Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πακιστάν, προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ με βασικό λόγο τη διαμεσολάβηση του στην πρόσφατη σύγκρουση της χώρας με την Ινδία. Όπως λέει η επίσημη ανακοίνωση “…η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να προτείνει επίσημα τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης 2026, σε αναγνώριση της αποφασιστικής διπλωματικής του παρέμβασης και της καθοριστικής ηγεσίας του κατά την πρόσφατη κρίση Ινδίας-Πακιστάν.
Η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυρας της απρόκλητης και παράνομης ινδικής επιθετικότητας, η οποία συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Πακιστάν, με αποτέλεσμα την τραγική απώλεια αθώων ζωών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
….Σε μια στιγμή αυξημένης περιφερειακής αναταραχής, ο Πρόεδρος Τραμπ επέδειξε μεγάλη στρατηγική διορατικότητα και εξαιρετική διπλωματική ικανότητα μέσω της έντονης διπλωματικής εμπλοκής με το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί, η οποία αποκλιμάκωσε μια ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση, εξασφαλίζοντας τελικά μια εκεχειρία και αποτρέποντας έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ των δύο πυρηνικών κρατών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή και πέραν αυτής. Αυτή η παρέμβαση αποτελεί απόδειξη του ρόλου του ως γνήσιου ειρηνοποιού και της δέσμευσής του στην επίλυση συγκρούσεων μέσω διαλόγου.
Η Κυβέρνηση του Πακιστάν αναγνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα τις ειλικρινείς προσφορές του Προέδρου Τραμπ για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης του Τζαμού και Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν—ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά της περιφερειακής αστάθειας….
Η ηγεσία του Προέδρου Τραμπ κατά την κρίση Πακιστάν-Ινδίας του 2025 αποδεικνύει ξεκάθαρα τη συνέχεια της κληρονομιάς του στην πραγματιστική διπλωματία και την αποτελεσματική οικοδόμηση της ειρήνης. Το Πακιστάν παραμένει αισιόδοξο ότι οι ειλικρινείς του προσπάθειες θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κρίσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εξελίσσεται στη Γάζα και της επιδεινούμενης κλιμάκωσης που αφορά το Ιράν.”
Πιο γλαφυρή όμως ήταν η έμμεση απάντηση του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου στο Truth Social, όπου απαρίθμησε πολλά από τα επιτεύγματα του, στη διεθνή σκηνή για τα οποία πρέπει να πάρει Νόμπελ, αλλά “δεν θα το πάρω” όπως λέει, υπονοώντας πως δεν αναγνωρίζονται οι σχετικές προσπάθειες του:
“Είμαι πολύ χαρούμενος να αναφέρω ότι, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, έχω κανονίσει μια υπέροχη Συνθήκη μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Δημοκρατίας της Ρουάντα, στον πόλεμό τους, ο οποίος ήταν γνωστός για τη βίαιη αιματοχυσία και τον θάνατο, περισσότερο ακόμα και από τους περισσότερους άλλους πολέμους, και διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Εκπρόσωποι από τη Ρουάντα και το Κονγκό θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να υπογράψουν τα έγγραφα. Αυτή είναι μια υπέροχη μέρα για την Αφρική και, ειλικρινά, μια υπέροχη μέρα για τον κόσμο!
Δεν θα λάβω Νόμπελ Ειρήνης για αυτό, δεν θα λάβω Νόμπελ Ειρήνης για τη διακοπή του πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δεν θα λάβω Νόμπελ Ειρήνης για τη διακοπή του πολέμου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, δεν θα λάβω Νόμπελ Ειρήνης για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας (ένα τεράστιο φράγμα που κατασκευάστηκε από την Αιθιοπία, ανόητα χρηματοδοτημένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώνει σημαντικά το νερό που ρέει στον ποταμό Νείλο), και δεν θα λάβω Νόμπελ Ειρήνης για τη Συμφωνία του Αβραάμ στη Μέση Ανατολή, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα γεμίσει με επιπλέον χώρες που θα υπογράψουν, και θα ενώσει τη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά στις «Εποχές»!
Όχι, δεν θα λάβω Νόμπελ Ειρήνης ό,τι κι αν κάνω, συμπεριλαμβανομένων των Ρωσία/Ουκρανία και Ισραήλ/Ιράν, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα, αλλά ο κόσμος γνωρίζει, και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία για μένα!”