Μεγαλόσχημες δηλώσεις αλλά ίσως ενδεικτικές είναι αυτές που έκανε προχθές ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας. Ο οποίος είπε πως «το πρόγραμμα των εγχώριων αντιαεροπορικών συστημάτων μας πάει πολύ καλά, κάθε τεστ είναι επιτυχημένο. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας πλέον δεν θα έχει μέρος σε συζητήσεις αν ‘θα μας δώσουν Patriot’ ή ‘αν θα αγοράσουμε SAMP/T’, ή ‘αν ισχύει το ένα ή το άλλο εμπάργκο’».
Ουσιαστικά ο Ντεμίρ λέει πως δεν υπάρχει λόγος να αναζητά η Τουρκία αντιαεροπορικό σύστημα μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς από το εξωτερικό, όπως κατά καιρούς έχει κάνει απευθυνόμενη στη Δύση -αλλά και στην Ανατολή- και πως οι ανάγκες της θα καλυφθούν εγχώρια.
Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στην εξέλιξη των τοπικής σχεδίασης αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς στις 27 Μάιου σε δοκιμή αντιαεροπορικού πυραύλου Siper (οι οποίες συνεχίζονται), επετεύχθη βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο έως τώρα. Αν και αυτό απέχει αρκετά από τον στόχο για εμβέλεια περίπου 150 χιλιομέτρων, η πρόοδος είναι φανερή. Θυμίζουμε εδώ πως η Τουρκία αναπτύσσει πολύστρωματική αντιαεροπορική άμυνα με συστήματα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, Siper/Hisar έχοντας αρχίσει να παραλαμβάνει κάποια στο οπλοστάσιο της.
Δοκιμάστηκε ο τουρκικός αντιαεροπορικός πύραυλος Siper, πρόβλεψη για ένταξη το 2023
Τα συστήματα αυτά ενισχύονται και από το πρόγραμμα EIRS/TEIRS, που είναι η κατασκευή σειράς κινητών και σταθερών ραντάρ μεγάλης εμβελείας σε όλη τη χώρα (από την Aselsan), ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό εθνικό δίκτυο αεράμυνας, ανεξάρτητο από τους σταθμούς έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ που ήδη υπάρχουν στη χώρα, και με εγχώριο σύστημα διαχείρισης στόχων.
Παραμένει βέβαια άγνωστο πως η παραπάνω δήλωση που δείχνει την Τουρκία να σταματά την αναζήτηση ξένων αντιαεροπορικών συστημάτων, συμβιβάζεται με τις επίσης πρόσφατες δηλώσεις ότι επίκειται αγορά 2ου συγκροτήματος S-400 από τη Ρωσία. Αν και το τελευταίο, ως πρόθεση, έχει μάλλον ατονήσει μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αν η Τουρκία προχωρήσει τώρα σε τέτοια κίνηση θα προκαλέσει ραγδαίες αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Έτοιμο για ένταξη κηρύχθηκε το τουρκικό αντιαεροπορικό σύστημα HISAR O+