Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο www.defensehere.com περιγράφει το εξής: Πως η είσοδος μιας τουρκικής αμυντικής εταιρείας, της Asisguard, στη Νιγηρία, απέδωσε τελικά στο να πετύχουν εκεί πωλήσεις συνολικά ακόμη 13 εταιρείες, φυσικά όλες τουρκικές! Η διαδικασία βέβαια δεν ήταν στιγμιαία, αλλά η Asisguard που έκανε τις πρώτες επαφές και πωλήσεις, όπως περιγράφεται στο άρθρο, άρχισε να διαπιστώνει τις γενικότερες ανάγκες ασφαλείας της Νιγηρίας (που αντιμετωπίζει εσωτερικά τέτοια ζητήματα όπως και δράση τρομοκρατικών οργανώσεων), όπως βέβαια και τις τοπικές ιδιαιτερότητες συνεννόησης.
Η Asisguard ξεκίνησε για να παρουσιάσει στις νιγηριανές αστυνομικές αρχές το τετρακόπτερο της, Songar, αλλά στην πορεία είδε και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ακόμη, αναλαμβάνοντας ένα έργο εγκαταστάσεων ασφαλείας, συγκεκριμένα επιτήρησης ενός σημαντικού αυτοκινητόδρομου μήκους 210 χιλιομέτρων, με φυλάκια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τηλεπικοινωνίες, αλλά και ομάδες παρέμβασης με οχήματα κ.λπ., επικοινώνησε με άλλες τουρκικές αμυντικές εταιρίες, πείθοντας τις να δοκιμάσουν την συγκεκριμένη αγορά, οπότε ο “ένας έφερε τον άλλο”.
Έτσι στην αφρικανική χώρα κατάφεραν πωλήσεις ως “συνολική λύση”, οι Havelsan, STM, Nurol Makina, Gürbag Defense, MILMAST, Radio Technology Services, Promec, Mirsan, Makelsan, UNIDEF, Sarsılmaz, Güçbir, Barok Defense. Π.χ. η Nurol Makina πούλησε το τεθωρακισμένο όχημα της Yoruk, η Havelsan πούλησε το μη επανδρωμένο Baha, η STM το τετρακόπτερο Togan, η Sarsilmaz τα πολυβόλα της, 12,7 χιλιοστών κ.ο.κ. σε διάστημα βέβαια που έφθασε τα 2,5-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και ο μεταξύ τους συντονισμός. Μετά το ίδιο “πακέτο” υπηρεσιών, μπορεί να πουληθεί και σε άλλες χώρες, που έχουν παρόμοιες ανάγκες.
Η αφήγηση αυτή δείχνει και τη συνεργατική δράση των τουρκικών αμυντικών εταιριών, τουλάχιστον στο εξωτερικό, όπως και την αντίληψη τους να προβάλλουν λύσεις όσο το δυνατόν πιο “τουρκοποιημένες” στον τελικό πελάτη. Κρίσιμο εδώ βέβαια ο όγκος των προϊόντων που ήδη έχουν σε πολλούς τομείς, οπότε μπορούν να προσφέρουν σχετική γκάμα. Συγκρίσεις βέβαια με την ελληνική πραγματικότητα δεν έχει νόημα να κάνουμε…