Μια από τις μακρόχρονες αντιπαραθέσεις της επιχειρεί να κλείσει η Τουρκία, ή τουλάχιστον να δρομολογήσει μια φόρμα συμβιβασμού, αυτή με την Συρία. Στην οποία, στο φάσμα του εκεί εμφυλίου, της παροδικής επικράτησης του ISIS, αλλά κυρίως λόγω αυτονόμησης των Κούρδων της χώρας, η Τουρκία εισέβαλλε από το 2016, σε διαδοχικές επιχειρήσεις που συντηρούνται ως σήμερα. Έχοντας όχι μόνο μόνιμη στρατιωτική παρουσία εντός Συρίας αλλά και πλέον ρόλο παράγοντα, συνεργαζόμενη με πλειάδα εκεί τοπικών ενόπλων ομάδων, ανάμεσα τους και… με σχέσεις με το ISIS.
Φυσικά, η επέμβαση αυτή είχε προκαλέσει την οργή του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ, το οποίο επιχειρούσε να συγκρατήσει την πολυδιάσπαση της χώρας. Πλέον όμως οι μεγάλες εχθρότητες των προηγούμενων ετών φαίνεται να καταλαγιάζουν, σε πνεύμα πραγματισμού. Έτσι ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως έχει δώσει εντολή να συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, με τον Σύρο Πρόεδρο, ώστε να εξελιχθεί μια διαδικασία προσέγγισης, την οποία οι Τούρκοι συζητούν εδώ και καιρό.
Κοινός στόχος; Δυστυχώς για τους ίδιους, οι Κούρδοι της Συρίας, του YPG, το οποίο έχει κατορθώσει να διατηρεί την αυτονομία του σε μια μεγάλη ζώνη στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία. Μια εξέλιξη δηλαδή που ούτε ο Άσαντ θέλει (βλέποντας πως ο μεγάλος κίνδυνος της επικράτησης του ISIS έχει περάσει, υπόθεση στην οποία συνέβαλλαν σημαντικά οι Κούρδοι). Έτσι στο ασταθές και μεταλλασόμενο πεδίο πολιτικής, ο Άσαντ με τη σειρά του, είναι όπως φαίνεται έτοιμος να παζαρέψει με την Άγκυρα.
Οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας προτείνει η Μόσχα
Κομβικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο πλευρών όμως παίζει η Μόσχα, η οποία από την αρχή των συγκρούσεων στήριξε το καθεστώς Άσαντ, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μεγάλη παρουσία στη χώρα και βάσεις (όπως την ναυτική στο Ταρτούς και τουλάχιστον 3 αεροπορικές). Και στον ίδιο τόνο κινείται και το Ιράν που επίσης βοήθησε τον Άσαντ στη μάχη του κατά του ISIS.
Έτσι στο πλαίσιο κιόλας του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης, όπου συναντώνται Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, ασκήθηκε η σχετική πίεση, έγιναν με πρωτοβουλία της Μόσχας μια σειρά από τετραμερείς συναντήσεις πέρυσι (δηλαδή Ρώσων, Ιρανών, Τούρκων και Σύριων επισήμων), και τώρα αυτή η επαφή εξελίσσεται σε επίπεδο κορυφής.
Συρία: Δεκατρία χρόνια πολέμου, 507.000 νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Για την Τουρκία η αναβίωση των καλών σχέσεων με τη Συρία, είναι σημαντική, καθώς όχι μόνο σκοπεύει να καταπνίξει το συροκουρδικό κίνημα που υποστηρίζει το PKK, και αποτελεί “καρφί” για την ίδια, αλλά και γιατί με την προσέγγιση, θα μπορέσει να “σπρώξει” πίσω στη Συρία τα κάπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενεί. Ένα πλήθος ανθρώπων που ξεπερνά τα όρια αντοχής της τουρκικής κοινωνίας και όσο και να αποφέρει στην Άγκυρα ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, δεν υπάρχει προοπτικής απορρόφησης του.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!