Οι προηγμένοι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Tornado-S (9K515) θα έχουν αντικαταστήσει τους αντίστοιχους ΒΜ-30 ‘Smerch’ και τους παρωχημένους BM-27 ‘Uragan’ μέχρι τα τέλη του 2027, ανακοίνωσε ο Αρχηγός των Πυραυλικών Δυνάμεων και Πυροβολικού, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Ματβεϊέφσκυ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του υπουργείου Άμυνας «Κράσναϊα Ζβιεζντά» παραμονές της Ημέρας του Πυροβολικού που εορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου, δηλώνει ότι ο επανεξοπλισμός μονάδων με τους νέους MLRS των 300 χιλ. συνεχίζεται ενώ οι μέσου διαμετρήματος Tornado-G των 122 χιλ. θα αντικαταστήσουν τα εναπομείναντα συστήματα BM-21 ‘Grad’ σε υπηρεσία.
Εκτός των εφοδιασμένων με «έξυπνες» ρουκέτες Tornado-S ο ρωσικός Στρατός συνεχίζει να παραλαμβάνει αναβαθμισμένα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S19M2 Msta-SM με αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου πυρός, επισημαίνει. Επίσης τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Koalitsiya-SV έχουν αρχίσει να φθάνουν στις μονάδες της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης υποσχόμενα νέες δυνατότητες. Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο Ματβεϊέφσκυ η ενίσχυση του ρωσικού Πυροβολικού με σύγχρονα όπλα έχει φθάσει στο 60% από 25% που ήταν το 2012.
Oι νέοι πολλαπλοί εκτοξευτές Tornado-S αποτελούν σημαντική αναβάθμιση εν σχέσει με το σύστημα 9K58 ‘Smerch’ το οποίο ανάγεται στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ’80. Με βεληνεκές 120 χλμ και προοπτική να αυξηθεί κατά 80 χλμ ακόμη, οι βελτιωμένες ρουκέτες των 300 χιλ. έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή «ομαδοποιημένων στόχων» όπως προσωπικό μηχανοκίνητων μονάδων, τεθωρακισμένα και αθωράκιστα οχήματα, τακτικά βαλλιστικά βλήματα, συστήματα αεράμυνας, αεροσκάφη και ελικόπτερα στο έδαφος ή κατά την απογείωσή τους, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών καθώς και στρατιωτικές/βιομηχανικές υποδομές.
Το σύστημα δύναται να βάλλει τις ρουκέτες του μαζικά (ομοβροντία) είτε μεμονωμένα, ως πυραύλους ακριβείας, χρησιμοποιώντας ανάλογα πυρομαχικά. Οι πρώτες επιχειρησιακές βολές μετά την ένταξη του τύπου σε υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο Καπούστιν Γιάρ του Άστραχαν τον περασμένο Απρίλιο.
Όπως επισημαίνει η εταιρία Rostec, οι πυροβολητές θέλουν μόνο μερικά λεπτά για να ετοιμάσουν το σύστημα για βολή «φορτώνοντας» τις συντεταγμένες του στόχου αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Από την στιγμή που οι ρουκέτες λαμβάνουν ανεξάρτητα πληροφορίες εν πτήσει προς τον στόχο τους, χρονοβόρες χειροκίνητες ρυθμίσεις (βαλλιστικά στοιχεία, παράμετροι βολής κ.ά) μπορούν να παραληφθούν επιτρέποντας τον συντομότερο δυνατό χρόνο για έναρξη βολής. Επιπροσθέτως, όντας αυτοκινούμενο, το σύστημα δύναται να αλλάζει θέση μέσα σε ένα λεπτό αποφεύγοντας τα πυρά αντιποίνων του εχθρού.
Οι 12 ρουκέτες του Tornado-S μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας GLONASS αυξάνοντας την ακρίβεια πλήγματος αλλά μπορούν να λάβουν και να επεξεργασθούν στοιχεία τόσο από οχήματα αναγνώρισης όσο και drones. Σημειωτέον ότι το σύστημα δύναται να αναπτύσσει στην περιοχή του στόχου drone τύπου Tipchak με το ειδικό βλήμα 9Μ534 για μετάδοση των συντεταγμένων της θέσης του.
Πέραν δε των κλασσικών μη κατευθυνόμενων ρουκετών δύναται να βληθούν και «έξυπνα» πυρομαχικά τα οποία μπορούν να πλήξουν οκτώ στόχους ταυτόχρονα, αναφέρουν ρωσικές πηγές. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι η καταστροφική ισχύς των νέων MLRS υπολείπεται μόνο εκείνης των πυρηνικών. Το Tornado-S εξαπολύει επί του στόχου αρκετούς τόννους εκρηκτικών, με μια ομοβροντία του να καλύπτει έκταση 67,6 εκταρίων. «Στην ουσία δεν μένει και τίποτα για να προβάλλει αντίσταση…» λένε απλά οι σχεδιαστές του.
Αλέξανδρος Θεολόγου