Μεγαλώνει σταδιακά το “σχίσμα” μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ (Δύσης γενικότερα) σε ότι αφορά την στάση τους στο Παλαιστινιακό αλλά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Καθώς η Άγκυρα εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα που διαφοροποιούνται προς το χειρότερο όσο περνούν οι μέρες. Έτσι, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, οι πρώτες επίσημες τουρκικές δηλώσεις ήταν ουδέτερες (σε αντίθεση με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ), ζητώντας να “βρεθεί μόνιμη λύση στο Παλαιστινιακό”, με τον Ερντογάν να προσφέρεται ως μεσολαβήτης μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά στο θέμα των ομήρων.
Τις επόμενες μέρες όμως, όταν άρχισαν να κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την στρατιωτική τους παρουσία (μέσω αεροπλανοφόρου στην περιοχή), ότι “θα προκαλέσει σφαγές”, ενώ τόνισε πως η Ουάσιγκτον “στηρίζει τους τρομοκράτες Κούρδους του PKK/YPG” λέγοντας πως πλέον υπάρχει “θέμα ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας” και ζητώντας να “κοπεί κάθε στήριξη σε αυτές τις οργανώσεις”. Στο στόχαστρο τέθηκε και επώνυμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για τη στήριξη του στο Ισράηλ.
Ο Ερντογάν τώρα κριτικάρει και το Ισραήλ για “συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας”, για “πρόκληση περαιτέρω συμφοράς που μόνο δάκρυα θα φέρει”, ενώ ζητά να επιτρέψει το Ισραήλ την είσοδο στη Γάζα της τουρκικής ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στην Αίγυπτο (ήδη έχουν γίνει 3 πτήσεις τουρκικών μεταγωγικών).
Στην επιφάνεια όμως ήρθε και το θέμα της κατάρριψης του τουρκικού μη επανδρωμένου στη Συρία από αμερικανικά F-16. Εκεί δηλαδή που τις πρώτες μέρες η Τουρκία είχε κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους, τώρα μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ, το έχει “ανεβάσει” ως θέμα με δηλώσεις που λένε πως η κατάρριψη δεν ήταν ενέργεια “φιλικού κράτους” και πως εντάσσεται στη “γενικότερη στήριξη των τρομοκρατών Κούρδων από τις ΗΠΑ, στη Συρία”.
Ιράκ: Τρία μέλη του PKK σκοτώθηκαν από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροχήματος
Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εντολή του Ισραήλ για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Γάζας, με διακοπή νερού, ρεύματος κ.λπ. ως “απάνθρωπη και ενάντια στη διεθνή νομοθεσία”, καλώντας το Ισραήλ να “αναιρέσει αυτό το σοβαρό λάθος και να σταματήσει την εκτός ορίων κτηνώδη τακτική του”.
Πέρα από τις δηλώσεις αυτές σε επίσημο επίπεδο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικές εκπομπές κ.ο.κ. καταδικάζουν την αντίδραση του Ισραήλ και τονίζουν την “διεθνή υποκρισία στο Παλαιστινιακό”. Χαρακτηριστικό ήταν ένα tweet του Τούρκου υφυπουργού Παιδείας, Nazif Yilmaz, ως σχόλιο σε ένα ποστάρισμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, όπου του έγραψε “μια μέρα και αυτοί θα σε πυροβολήσουν. Θα πεθάνεις”. Αν και το tweet διαγράφηκε μετά, είχε προλάβει να κυκλοφορήσει και να κάνει μεγάλη αίσθηση.
Σε επίπεδο ακτιβισμού τώρα, χθες έγινε μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων και νέα σήμερα. Όπως αναφέρει ο Babak Taghvaee στη σημερινή μετείχαν ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, όπως και ο ο γαμπρός του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ (από τους ιδιοκτήτες της Baykar που φτιάχνει τα γνωστά μη επανδρωμένα), σε μια ξεκάθαρη κίνηση υπέρ των παλαιστινίων.
Το ζήτημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό καθώς είναι γνωστή η στήριξη που παρέχει η Τουρκίας στη Χαμάς, τουλάχιστον στο “πολιτικό σκέλος” της, κάνοντας υποτίθεται ένα διαχωρισμό από τη στρατιωτική της δράση. Με τον επικεφαλής της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια να έχει πολλές συναντήσεις, δημόσια, με τον Ερντογάν και γενικότερα την τουρκική εξουσία. Κάτι που ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει να θίγεται.
Ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών Frank Pallone (γνωστός για τις θέσεις του υπέρ Ελλάδος), έγραψε στο Twitter τα εξής: “Για χρόνια η Τουρκία, ένας υποτίθεται σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την ηγεσία της Χαμάς. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν σαφές στον Ερντογάν ότι η Τουρκία πρέπει να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Χαμάς, και να σταματήσει την οικονομική υποστήριξη προς αυτή, ειδικά μετά την απεχθή επίθεση κατά του Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα”.
Προς το παρόν όμως η αμερικανική διπλωματία, έχει εστιάσει σε μια εργώδη επικοινωνία με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, προσπαθώντας να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης, επιδιώκοντας ακόμη και κοινή στάση έναντι του Ιράν. Αλλά ήδη έχει δοθεί και από την πλευρά της το πρώτο σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία. Που διατυπώθηκε στις 12 Οκτωβρίου από τον Λευκό Οίκο, σε επίσημο σχόλιο-ενημέρωση προς το Κογκρέσο για την κατάσταση στην Συρία, ως αιτιολόγηση για την παράταση της “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Εκεί διατυπώνεται το εξής: