20.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΣύνοδος ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία… ετοιμάζεται για τον «τυφώνα Τραμπ»

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία… ετοιμάζεται για τον «τυφώνα Τραμπ»

- Advertisement -


«Θα τους πω στο ΝΑΤΟ: να αρχίσετε να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να φροντίζουν για όλα» είπε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Μοντάνα, μια εβδομάδα πριν την θυελλώδη, όπως αναμένεται, Σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος δεν κρύβει τι πιστεύει για τους υπόλοιπους εταίρους και συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Αλλά και να ήθελαν (σύμμαχοι και εταίροι) να το ξεχάσουν, δεν μπορούν.

Με μια σειρά tweets που θύμιζαν περισσότερο… προπαρασκευαστικές βολές πυροβολικού, ο Πρόεδρος φρόντισε να καταστήσει σαφές εν όψει της Συνόδου πως δεν έχει σκοπό να αφήσει το θέμα της οικονομικής συνεισφοράς των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο (προβλεπόμενο) 2% του ΑΕΠ να ξεχαστεί. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν πολύ περισσότερα για το ΝΑΤΟ από κάθε άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε αποδεκτό» τουίταρε με το γνωστό τακτ οδοστρωτήρα που τον διακρίνει.

«Ενώ αυτές οι χώρες έχουν αυξήσει την συνεισφορά τους από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα» προειδοποίησε υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο απ’ ότι τις ΗΠΑ». Όπως επισημαίνει «η Γερμανία είναι στο 1% (του ΑΕΠ), οι ΗΠΑ στο 4%… Βάσει υπολογισμών, οι ΗΠΑ πληρώνουν για το 90% του ΝΑΤΟ με πολλές χώρες ούτε καν να πλησιάζουν στο 2% που υποχρεούνται. Και επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπορικό πλεόνασμα 151 εκατ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικούς εμπορικούς φραγμούς στα αμερικανικά προϊόντα. ΟΧΙ!» άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος από το Tweeter.
 
Τί ξοδεύουν οι άλλοι

Το προηγούμενο έτος οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 685,9 δις. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 51,1% των συνολικών δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για την άμυνα και στο 71,7% των συνολικών αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνείσφεραν περισσότερα χρήματα απ’ ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία , το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς μαζί.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, πέρυσι μόλις έξι χώρες της Συμμαχίας ήταν εντάξει με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις: οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία –η συνεισφορά των δύο τελευταίων μάλιστα ανήλθε στο 2,1% και 2,2% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Κατά την πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kέυ Μπέιλυ Χάτσισον, από τα 29 κράτη-μέλη μόνο 16 βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την εκπλήρωση του στόχου του 2% που είχε συμφωνηθεί το 2014 στην Σύνοδο της Ουαλίας.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά στο συγκεκριμένο θέμα δεν διαμαρτύρεται χωρίς λόγο. Όταν χώρες σαν την Ελλάδα αλλά και νέα μέλη της Συμμαχίας, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, εκπληρώνουν με το παραπάνω τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ, η απροθυμία της οικονομικά ισχυρής Γερμανίας να κάνει το ίδιο αποτελεί για τον Αμερικανό Πρόεδρο «κόκκινο πανί». Ιδίως όταν η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει το ΝΑΤΟ «ασπίδα» απέναντι στην «ρωσική απειλή». Κατά προτίμηση με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για την Γερμανία.
Σε πρόσφατη ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι προκλήσεις για την Συμμαχία έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάσει εκ νέου στην απειλή της Ρωσίας. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας για να αμυνθεί από πιθανή ρωσική επιθετικότητα» υποστήριξε. Όμως αυτό, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Τραμπ, δεν είναι δωρεάν.
 
(Trumps) Target for Today: Berlin
 
«Είπα, ξέρεις Άνγκελα, δεν μπορώ να το εγγυηθώ, αλλά σας προστατεύουμε και αυτό σημαίνει πολύ περισσότερα για σας από το να μας προστατεύετε εσείς διότι δεν ξέρω πόσο πολλή προστασία έχουμε προστατεύοντάς σας» δήλωσε ενώπιον οπαδών του ο Τραμπ στην Μοντάνα. «Θέλουν (οι Γερμανοί) να προστατευτούν από την Ρωσία κι όμως πληρώνουν δισεκατομμύρια στην Ρωσία και εμείς είμαστε οι ηλίθιοι που πληρώνουμε τα πάντα» είπε καταχειροκροτούμενος.
Η Γερμανία δαπανά μόλις το 1,24% του ΑΕΠ της για την άμυνα και για να γλυτώσει ενδεχομένως το σκληρό pressing του Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 1,31% το επόμενο έτος. Η Καγκελάριος δεσμεύθηκε στην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν για αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, με προοπτική να φθάσει τον στόχο του 2% κάποια στιγμή… αργότερα.

Αν η ανακοίνωση αυτή έγινε από την Άνγκελα Μέρκελ (και) για να μετριάσει τις αναμενόμενες επικρίσεις του Αμερικανού Προέδρου, θα φανεί στην Σύνοδο των Βρυξελλών –αν και δύσκολα θα πεισθεί ο Τραμπ καθώς ξέρει από νούμερα. Σίγουρα πάντως δεν ικανοποίησε πλήρως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας που βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπο με πιεστικά προβλήματα διαθεσιμότητας υλικού λόγω παλαιότητας και συντήρησης ένεκα του ισχύοντος συστήματος προμηθειών.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου θεωρούν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού για την άμυνα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «ανεπαρκές» αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο σχετική επιστολή που εξασφάλισε. Μπορεί η υποσχεθείσα αύξηση ύψους 650 εκατ. ευρώ να είναι μια καλή αρχή, ωστόσο το διάστημα που θα ισχύσει (2020-2022) δεν θα πληροί τις επαυξημένες τότε ανάγκες της Bundeswehr, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις να πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου –προς τα άνω.

Έκθεση του υπουργείου Άμυνας την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιχειρούν ήδη «στα όρια των δυνατοτήτων τους», υποφέροντας από ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στις νέες αποστολές τις οποίες καλούνται να αναλάβουν αλλά επηρεάζουν και την εκπαίδευση. Από πλευράς υπουργείου δεν υπήρξε σχόλιο στο δημοσίευμα.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Καγκελάριο Μέρκελ ελέγχουν το υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι τόσο ευνοϊκά διακείμενοι στις αυξήσεις που σχεδιάζονται. Προς το παρόν, το γερμανικό Ναυτικό παραμένει ακόμη χωρίς υποβρύχια εν ενεργεία, από τα 179 άρματα μάχης Leopard 2 μόνο 90 είναι επιχειρησιακά ενώ στην Luftwaffe η εκπαίδευση περιορίζεται εξαιτίας ελλείψεων σε χειριστές και τεχνικό προσωπικό, υποστηρίζει η Bild.
Στο πεδίο του κυβερνοπολέμου, οι ελλείψεις απειλούν την δυνατότητα εκτέλεσης των υφισταμένων αποστολών και οι μελλοντικές θα μπορούν να διεξαχθούν μόνο με «εκπτώσεις στην ποιότητα» τονίζει η εφημερίδα. Με τον «τυφώνα Τραμπ» έτοιμο να χτυπήσει την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι πάντες προετοιμάζονται για το… χειρότερο. Αυτή η Σύνοδος της Συμμαχίας προμηνύεται ενδιαφέρουσα.
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και...

32
Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Μαΐου 1919: Πόντος, ημέρα μνήμης για τη...

0
Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε οργανωθεί από νεαρή ηλικία στο κίνημα των Νεοτούρκων, μια φράξια στρατιωτικών του οθωμανικού στρατού με εθνικιστική ατζέντα που εξελίχθηκε με...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ραΐσι

Ιρανικά ΜΜΕ, περιλαμβανομένου του κρατικού πρακτορείου IRNA, μεταδίδουν ότι συνεργεία διάσωσης έφτασαν στο σημείο που συνετρίβη του ελικόπτερο τύπου Bell 212 με το οποίο...

Aγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν” για τη διακυβέρνηση της χώρας

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να "μην ανησυχούν" για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον...

Τουρκικό drone ίσως εντόπισε το σημείο πτώσης του ελικοπτέρου του Ιρανου προέδρου

Τουρκικό drone εντόπισε «πηγή θερμότητας» που εκτιμάται πως είναι τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν...