Στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν (Κιργιζία), γίνεται από χθες η σύσκεψη κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, ο οποίος περιλαμβάνει τις Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν, ενώ θέση “παρατηρητή” έχουν η Ουγγαρία, το Τουρκμενιστάν και το… Ψευδοκράτος της Βορείας Κύπρου.
Σημαντικό στοιχείο της σύσκεψης ήταν η απόφαση για δημιουργία ενός Συμβουλίου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών, ώστε να συντονιστεί η οικονομική τους πολιτική και η εμπορική τους συναλλαγή που φθάνει σήμερα το 1,2 τρις δολάρια ετησίως. Η Τουρκία προωθεί έντονα αυτή την εξέλιξη καθώς ζητά όχι μόνο την δημιουργία ενός “τουρκικού χώρου” στην Κεντρική Ασία, αλλά και να ηγεμονεύει σε αυτόν, προσφέροντας την εμπορική έξοδο προς Ευρώπη και Αφρική και Μέση Ανατολή, μαζί βέβαια με την ισχυρή βιομηχανική της βάση. Εδώ προτείνεται κιόλας και δημιουργία “ζώνης ελεύθερων συναλλαγών” μεταξύ των μελών, όπου θα συνδεθεί με άλλους εμπορικούς δρόμους, κυρίως αυτούς από Κίνα προς τα δυτικά.
Άλλο σημείο συναίνεσης είναι η προώθηση κοινού αλφαβήτου με 34 γράμματα (αυτό αποφασίστηκε φέτος το Σεπτέμβριο), ώστε να απλοποιηθεί και η επικοινωνία των πολιτών των κρατών-μελών, που είναι πάνω από 160 εκατομμύρια. Ως δηλαδή μια πολιτισμική ενοποίηση, όπου στόχος είναι κάποια στιγμή να υπάρχει “κοινή καθομιλουμένη” η οποία θα είναι βέβαια πολύ κοντά στην μοντέρνα τουρκική γλώσσα.
Η τουρκική πρόθεση για να “καθοδηγήσει” αυτόν τον “τουρκικό χώρο” φαίνεται και με τις σχέσεις που αναπτύσσει με το Κιργιστάν, που φέτος φιλοξένησε τη σύνοδο. Το φτωχό αυτό κράτος των περίπου 7 εκατ. κατοίκων, έχει γίνει πεδίο μεγάλων τουρκικών επενδύσεων, κυρίως κατασκευαστικών. Ο Ερντογάν μάλιστα υπέγραψε σειρά νέων συμφωνιών συνεργασίας με τον ομόλογο του Σαντίρ Τζαπάροφ (χαριτωμένο είναι πως αντάλλαξαν δώρα, ο μεν Ερντογάν του προσέφερε ένα ηλεκτρικό όχημα Togg που κατασκευάζεται στην Τουρκία, και έλαβε ένα καθαρόαιμο άλογο!) οι οποίες περιλαμβάνουν και αμυντική συνεργασία, και συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, με ειδική αναφορά στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Ο Τζαπάροφ μάλιστα ζήτησε από τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν σειρά υδροηλεκτρικών σταθμών στην χώρα του, ενώ ήδη τουρκικές κατασκευαστικές μελετούν τη συμμετοχή τους στη σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν (στην οποία μεγάλο μερίδιο έχει και η Κίνα, οπότε εδώ έμμεσα συναντώνται τουρκικά και κινεζικά συμφέροντα).