Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει συμφωνήσει στην τουρκική πρόταση για τον σχηματισμό μια κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων με την Τουρκία για την διαπίστωση του κατά πόσο έχουν βάση οι αμερικανικές ανησυχίες της διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών λόγω της συνυπηρέτησης του αμερικανικού μαχητικού F-35 με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah, που επικαλείται αναφορά του Middle East Eye, ο Τραμπ απέρριψε τις εισηγήσεις των αμερικανικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και συμφώνησε στον σχηματισμό της εν λόγω ομάδας εργασίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν προχθές Τετάρτη.
Η αναφορά ωστόσο επικαλείται «ανώνυμες τουρκικές πηγές» συνεπώς είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί οπότε μεταδίδεται με επιφύλαξη.
Ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπάρχει ζήτημα διαρροής πληροφοριών λόγω της συνυπηρέτησης των δυο συστημάτων και έχουν αντιπροτείνει την μέθοδο αυτή για την διαπίστωση του αν και κατά πόσο όντως υπάρχει το ζήτημα αυτό.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν χρησιμοποιήσει το επιχείρημα αυτό προκειμένου να κατηγορήσουν την Τουρκία για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος και κατ’ επέκταση να αρνηθούν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, πράγμα που έχει ήδη γίνει, τουλάχιστον προσωρινά μέχρι το Νοέμβρη.
Σύμφωνα πάντα με την αναφορά, η απόφαση για την έγκριση σύστασης της ομάδας εργασίας ήταν προσωπική του προέδρου Τραμπ και ακολούθησε την διμερή τηλεφωνική συνομιλία.
Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς, αναδημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Bloomberg και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Ανατολή, που την επιβεβαίωσαν με τις δικές τους, επίσης ανώνυμες πηγές σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματά τους δε, ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σανάχαν δήλωσε ότι «αγνοούσε» τα σχέδια για τη δημιουργία της εν λόγω κοινής ομάδας εργασίας, όπως δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της Ασίας στη Σιγκαπούρη.
Σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα επιβεβαιωθούν κι επίσημα, θα έχει ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τυχόν ευρήματα και διαπιστώσεις που μπορεί να εκμαιεύσει η συγκεκριμένη ομάδα και βέβαια κατά πόσο Αμερικανοί και Τούρκοι ειδικοί θα συμφωνήσουν μεταξύ τους ή θα έχουν… διαφορετική άποψη για μία σειρά από θέματα τα οποία απλώς θα απαγορεύεται να συζητήσουν.
Μέχρι στιγμής, το δεδομένο είναι ότι όχι μόνο η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ έχει αποφανθεί ότι επιχειρησιακά μιλώντας, η συνύπαρξη F-35 και S-400 είναι ένας υπαρκτός κι άμεσος κίνδυνος.
Lockheed Martin: Έχει ήδη βάλει πωλητήριο στα τουρκικά F-35…
Θα διαψευστούν όλοι αυτοί άραγε και πάνω σε ποια βάση ακριβώς; Ή μήπως θα επιβεβαιωθούν στην οποία περίπτωση οι Τούρκοι θα πέσουν μέσα στον λάκκο που οι ίδιοι έσκαψαν;
Προς το παρόν το μόνο που εξασφαλίζει η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, εφόσον λειτουργήσει, είναι μία -πολύ μικρή- πίστωση χρόνου. Εν τω μεταξύ Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν την παραμικρή ευκαιρία να υπενθυμίζουν σχεδόν σε σημείο κομπασμού, ότι η συμφωνία προμήθειας S-400 δεν αναβάλλεται ούτε ακυρώνεται κι είναι οριστικοποιημένη…