Μια ακόμη ιστορίας κατασκοπίας ξέσπασε στην Τουρκία, από τις πολλές που «ανακαλύπτονται» τον τελευταίο καιρό, με το καθεστώς να πανηγυρίζει για την αποτελεσματικότητα των δικών του μυστικών υπηρεσιών αλλά και να προκαλεί προβληματισμούς σε κάθε ψύχραιμο παρατηρητή.
Τι λέει λοιπόν η Τουρκία, συγκεκριμένα η δική της μυστική υπηρεσία M.I.T; Πως υπήρχε δίκτυο 15 κατασκόπων της ισραηλινής Μοσάντ, οργανωμένων σε 5 ομάδες των 3 ατόμων, με στόχο να παρακολουθεί ξένους φοιτητές -κυρίως Παλαιστινίους και Σύριους – που ήταν εγγεγραμμένοι σε τουρκικά πανεπιστήμια επιδιώκοντας να τους προσεγγίσει. Δείχνοντας μάλιστα προτίμηση σε όσους είχαν πιθανότητα να εργαστούν στον τουρκικό αμυντικό τομέα. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ΜΙΤ παρακολουθούσε τους κατασκόπους για ένα χρόνο και τελικά τους συνέλαβε, δίνοντας στη δημοσιότητα και αντίστοιχα βίντεο με την επιχείρηση.
#SONDAKİKA
İsrail adına casusluk yapan 15 kişilik şebeke çökertildi. Casuslar, özellikle Türkiye'deki Filistinli ve Suriyeli öğrenciler hakkında bilgi topluyordu. MİT'in MOSSAD ajanlarına yönelik operasyonuna dair detaylar @trthaber'de.https://t.co/NXsUuwAm2t pic.twitter.com/8uzrcuTHz6— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) October 21, 2021
Οι κατάσκοποι, πάντα κατά τους Τούρκους, χρησιμοποιούσαν για επικοινωνία κρυπτογραφημένα email της υπηρεσίας Protonmail (διατίθεται ελεύθερα), πληρώνονταν μέσω εμβασμάτων της Western Union και της Moneygram (από τις πιο μεγάλες υπηρεσίες εμβασμάτων διεθνώς…) και ενίοτε τους έστελναν και Bitcoin.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως οι 15 συλληφθέντες είναι αραβικής καταγωγής και όχι εβραϊκής, ενώ το όλο σκηνικό είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί από το Shehab News, ένα παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων στη Γάζα, το οποίο όμως ελέγχεται από τη Χαμάς. Το οποίο εδώ και εβδομάδες είχε γράψει πως «παλαιστίνιοι που έχουν εξαφανιστεί τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, έχουν συλληφθεί για κατασκοπία σε επιφανείς παλαιστινιακές προσωπικότητες, για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής».
Το Ισραήλ αρνείται βέβαια κάθε ανάμιξη, αλλά η περιγραφή του όλου συμβάντος από τις δημόσιες πηγές δείχνει πως εντός της Τουρκίας διεξάγεται ένας ακόμη περιφερειακός «πόλεμος» μεταξύ των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων: από τη μια της Παλαιστινιακής Αρχής των Κατεχομένων και από την άλλη της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα. Το ότι η Τουρκία «παρενέβη» στη διαμάχη και εξουδετέρωσε τα κυκλώματα των ερασιτεχνών κατασκόπων (ερασιτεχνών κατά την εκτίμηση μας, καθώς η διαδικασία δράσης τους όπως περιγράφεται είναι τουλάχιστον αφελής και καμία σχέση δεν έχει με πρακτικές της ισραηλινής Μοσάντ) της μίας πλευράς, μάλλον αποδεικνύει τις σχέσεις Άγκυρας και Χαμάς!
Θα μπορούσε η Μοσάντ να έχει ανάμιξη, έστω και έμμεσα; Ίσως είναι η απάντηση, εκμεταλλευόμενη τις υπόγειες σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είναι εξαρτώμενη από την ισραηλινή ανοχή. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως «πράκτορες της Μοσάντ δρουν στην Τουρκία». Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία συνεχίζει να καταγράφει για δημόσια κατανάλωση και ενίσχυση του αισθήματος «περικύκλωσης» της χώρας, επιτυχίες εξουδετέρωσης «κατασκόπων, εχθρών, υπονομευτών», όταν σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιχειρήσεις αυτές, ακόμη να συμβαίνουν, παραμένουν σε συντριπτικό βαθμό στο σκοτάδι.