Δε χωρά αμφιβολία πως η ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αποτελεί μια σοβαρή προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως έχουμε επισημάνει σε παλιότερο άρθρο μας, εκτός από τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, η περίπτωση του αγωγού East Med, που θα φέρει (;) το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές τις Ευρώπης, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο γεωπολιτικό “βάρος” στο ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού, φαίνεται να περιπλέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από δημοσιεύματα περί “τορπιλισμού” του East Med από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικό non-paper, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επεσήμανε μέσω Twitter ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector και Euro-Africa Interconnector, που αφορούν Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και Ελλάδα-Αίγυπτο αντίστοιχα.
O Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως δεν έχουν βάση οι σχετικές αναφορές, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν τίθεται θέμα για τον East Med, αν και δεν τον ανέφερε ονομαστικά στην απάντηση που έδωσε στο Twitter, γεγονός που άφησε πλήθος αντικρουόμενων ερμηνειών.
Οι λόγοι που η Ευρώπη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από προφανείς, δεδομένου πως μεγάλο μέρος τον αναγκών της, καλύπτονται από τη ρωσική αγορά. Εδώ δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις γεωστρατηγικής για να αντιληφθεί κάποιος πως ο μεγάλος χαμένος από την κατασκευή του αγωγού East Med, είναι η Ρωσία, κάτι που σημαίνει πως έργα σαν τον East Med, θα έπρεπε να απολάμβαναν σχετικής στήριξης από την Ουάσιγκτον.
Προφανή είναι επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν -μεταξύ άλλων- με την οικονομική βιωσιμότητά του και την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή. Ειδικά όσον αφορά το δεύτερο σημείο, εφόσον ευσταθεί, θα πρέπει να μας προβληματίσει, διότι η Ελλάδα είναι σταθερός και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία είναι ασταθής και προβληματικός. Επομένως, αν η Ουάσιγκτον δε θέλει να “δυσαρεστήσει” την Άγκυρα με τον EastMed, με δεδομένη την προβληματική σχέση τους, θα πρέπει να μας αναρωτηθούμε που αρχίζει η αλήθεια και που τελειώνει η παραπληροφόρηση.
Πάντως, απ’ ότι φαίνεται, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών συνεργασιών, όπως τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, τον Διασυνδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και πιθανόν τις υπεράκτιες έρευνες της Exxon με τα ΕΛΠΕ στη νότια Κρήτη.
Εδώ θα πρέπει να τεθεί ένα γενικότερο ερώτημα: Μας “άδειασαν” σε όλα οι ΗΠΑ; Η απάντηση είναι όχι. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί θεωρούν πως προτεραιότητα έχουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που, όπως προαναφέραμε, αφορούν Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και Ελλάδα-Αίγυπτο.