθηκε για αυτή την κατηγορία) και μετά ως αναμεμιγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016. Ουσιαστικά ο ίδιος παραμένει στη φυλακή εδώ και 3 χρόνια χωρίς δίκη.
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις διεθνώς καθώς υπάρχει έκκληση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απελευθέρωση του ενώ έχουν γίνει και πολλές εκδηλώσεις υπέρ του σε ξένες πρωτεύουσες. Ο Καβαλά ενοχλεί το τουρκικό καθεστώς καθώς πέρα από την μεγάλη προσωπική του περιουσία από το καπνεμπόριο, εχει ιδρύσει εκδοτικό οίκο, χρηματοδοτεί πανεπιστήμια, καλλιτεχνικές ομάδες, ανθρωπιστικές ΜΚΟ στη χώρα του, ασκεί κριτική στον Ερντογάν, έχει μεγάλη φιλανθρωπική δράση, και προσφέρει στην ανάδειξη και διαφύλαξη της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνολικά η δράση του έχει “ερεθίσει” το τουρκικό καθεστώς καθώς κινείται εκτός “κύκλων” του Ερντογάν και υποστηρίζει φιλελεύθερες καλλιτεχνικές, ακτιβιστικές και κοινωνικές δράσεις, ενώ το καθεστώς τον χαρακτηρίζει “κόκκινο Σώρος της Τουρκίας”.
Όπως καταγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι σε σχέση με τις αποφάσεις της ‘Αγκυρας για τους δέκα Πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα. Ειδικότερα, ο κ. Σασόλι με ανάρτησή του στο τουίτερ ανέφερε ότι: «η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα».
Το επεισόδιο αυτό βέβαια “αθροίζεται” με αρκετά ακόμη, που δείχνουν την ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση που παίρνει η Τουρκία από τη Δύση, καθώς ακόμη και να θεώρησε ότι η δημόσια παρέμβαση των 10 πρέσβεων ήταν υπερβολική, η αντίδραση είναι τελείως εκτός διπλωματικών ορίων και στα όρια της εχθρότητας.