Σύμφωνα με τη νομοθεσία CAATSA, η Τουρκία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενων επιβολής οικονομικών κυρώσεων εξ αιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία επειδή αγόρασε το ρωσικό σύστημα, που είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35: «Δεν κατηγορώ την Τουρκία επειδή υπάρχουν πολλές περιστάσεις και πολλά … προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Αυτό χρονολογείται από εκείνη την εποχή, η οποία ήταν καταστροφή».
Ο Τράμπ, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκοό Οίκο, δεν εξέτασε εάν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία CAATSA, την οποίο ήταν ο πρόεδρος Τραμπ που ενέκρινε τον Αύγουστο του 2017, η Τουρκία πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Ωστόσο από τις δηλώσεις του φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν είναι και πολύ θετικός με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Παίρνουν τους S-400 και όλα τα άλλα – κι αφού το κάνουν αυτό, απλά δεν μπορούν να παραγγείλουν αυτό τον εξοπλισμό. Βασικά σε γενικές γραμμές, δεν μπορούν να παραγγείλουν κανένα εξοπλισμό, τελεία και παύλα.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη επί υπουργίας Τζέιμς Μάττις, είχε εκφραστεί η ανάγκη πρόβλεψης εξαιρέσεων από τη συγκεκριμένη νομοθεσία κατά περίπτωση, προκειμένου να μην επηρεαστεί η αμυντική ικανότητα κρίσιμων συμμάχων.
Τελικά τι είπε και τι δεν είπε ο Μάττις για την Τουρκία και τους S-400;
Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο «βιομηχανικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων», οι Lockheed Martin και Raytheon ετοιμάζονταν εδώ και πολλούς μήνες να κάνουν μαζικές προσαρμογές στα περίπλοκα προγράμματα παραγωγής τους εν αναμονή της κατάληξης των αμφιλεγόμενων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Η μεν Lockheed Martin θα έπρεπε να επανασχεδιάσει την αλυσίδα εφοδιασμού του με απάρτια κι εξαρτήματα για την παραγωγή του F-35, αλλά και να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα παραδόσεων στους υπόλοιπους αγοραστές του. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ότι είναι πρόβλημα τουλάχιστον προς το παρόν.
Κι η δε Raytheon σε περίπτωση που η Τουρκία ακύρωνε την προμήθεια των S-400, θα έπρεπε κι αυτή να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα παραγωγής του αντίστοιχου αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, για να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μπορέσει να λάβει το σύστημα πυραύλων σε ταχύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι κανονικά. Το ενδεχόμενο αυτό προφανώς δεν υφίσταται πλέον.
Ειδικά η Lockheed πάντως ανέφερε σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι έχει αναλάβει έγκαιρα πρωτοβουλίες και δράση για τον περιορισμό του αντίκτυπου της εξόδου των τουρκικών εταιρειών από την αλυσίδα εφοδιασμού και αναμένει ότι θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να παραδώσει φέτος 131 F-35.