Από το 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποδοθεί σε ένα κυνήγι εσωτερικών αντιπάλων χωρίς προηγούμενο. Κατηγορώντας τους πάντες ως «γκιουλενιστές», που υποτίθεται υπέθαλψαν το αποτυχημένο πραξικόπημα, το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να έχουν συλληφθεί, δικαστεί, φυλακιστεί, ή απλώς εκδιωχθεί από τις δουλειές τους με ένα κοινωνικό και πολιτικό στίγμα ως «εσωτερικοί εχθροί». Οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής είναι εμφανείς στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όπου εκατοντάδες έμπειροι πιλότοι έχουν αποστρατευτεί, αποδυναμώνοντας την Τουρκική Αεροπορία (δεν μας χαλά αυτό…) όπως και εκατοντάδες αξιωματικοί από όλα τα όπλα.
Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το πρακτορείο Anadolu, η παράνοια συνεχίζεται με την σύλληψη 26 πρώην στελεχών αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίοι κατηγορούνται για βιομηχανική κατασκοπεία καθώς υποτίθεται σχετίζονται με παράνομες οργανώσεις «γκιουλενιστών».
Οι 26 είναι είχαν απολυθεί από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας ως εξής: 16 από την Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ), 4 από την Aselsan, από δύο από τη Havelsan και την Tubitak, ένας από τη Roketsan και ένας από την SSB, τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Προεδρίας.
Οι συγκεκριμένοι δεν είναι το πρώτο κύμα σχετικών διώξεων, καθώς έχουν προηγηθεί και άλλα, σε ένα καθεστώς εκκαθαρίσεων κάθε ενός που τολμά να διατυπώνει κάποια κριτική κατά του Ερντογάν και έχει την ατυχία να εργάζεται στο τουρκικό Δημόσιο και στον γενικότερο περίγυρο από κρατικές, ημικρατικές ή κρατικά εξαρτώμενες αμυντικές εταιρίες.
Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι πως ο κληρικός του Ισλάμ, Φετουλάχ Γκιουλέν με σημαντική κοινωνική και πολιτική επιρροή, που ζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, ήταν από τους μεγάλους υποστηρικτές του Ερντογάν έως το 2013, όπου οι δύο πλευρές τα «έσπασαν» σε ένα παράδοξο εσωτερικό «πόλεμο» διανομής ισχύος.