Του Βασίλη Νέδου από την Καθημερινή
Εντός δυνητικής ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, υπό την παρακολούθηση μονάδων τόσο του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) όσο και του τουρκικού ναυτικού, πραγματοποιεί εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών το ιταλικό πλοίο «Teliri».
Χθες το πλοίο κινείτο αρκετές δεκάδες μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου, ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται να πλεύσει και προς την περιοχή που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή στα νότια της Ρόδου και δυτικότερα.
Το πλοίο παρακολουθείτο όλες αυτές τις ημέρες από κορβέτες του τουρκικού Ναυτικού (αρχικά από την «Bartin», όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 28ης Ιουνίου, και πλέον από την «Bozcaada»), ενώ από τη στιγμή που πέρασε από την κυπριακή ΑΟΖ εντός της περιοχής δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, έπλευσε και η πυραυλάκατος του Π.Ν. «Γρηγορόπουλος».
Οι εργασίες του «Teliri» συνεχίζονταν κανονικά υπό τη διακριτική επιτήρηση των δύο πολεμικών πλοίων και αναμένεται να φανεί αν η τουρκική κορβέτα θα αποχωρήσει όταν οι δραστηριότητες συνεχιστούν δυτικότερα, στην οριοθετημένη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που –υπενθυμίζεται– αποτελεί συμφωνία η οποία έχει ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πάντως, κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο, καθώς εκτιμάται ότι η Τουρκία θα παρακολουθήσει τις εργασίες μέχρι το σημείο που η Αγκυρα θεωρεί ως εμπίπτον σε τουρκική αρμοδιότητα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η τουρκική στρατιωτική παρουσία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη με βάση τις πάγιες θέσεις της. Ωστόσο, στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν περιττές εντάσεις εν μέσω θέρους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει αρμοδίως τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri» για λογαριασμό της εταιρείας Elettra Tlc SpA. Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκρίνει το σχετικό αίτημα στις 18 Απριλίου, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες είχε λάβει η Ρώμη προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Αλλωστε, φαίνεται από τις NAVTEX που έχουν εκδοθεί τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις τουρκικές υπηρεσίες ότι οι Ιταλοί ήθελαν να αποφύγουν καθυστερήσεις στο έργο. Ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. είχε εκδώσει προ ημερών NAVTEX με το πρόγραμμα εργασιών πόντισης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από το «Teliri» για την περίοδο μεταξύ 29 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική δραστηριότητα στα ελληνικά νερά (θα συνεχιστεί προς την Ιταλία προς το τέλος του μηνός).
«Επιτήρηση» από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ
Εν τω μεταξύ, χθες, για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση του Economist. «Πραγματικά αισθάνομαι ότι η υπηρεσία στην πατρίδα είναι να μπορούμε να συζητούμε με τους γείτονές μας. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Το ξέρουμε. Δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να έχουμε και είναι αν θέλετε και ένα χρέος που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε να μπορούμε να συζητούμε, να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις, να δημιουργούμε ένα δρόμο διαλόγου, διπλωματίας, δημοκρατίας. Και αυτό πράττουμε, βήμα βήμα, χωρίς να έχουμε κάποιες υπερβολικές αξιώσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης.