Η Τουρκία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί tablet στα cockpit των μαχητικών της F-16 για τον έλεγχο αεροπορικών όπλων εγχώριας κατασκευής, ενισχύοντας την τεχνολογική της αυτονομία στον αμυντικό τομέα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The War Zone, η καινοτομία αυτή βασίζεται στο σύστημα UBAS (Aircraft Independent Firing System), το οποίο επιτρέπει τη χρήση τουρκικών όπλων, όπως ο πύραυλος SOM-J, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης ή τροποποίησης του λογισμικού των αμερικανικής κατασκευής F-16. Το UBAS, που αναπτύχθηκε με τουρκικό λογισμικό, χρησιμοποιείται σε αναβαθμισμένα, με βάση το πρότυπο CCIP, F-16C/D Block 40/50 και σύμφωνα με τις αναφορές δεν είναι συμβατό με παλαιότερα μοντέλα όπως τα Block 30.
Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα συστήματα, ιδιαίτερα εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ, που περιόρισαν την πρόσβαση σε αναβαθμίσεις λογισμικού. Το σύστημα UBAS δοκιμάστηκε προσφάτως με τον πύραυλο SOM-J, προσβάλλοντας επιτυχώς στόχο σε θαλάσσια δοκιμή, ενώ πιθανότατα υποστηρίζει και άλλα τουρκικά όπλα, όπως τις κατευθυνόμενων βόμβες HGK, KGK και LGK-82.
Η χρήση tablet προσφέρει μια γρήγορη και ευέλικτη λύση, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες ενσωμάτωσης όπλων μέσω αδειοδότησης του κατασκευαστή του αεροσκάφους. Έτσι όπως φαίνεται δεν ισχύει η φημολογία που ήθελε την Τουρκία να έχει αποκτήσει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των μαχητικών F-16 Block 40 και 50, κάτι που θα της επέτρεπε να πιστοποιεί εγχώρια συστήματα κατά βούληση. Διαθέτει όμως τον κώδικα των παλαιότερων αεροσκαφών Block 30.

Η τάση χρήσης tablet, που παρατηρείται και σε άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, υπογραμμίζει τη στροφή προς οικονομικές και αποδοτικές λύσεις για την αναβάθμιση παλαιότερων μαχητικών, ενισχύοντας την επιχειρησιακή τους αξία χωρίς εκτεταμένες τροποποιήσεις υλικού, ενώ αναδεικνύει νέες εμπορικές ευκαιρίες για εξαγωγές, επιτρέποντας σε χρήστες που το επιθυμούν, να ενσωματώνουν όπλα τρίτων κατασκευαστών, έστω και χωρίς “επίσημο” λογισμικό.