Σκληρή κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης στα εξοπλιστικά και στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι έχει μετατοπιστεί “από τις πάγιες θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. “Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική” απάντησε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Τσίπρας κατά τη σημερινή εισήγησή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το κόνσεπτ της “κούρσας εξοπλισμών”. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε κανείς να “εμπιστευτεί” την κυβέρνηση αυτή στα εξοπλιστικά, αυτά που, όπως είπε, “για δεκαετίες” αποτελούσαν για κάποιους τις “κότες με τα χρυσά αυγά”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη διαπραγμάτευση για αμυντική συμφωνία και αγορά φρεγατών με την Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά την ακύρωσε, απέναντι στην “πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας” για λόγους οικονομικούς.
Σήμερα, συνέχισε, φέρνει μια συμφωνία για αγορά φρεγατών και κορβετών αξίας 5 δισ., ενώ “έχουμε δαπανήσει επιπλέον 2,5 δισ. για τα Ραφάλ” και έχουμε υποσχεθεί και την αγορά “έξι επιπλέον Ραφάλ”.
‘Αφησε μάλιστα αιχμές για τους λόγους που αυτό “δυο χρόνια πριν κρίθηκε ανυπέρβλητα ακριβό για τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, σήμερα γιατί κρίνεται λογικό”, διερωτώμενος εάν “ξαναγυρίσαμε ξαφνικά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη χρυσή δεκαετία του 2000”, “στην εποχή του ‘Ακη και του Γιάννου”.
Τα προβλήματα της συμφωνίας σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις απόψεις του για “σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα” της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο” και ότι “εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ”.
“Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αρκούν ως “διορθώσεις”, δημόσιες δηλώσεις εκατέρωθεν ότι αφενός η Γαλλία θα συνδράμει τη χώρα εάν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα” και αφετέρου ότι δεν θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στρατιώτες σε εμπόλεμη περιοχή εκτός της ελληνικής και γαλλικής επικράτειας.
Γ. Οικονόμου: η αμυντική συμφωνία είναι πρώτα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της κυβέρνησης
Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, τον πολιτικό του καιροσκοπισμό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε δε τα εξής: «Σήμερα χρειάστηκε το ντεκόρ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να δηλώσει μέσα από μια ανερμάτιστη ομιλία ότι θα καταψηφίσει την ιστορική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική. Τυφλωμένος από τις εμμονές και το κομματικό του πάθος δεν μπορεί να διακρίνει ότι η συμφωνία με την Γαλλία είναι πρώτα και πάνω από όλα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της κυβέρνησης. Ο ελληνισμός όμως γνωρίζει ότι τα εθνικά μας δίκαια δεν διασφαλίζονται με κορώνες και θεωρίες αλλά με ενεργητική διπλωματία και πράξεις».