Μια από τις πλέον επωφελείς συμφωνίες απόκτησης στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας, είναι η απόκτηση των -έστω και- 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Marder 1A3, και η αποστολή ισάριθμων ΒΜΡ-1 από τα ελληνικά αποθέματα στην Ουκρανία, η οποία θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε να δούμε περισσότερες τέτοιες “κυκλικές” ανταλλαγές, η κυβέρνηση μάλλον έκανε πίσω ενόψει εκλογών, και σταμάτησε ακόμη και τις σχετικές συζητήσεις.
Βέβαια αυτό εδώ δεν μας εμπόδισε εδώ στην Ελλάδα να ελπίζουμε σε περισσότερες τέτοιες αποστολές υλικού. Άλλωστε, τα περισσότερα τεχνολογικά παρωχημένα συστήματα που έχει σε υπηρεσία η Ελλάδα, άνετα θα χρησίμευαν στους Ουκρανούς. Για παράδειγμα, τα αντιαεροπορικά σοβιετικής σχεδίασης SA-8B, που ουδεμία ελπίδα έχουν να πετύχουν οτιδήποτε που πετάει στο χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, θα ήταν ιδιαίτερα αποδοτικά για την αντιμετώπιση των ιρανικών loitering munitions Shahed-136. Αντί λοιπόν να ρίχνουν έναν προηγμένο IRIS-T SLS οι Ουκρανοί για να καταρρίψουν ένα Shahed-136, ο IRIS-T θα μπορούσε να είχε θέση σε ένα νησί του Αιγαίου, και το Shahed-136 να το κατέρριπτε ένα ληγμένο βλήμα από το SA-8B. Ποιος μας ακούει βέβαια…
Ρώμη: Η Μελόνι επιβεβαιώνει τελικά την αποστολή του αντιπυραυλικού SAMP-T στην Ουκρανία
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως η Ιταλία -υπό τη νέα κυβέρνηση Μελόνι- μαζί με τη Γαλλία θα προχωρήσει στην αποστολή μιας πυροβολαρχίας SAMP/T (με πυραύλους Aster 30), στην Ουκρανία. Η ιταλική πυροβολαρχία όπως φαίνεται δεν θα είναι πλήρης αλλά θα συμπληρώσει οχήματα και πυραύλους η Γαλλία. Δεν συζητάμε το αυταπόδεικτο γεγονός ότι το SAMP/T είναι από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας παγκοσμίως, αλλά το γεγονός είναι πως οι πανάκριβοι και ικανότατοι ASTER 30 είναι overkill για την Ουκρανία. Δεν υπάρχει λόγος να πάει ένα τόσο ακριβό σύστημα στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγκρουσης χωρίς ιδιαίτερη χρήση αεροπορίας.
Ιταλός υπουργός Άμυνας: Επιβεβαιώνει την αποστολή αντιαεροπορικών -SAMP/T- στην Ουκρανία
Επίσης, οι Aster 30 μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά πολλά μπορούν να κάνουν και φθηνά όπλα των Ρώσων, όπως τα μικρά μη επανδρωμένα Lancet, εναντίον τους. Θα ήταν μια ανόητη φθορά υλικού λοιπόν να δούμε καταστραμμένους εκτοξευτές SAMP/T, όπως έχουμε δει και κάποια ουκρανικά S-300. Εδώ λοιπόν έρχεται η πρόταση μας, να στείλουμε τους ελληνικούς S-300 στην Ουκρανία, και να έρθει στην Κρήτη μια πυροβολαρχία SAMP/Τ!
Ξεκίνησε η εκπαίδευση Ουκρανών σε συστήματα Patriot στη Γερμανία
H ιδέα μπορεί να έχει και άμεση εφαρμογή, με μεταφορά της όπως φαίνεται σχεδόν έτοιμης πυροβολαρχία SAMP/T στην Κρήτη, και με επιτόπου μεταφορά με το ίδιο πλοίο του ελληνικού συστήματος S-300, μέσω της γνωστής διαδρομής από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια με αμαξοστοιχία προς Ουκρανία. Επίσης οι SAMP/T μπορεί να αναλάβουν άμεσα δράση στην Κρήτη, ενώ έχοντας Link 16 διασυνδέονται με τα αντιαεροπορικά Patriot, τα F-16V, τα Rafale F3R, τα ιπτάμενα ραντάρ EMB-145AEW και αργότερα με τις FDI HN, επιτυγχάνοντας το εδώ και πολλά χρόνια ζητούμενο, της πλήρως δικτυωμένης αεράμυνας μας.
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε σημαντική αναβάθμιση για την ελληνική αεράμυνα, ενώ η αποστολή των S-300 στη θέση των SAMP/T στην Ουκρανία δεν θα υποβάθμιζε καθόλου την αξία της όλης βοήθειας προς τα εκεί. Αντίθετα, θα έβαζε και τη χώρα μας δίπλα σε Γαλλία και Ιταλία, σε μια νέα προσπάθεια ενίσχυσης της Ουκρανίας από μεσογειακές χώρες.
Η όλη ιστορία εκτιμούμε πως θα έπαιρνε την “ευλογία” της MBDA και των κυβερνήσεων Γαλλίας-Ιταλίας, αφού η γνωστή εταιρεία πυραυλικών συστημάτων θα έμπαινε σφήνα σε μια αγορά -την ελληνική- που κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Raytheon. To Patriot βέβαια είναι ένα σύστημα που δεν μπορεί να αλλάξει στην αεράμυνα μας καθώς είναι κεντρικό στοιχείο της, και προφανώς θα μας συντροφεύει τουλάχιστον μέχρι το 2050. Αλλά από τη στιγμή που τα S-300 είναι και ρωσικά -άρα δυσκολεύει η υποστήριξη τους- και αρχίζουν να εμφανίζονται και παρωχημένα, θα προτιμούσαμε στη θέση τους τα SAMP/T.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κοντά στο να πάρει την Intracom Defense η ισραηλινή ΙΑΙ, «παίζουν» και MBDA-Thales
Επίσης η χώρα μας με μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ένα κοινό απόθεμα πυραύλων Aster 30: από εκείνα του SAMP/T και των αναμενόμενων πυραύλων για τις φρεγάτες “Kίμων” του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι, το ΠΝ θα μπορεί να “φορτώνει” Aster 30 από τις πυροβολαρχίες SAMP/T συμπληρώνοντας το απόθεμα των FDI HN μετά από μάχη, ή να δίνει από τους δικούς του πυραύλους στην ΠΑ, όταν αυτή κάνει χρήση των πυραύλων της. Μια δυνατότητα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, που δυστυχώς έχουμε “εθιστεί” στην ατελείωτη πολυτυπία όπλων.
Σε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει -εφόσον φυσικά υπάρξουν κονδύλια- και η επέκταση της χρήσης των Aster 30 και στην Πολεμική Αεροπορία, για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων, με προμήθεια περισσότερων συστήματων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αντιβαλλιστικές ικανότητες των συγκεκριμένων πυραύλων, των Aster 30, ενώ αναμένεται και νέα έκδοση τους, η Block 1NΤ, με επαυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης βαλλιστικών όπλων.
Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είνα να μην υπάρξει περαιτέρω αδράνεια. Οι ΗΠΑ πιέζουν για την αποστολή των ελληνικών S-300 (το πρότεινε και πρόσφατα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό), και η Ελλάδα λογικά αρνείται, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην αεράμυνα της Κρήτης. Ακόμη ειδικότερα, η Κρήτη θα παίξει σημαίνοντα ρόλο τις επόμενες δεκαετίες στην ενεργειακή αυτονομία Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς το ΓΕΕΘΑ θέλει τη μέγιστη δυνατή προστασία.
ThinkOutOfTheBox: Καταδρομικά Ticonderoga στο ΠΝ οπλισμένα με ASTER 30 ή/και IRIS-T SLM/SLX
Συνολικά όμως αν Γάλλοι και Ιταλοί στείλουν την πυροβολαρχία SAMP/T στην Κρήτη αντί της Ουκρανίας, θα έχουμε μια λύση που θα ωφελεί κάθε εμπλεκόμενο μέρος, καθώς:
- Η Ουκρανία θα παραλάμβανε ένα σύστημα (S-300) που γνωρίζει καλά, και μπορεί άμεσα να εντάξει στην αεράμυνά της.
- Δεν θα αυξηθεί η πολυτυπία στην ουκρανική αεράμυνα, με ένα ακόμη δυτικό σύστημα.
- Η Γαλλία και η Ιταλία θα έχουν ακόμη έναν πελάτη για το SAMP/T (Ελλάδα) και προφανώς θα έχουν πλέον τη δυνατότητα για νέες πωλήσεις στο μέλλον.
- Η Ελλάδα θα έχει πλέον ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας στην Κρήτη, με δυνατότητα αντιμετώπισης προηγμένων απειλών, σαφώς ανώτερο των S-300.
- Oι Aster 30 δεν θα λείψουν από τους Ουκρανούς, καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζουν δεν αξίζουν τη “σπατάλη” ενός πυραύλου που κοστίζει μέχρι και 4 εκατ. ευρώ έκαστος!
Πίστεουμε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, καθώς οι Δυτικοί έχουν βαρεθεί (κυριολεκτικά) να μας ζητούν να αποχωριστούμε τις “αρχαιολογίες” μας ή να περιμένουν από εμάς να προσέλθουμε με κάποια ρεαλιστική πρόταση προκειμένου να τις αντικαταστήσουμε με νέα/νεότερα συστήματα. Ενόψει εκλογών αυτό είναι πράγματι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει κλίμα συμπάθειας για τη Ρωσία, ενώ γενικότερα ο σκεπτικισμός για την εμπλοκή μας στο Ουκρανικό είναι σημαντικός στη χώρα μας. Άλλωστε σε πρόσφατη έρευνα από το “Ευρωβαρόμετρο” ενώ η πλειόνοτητα των Ελλήνων λεει “ναι” σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το 59% δεν συμφωνεί στην παροχή εξοπλισμών στην Ουκρανία. Οπότε μια τέτοια κίνηση θα ήταν επωφελής για την ελληνική αεράμυνα, αλλά μάλλον προβληματική για τις πολιτικές εξελίξεις…