Οι πληροφορίες για αίτημα «στρατιωτικής βοήθειας» της Ρωσίας προς την Κίνα προέρχονται από αμερικανικές πηγές, που -τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- είτε δεν θέλουν να κατονομαστούν, είτε παραμένουν αρκετά αόριστες και ασαφείς ώστε να είναι πρακτικά αναξιόπιστες.
Αν και η Κίνα το διαψεύσει… τι οπλικά συστήματα θα μπορούσε η Μόσχα να ζητά από το Πεκίνο, με τη Ρωσία να είναι χώρα με τεράστια στρατιωτική βιομηχανία που σχεδιάζει και κατασκευάζει σχεδόν οτιδήποτε είδους στρατιωτικά συστήματα και είναι αυτή που έχει πουλήσει στην Κίνα τα περισσότερα από τα όπλα που η κινεζική βιομηχανία αντέγραψε, βελτίωσε και παράγει πλέον η ίδια;
Η λέξη-κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι «σχεδόν», αφού υπάρχουν και τομείς της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας όπου είτε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου δραστηριότητα, είτε αυτή δεν βρίσκεται ακόμη σε ώριμο σημείο.
Ένας από αυτούς είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Μάχης (ΜΕΑΜ ή UCAV) η απουσία των οποίων είναι εντυπωσιακή από το ρωσικό οπλοστάσιο. Αντίθετα η Κίνα, πολύ πριν η γειτονική Τουρκία (για λόγους που έχουμε αναλύσει πολλές φορές) γίνει μια από τις ηγέτιδες στον χώρο, είχε σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς εκτός ΗΠΑ.
Η κινεζική βιομηχανία του είδους έχει παρουσιάσει μέσα στη δεκαετία του 2000 και -ειδικά- του 2010 μια πανσπερμία MEA/MEAM, διαφόρων δυνατοτήτων μαζί με το αντίστοιχο οπλοστάσιο βομβών και πυραύλων που τα οπλίζουν (μια άλλη ειδική κατηγορία τεχνολογίας, εφόσον τα πυρομαχικά αυτά πρέπει να είναι μεν αρκετά μικρά και ελαφρά (ώστε οι απαιτήσεις από τα αεροχήματα να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες), ικανά και καταστροφικά δε ώστε να επιτελούν τον σκοπό τους).
Η κινεζική βιομηχανία έχει MEA/Μ διαφόρων κατηγοριών, περιλαμβανομένων και των γιγάντιων CAIG Wing Loong/ΙΙ (σε υπηρεσία με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, το Πακιστάν και άλλες χώρες), ή τα CASC CH-4/B, παρόμοια με τα αμερικανικά General Atomics MQ-9 Reaper (σε χρήση με την Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και το Ιράκ).
Το που θα φανούν χρήσιμα τα κινεζικά MEAM στην ρωσική προσπάθεια έχει να κάνει με την αφθονία των MANPADS, δηλαδή των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων σε ουκρανικά χέρια. Οι αυξανόμενες απώλειες επιθετικών ελικοπτέρων αλλά και αεροπλάνων σε ρόλο εγγύς αεροπορικής προστασίας, που πρέπει να πετούν χαμηλά και τα υποδέχεται καταιγισμός Stinger είναι μια κατάσταση που (ανάμεσα σε πολλά άλλα) υποσκάπτει την ρωσική εισβολή. Από την άλλη οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει την αξία των Bayraktar στον ρόλο προσβολής στόχων επιμελητείας στα μετόπισθεν ή υψηλής αξίας όμως AA BUK (σύμφωνα με βίντεο, τα οποία αν και επιλεκτικά, δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αμφισβήτησης).
Κινεζικά -άμεσα διαθέσιμα- MEAM και κατάλληλα όπλα θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα ρωσικά προβλήματα, απέναντι στον πόλεμο φθοράς που υφίστανται από τους Oυκρανούς.