Η «υπουργός Εξωτερικών» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» υποστήριξε ότι η θανατική ποινή που ισχύει στην περιοχή αυτή δεν σχετίζεται με την προσπάθειά της για διεθνή αναγνώριση.
Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ με την κατηγορία ότι πολεμούσαν ως μισθοφόροι στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.
Όταν ρωτήθηκε αν η θανατική ποινή αμαυρώνει την εικόνα της ΛΔ του Ντονέτσκ, η Νατάλια Νικονόροβα απάντησε: «Θεωρούμε ότι η μισθοφορική δράση είναι ένα φρικτό έγκλημα επειδή οι άνθρωποι, έναντι αμοιβής, έρχονται σε μια άλλη χώρα να σκοτώσουν ανθρώπους, μολονότι δεν έχουν κάποια προσωπική σχέση με την εν λόγω σύρραξη».
«Ναι, είναι η βαρύτερη ποινή, όμως περιλαμβάνεται στη νομοθεσία μας και δεν συνδέεται με τη διαδικασία αναγνώρισης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ από άλλα κράτη», πρόσθεσε.
Οι Βρετανοί Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα έπειτα από μια «δίκη παρωδία», όπως την χαρακτήρισαν Δυτικοί αξιωματούχοι. Όλοι τους άσκησαν έφεση.
Μέχρι στιγμής μόνο η Ρωσία και η Συρία αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ, όμως η Νικονόροβα είπε ότι γίνονται συζητήσεις και με τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας.
Νωρίτερα oι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ εγκαινίασαν την «πρεσβεία» τους στη Μόσχα, χωρίς την παρουσία υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων. Τα σχέδια για μια μεγαλοπρεπή τελετή μπήκαν στον πάγο επειδή, όπως είπε η «πρέσβειρα» Όλγκα Μακέγιεβα, «δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όταν οι συμπολίτες μας πεθαίνουν».