Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε πριν από λίγο ότι η Συμμαχία «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας, απαντώντας έτσι εμμέσως και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, μιλώντας το πρωί σε τηλεδιάσκεψη της Bundestag, ζήτησε εκ νέου την διασφάλιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τη χώρα του. Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Μέρα με τη μέρα ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν φέρνει θάνατο και φρίκη στον λαό της Ουκρανίας, αλλά και οδύνη στον δικό του λαό (…) Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν και εκείνος και μόνο είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τόσων ρώσων στρατιωτών», επισήμανε ο κ. Σολτς, για να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία με οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Ο καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της κυβέρνησής του να επενδύσει άμεσα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, περιγράφοντάς την ως «δείγμα της βούλησης και της αποφασιστικότητάς μας να δράσουμε στη νέα πραγματικότητα».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Γερμανία, τόσο για την παροχή ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας όσο και για την απόφασή της να φθάσει το 2% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, όπως ζητά από τα μέλη του το ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό στόχο», ανέφερε, για να προσθέσει: «Η ηγετική σας στάση έχει μεγάλη σημασία σε αυτή τη χρονική στιγμή, η οποία είναι τόσο κρίσιμη για την ασφάλεια της Ευρώπης – και δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη πλέον την ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για την ασφάλεια στην Ευρώπη». Καλωσόρισε δε τις διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου, ακόμη και τις απευθείας επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, με στόχο την αποκλιμάκωση.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «πληρώνει ήδη ακριβό τίμημα, καθώς οι βαριές κυρώσεις βάζουν εμπόδια στην οικονομία της», αλλά ξεκαθάρισε και εκείνος ότι «το ΝΑΤΟ φέρει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω αυτή η σύγκρουση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερη οδύνη, θάνατο και καταστροφή». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να ξεκινήσει και πάλι έναν δρόμο προς τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.