Σε μια ακόμη γκάφα υπέπεσαν ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ, παρoυσιάζοντας βίντεο από βιντεοπαιχνίδια ως πραγματικά. Στη πρώτη περίπτωση έχουμε “αερομαχία” μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών και στη δεύτερη, πλάνα από Su-25 να πλήττει στόχους στη Συρία.
Στη πρώτη περίπτωση, ένα πλαστό βίντεο παρουσιάζει μια αερομαχία μεταξύ ελληνικού Mirage και τουρκικού F16.
Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr που ερεύνησαν τη γνησιότητα του βίντεο, προέρχεται από βιντεοπαιχνίδι (FALCON BMS 4.33) που το έντυσαν με πραγματικό ηχητικό από αερομαχία. Το πραγματικό βίντεο του ηχητικού είναι το παρακάτω.
Το πλαστό βίντεο δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβ. 2018 στο liveleak.com αλλά η αρχική πηγή του στο youtube ξεκαθαρίζει πως δεν είναι πραγματικό.
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά τηλεοπτικό πρόγραμμα του ρωσικού κρατικού καναλιού Channel One.
Σε ρεπορτάζ για το πόλεμο στη Συρία και τον ηρωισμό των Ρώσων στρατιωτών (βλέπε Alexander Prokhorenko), ένα μικρό απόσπασμα από το βίντεο γκέιμ Arma 3 (στο 04:59), παρουσιάστηκε ως πραγματικό γεγονός. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση τους τελευταίους 4 μήνες που η ρωσική κυβέρνηση υποπίπτει σε τέτοιο σφάλμα, μετά τη προσπάθεια να αποδείξει πως οι Αμερικανικές Δυνάμεις βοηθούν ενεργά το ISIS, παρουσιάζοντας εικόνες από ένα βιντεογκέιμ, ως δήθεν επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία. Δείτε αναλυτικά εδώ.
Είναι η τρίτη φορά το τελευταίο χρόνο που η ρωσική κυβέρνηση έχει πιαστεί στα πράσα να διανέμει ψευδείς ειδήσεις, εικόνες και βίντεο. Το περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ένα βίντεο στον αμερικανικό σκηνοθέτη Oliver Stone στο κινητό του που ισχυρίστηκε ότι απεικόνιζε ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Στην πραγματικότητα, το βίντεο ήταν από το 2009 και έδειχνε αμερικανικά στρατεύματα που πολεμούσαν τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου τύπου του Channel One, το πλάνο ήταν αποτέλεσμα λάθους από προηγούμενο βίντεο πάνω σε computer games.
Το σφάλμα επισημάνθηκε αμέσως από τηλεθεατές του καναλιού.