Η ρωσική υπηρεσία Τύπου Lenta.ru ανέφερε την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να επαναφέρει σε υπηρεσία επιπλέον Tu-22M-3 που έχουν τεθεί σε μακροχρόνια αποθήκευση στο αεροδρόμιο Sovetskaya Gavan / Kamenny Ruchey ώστε να γίνουν και πάλι επιχειρησιακά επ’ ωφελεία της ρωσικής Αεροπορίας μετά τον εκσυγχρονισμό.
Αναμένεται ότι Backfire αυτά, μετά τον εκσυγχρονισμό τους, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αποστολές κρούσης ακριβείας σε όλη την Ευρώπη. Αρχικά θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας στο Καζάν.
Εκεί θα αναβαθμιστούν σταδιακά στο πρότυπο Tu-22M3M. Μετά την αναβάθμισή του, το αεροσκάφος θα είναι ικανό να μεταφέρει τους πολυηχητικούς πυραύλους Kinzhal, καθώς και τους πύραυλους πλεύσης Kh-32 με εμβέλεια 600-1000 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες προδιαγραφές, το Tu-22M3M θα πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει σχεδόν οποιοδήποτε στρατηγικό στόχο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, βρετανικών ή αμερικανικών αεροπλανοφόρων, ειδικά εφόσον τα μαχητικά αεροσκάφη F-14 Tomcat που ήταν σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν αεροσκάφη σαν Tu-22M-3 έχουν πια αποσυρθεί εδώ και χρόνια.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι προφανώς δεν θεωρούν ότι τα F/A-18E/F Super Hornet ή τα F-35B/C Lightning είναι επαρκή για αυτή την αποστολή…
Αυτή η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας να επαναφέρει σε υπηρεσία επιπλέον Tu-22 θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως αντίδραση στην αντίστοιχη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επαναφέρουν σε υπηρεσία αποθηκευμένα βομβαρδιστικά Β-52 που βρίσκονται σε μακρά αποθήκευση στην έρημο της Αριζόνα, στις εγκαταστάσεις της 309th AMARG.
Η αναβάθμιση Tu-22M3M μοιράζεται πολύ με το πρόγραμμα αναβάθμισης των μεγαλύτερων και βαρύτερων Tu-160, ειδικά όσον αφορά τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό (πλοήγηση, επικοινωνίες, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, έλεγχος αυτοματισμού κινητήρων και καυσίμων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου).
Προς το παρόν, το μοναδικό πρωτότυπο Tu-22M3M είναι εξοπλισμένο με κινητήρες turbofan με μετάκαυση NK-25. Ωστόσο, τα επόμενα αεροσκάφη που θα αναβαθμιστούν αναμένεται να περάσουν σε άλλο επίπεδο λαμβάνοντας του πιο ισχυρούς κινητήρες ΝΚ-32-02 που χρησιμοποιούνται (σε τετράδα) από το Tu-160M2.
Αυτό θέλουμε https://www.thedrive.com/the-war-zone/29653/this-is-what-grummans-proposed-f-14-super-tomcat-21-would-have-actually-looked-like
Οσο έχουν να τρώνε από το πτώμα της Σοβιετικής Ένωσης θα υπάρχουν λύσεις. Στο μέλλον τους βλέπω να αγοράζουν αεροπλάνα και πλοία από τη Γαλλία. Για άρματα θα υπάρχουν για πολλές δεκαετίες ακόμα τα αειθαλή Τ64 (Τ72, Τ80, Τ90) για να κλείνουν τις τρύπες.
Αν δε κάνω λάθος, η επαναφορά Β-52 σε πτήσιμη κατάσταση έγινε για αντικατάσταση (μια προς μια) απωλειών, και αφορά πολύ λίγα αεροσκάφη (2-3). Μάλιστα σε μια περίπτωση (βαριά προσγείωση) που το απολεσθέν αεροσκάφος δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, ο εξοπλισμός του μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιος στο ‘αναζωογονημένο’ (regenerated) αεροσκάφος από την AMARC.
Έχει γίνει κάτι περαιτέρω, στα Β-52; Υπάρχει και εκείνο το θέμα αλλαγής κινητήρων, βέβαια…
Οταν νεκρανασταινουμε κατι P_3 εμεις πολλοι υποσχονταν οτι τα λεφτα μας δεν πανε χαμενα και οτι θα παρουμε την τελευταια.λεξη της τεχνολογιας.
Εγω τους πιστευω. Διεθνως υπαρχει η ταση αυτη βλεπω. Boneyard hi tech zomvies.