Το 2021 γράφαμε τις τότε ενθουσιώδεις δηλώσεις του Ερντογάν για το “τουρκικό ταξίδι στη Σελήνη”, που είχε τεθεί ως μεγάλος στόχος του 2023 (για φέτος δηλαδή). Ήταν ένας ακόμη από τους τουρκικούς σχεδιασμούς που υποτίθεται πως θα συνέπιπταν με τον εορτασμό της τουρκικής 100ετιας, από την ίδρυση της δηλαδή ως αυτόνομο κράτος.
Ερντογάν: «Με τη βοήθεια του Θεού θα πάμε στη Σελήνη». Αερολογίες ή πραγματικότητα;
Προφανώς η Τουρκία δεν πήγε στην Σελήνη φέτος, όπου είχε προβλέψει μια “σκληρή” προσγείωση στον δορυφόρο της Γης (“σκληρή” σημαίνει πως ένα διαστημικό σκάφος θα έφθανε εκεί και θα έπεφτε στην επιφάνεια του δορυφόρου, χωρίς έλεγχο). Το πρόγραμμα όμως δεν έχει εγκαταλειφθεί και αυτό είναι το νέο. Συνεχίζεται, έχοντας ένα ερευνητικό ινστιτούτο επικεφαλής, το TUBITAK UZAY, το οποίο πριν λίγες μέρες έκανε και συμφωνία με την Thales Alenia Space (μια διαστημικής τεχνολογίας κοινοπραξία της Thales και της Leonardo), για την προμήθεια ενός αναμεταδότη, που θα μπεί στο σκάφος AYAP-1.
Το συγκεκριμένο σκάφος-αποστολή θα είναι ακριβώς αυτό που προορίζεται να κάνει την “πρόσκρουση” στη Σελήνη, για να ακολουθήσει η αποστολή AYAP-2, με κανονική προσελήνωση. Ο αναμεταδότης σε μπάντα S, θα αναλάβει την επικοινωνία με τον σταθμό εδάφους, την μετάδοση εκεί των στοιχείων τηλεμετρίας και θέσης του δορυφόρου, όπως και την λήψη των σχετικών εντολών. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, έχει ολοκληρωθεί η αρχική μελέτη της αποστολής και ο βασικός σχεδιασμός της, χωρίς όμως πλέον να δηλώνεται μια σαφής ημερομηνία παρουσίασης κάποιου σκάφους.
Προφανώς η τουρκική πρόθεση παραμένει υπερφιλόδοξη μιας και περιλαμβάνει και τη δημιουργία πυραύλου-φορέα (!) και όχι μόνο του δορυφόρου που θα σταλεί στη Σελήνη. Το μέρος αυτό της έρευνας ονομάζεται DeltaV (έχει δημιουργηθεί και ομώνυμη εταιρία ανάπτυξης) και φέτος κατάφερε δοκιμή ρουκέτας που έφθασε σε ύψος 100 χιλιομέτρων, κάτι που εξελίσσει από το 2021.
Να συμπληρώσουμε πως η Τουρκία “συλλέγει” εμπειρίες και τεχνογνωσία πυραυλικών συστημάτων από τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων που παράγει για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, οπότε υπάρχει ήδη κάποιο έδαφος τεχνολογικό. Ενώ βέβαια έχει πλέον μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία δορυφόρων, καθώς σε συνεργασία με ξένους ομίλους, έχει ήδη δικούς της τηλεπικοινωνιακούς, επισκόπησης και κατασκοπευτικούς (προγράμματα Turksat, Gokturk, RASAT).
Θα πάει τελικά η Τουρκία στη Σελήνη; Το πρόγραμμα τους δηλώνεται πλέον ως “δεκαετές” με νέο στόχο το 2028 να γίνει μια εκτόξευση προς τον δορυφόρο μας, αλλά και αυτό φαντάζει δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τουρκική φιλοδοξία ανάπτυξης νέων εξελιγμένων τεχνολογιών παραμένει, και έχει και “διαστημική παράμετρο”, που δεν μπορεί να αγνοηθεί.