Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, περιγράφοντας τη δράση του υπουργείου του το 2024, όπως και την τρέχουσα διεθνή κατάσταση. Συνοπτικά είπε τα εξής, για τους εξής τομείς:
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ: Συνεχίστηκαν οι εξελίξεις σε σειρά τοπικής παραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως το εκπαιδευτικό Hurkus και το ελαφρύ τζετ Hurjet, το μαχητικό Kaan, το άρμα μάχης Altay, το ελικόπτερο Gokbey, οι φρεγάτες κλάσης Istanbul, τα υποβρύχια Type 214, όπως και οι έρευνες για το “εθνικό υποβρύχιο” ως πρόγραμμα MILDEN. Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η πρώτη κοπή μετάλλου για το αντιτορπιλικό TF-2000, ενώ συνεχίζονται οι δοκιμές του μη επανδρωμένου Bayraktar TB3 για απονηώσεις/προσνηώσεις στο ελικοπτεροφόρο Anadolu. Επίσης συνεχίστηκαν οι προμήθειες μεσαίων τουρκικών μη επανδρωμένων, όπως και οι δοκιμές και η εξέλιξη των πιο σύγχρονων, Kizilelma και ANKA-3.
Είναι “τεχνολογικά ώριμος” ο “Σιδηρούς Θόλος” που ετοιμάζει η Τουρκία, δηλαδή το πολυστρωματικό δίκτυο αεράμυνας. Σε αυτό λειτουργούν αντίστοιχα οπλικά συστήματα διαφορετικών εμβελειών (Korkut, Gokdemir, Hisar-A και Hisar-O) ενώ εξελίσσεται και το μεγάλης εμβελείας Siper.
Είναι σε λειτουργία το τρίτο κρατικό αμυντικό ναυπηγείο στο Ακσάζ, ενώ εξελίχθηκαν όλα τα ναυτικά προγράμματα, είτε νέων κατασκευών είτε συντήρησης/αναβάθμισης.
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, εντός του 2024, η Τουρκική Αεροπορία έκανε 72.965 εξόδους και 143.726 ώρες πτήσης (εδώ συμπεριλαμβάνονται μη επανδρωμένα όπως και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, πυρόσβεσης κ.λπ. με συμμετοχή ειδικά σε πυρκαγιές 114 ελικοπτέρων με 3.558 ώρες πτήσης). Το Πολεμικό Ναυτικό αντίστοιχα είχε 125.776 ώρες πλεύσης. Επίσης διεξήχθησαν 140 ασκήσεις, οι 39 από αυτές νατοϊκές, 32 εθνικές, 48 πολυεθνικές και 21 ειδικών δυνάμεων. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή σε αποστολές και δράσεις, ΝΑΤΟ και διεθνείς, όπως οι KFOR, CTF Black, CTF MED, CTF-151, STANAG-2 και άλλες.
ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Ως τέτοια χαρακτηρίζεται από την Τουρκία και η σύγκρουση με τις κουρδικές δυνάμεις, είτε εντός χώρας είτε στην περιφέρεια (Ιράκ-Συρία). Ο Γκιουλέρ εδώ ανέφερε την “εξουδετέρωση 2.939 τρομοκρατών” και την παράδοση 99, όπως και την καταστροφή πολλών όπλων, ναρκών, πυρομαχικών, καταφυγίων κ.λπ.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ: Εδώ καταγράφηκε η αποτροπή εισόδου 93.349 ανθρώπων, κρατήθηκαν 13.551 παράτυποι μετανάστες, 280 τρομοκράτες και 801 κιλά ναρκωτικών.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ο Γκιουλέρ σχολίασε και τα τεκταινόμενα σε διάφορα σημεία έντονου ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Έτσι για τη Συρία είπε πως συνεχίζεται η προσπάθεια να μην επεκταθεί η κουρδική συμμαχία και το ISIS, πως η χώρα του σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, και πως στηρίζει την μετάβαση της Συρίας σε μια σταθερή δημοκρατία, παρέχοντας κάθε υποστήριξη για τέτοια εξέλιξη και ελεύθερες εκλογές εκεί.
Διατηρήθηκε και ενισχύθηκε η σχέση με το “αδελφό Αζερμπαϊτζάν” και υποστηρίζεται η διαδικασία ειρήνευσης του τελευταίου με την Αρμενία. Στη Λιβύη η Τουρκία δηλώνει πως εργάζεται για την ενοποίηση της χώρας, ενώ για τη Σομαλία θα ξεκινήσει η προστασία της θαλάσσιας ζώνης της, ενώ εκεί θα αναλάβει και υποθαλάσσιες έρευνες το σκάφος Oruc Reis. Επίσης ενισχύθηκε η στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφαλείας.
Για την Ελλάδα ο Γκιουλέρ, αναγνώρισε πως υπάρχει αμοιβαία πρόθεση εξομάλυνσης σχέσεων και σχετικές διαδικασίες επισκέψεων και συζητήσεων, αλλά “ποτέ δεν θα συμβιβάσουμε το εθνικό μας συμφέρον”. Για την Κύπρο, τόνισε την ενόχληση της Τουρκίας για την στάση των ΗΠΑ, όπου η Ουάσιγκτον εντός 2024 ήρε το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και επέμενε ότι λύση είναι η δημιουργία δύο κράτων.
Για το Ισραήλ, ο ίδιος είπε πως η δράση του κατά της Συρίας (με την κατάληψη ζώνης στα σύνορα και τους βομβαρδισμούς) όπως και οι επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο, απέδειξαν πως είναι “παράγοντας επιθετικότητας, αστάθειας και εφαρμογής κρατικής τρομοκρατίας”. Ακόμη είπε πως η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τους πληθυσμούς σε Γάζα και Λίβανο, και πως έχει ήδη στείλει 275.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τέλος για το Ουκρανικό, τόνισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια τουρκικής διαμεσολάβησης για την επίτευξη ειρήνης και πως αυτό αν συμβεί, θα οφείλεται στις πρωτοβουλίες Ερντογάν, “του μόνου ηγέτη που μπορεί να μιλά και με τις δύο πλευρές”.