Δεν συνηθίζουμε να προβάλουμε μεμονωμένα κάποια οπλικά συστήματα, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε το ενδιαφέρον μας για πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ. Το Ελληνικό Πυροβολικό παραμένει ισχυρό, αλλά το υλικό του είναι πεπαλαιωμένο. Ακόμη και τα ρουκετοβόλα RM-70 είναι πλέον τόσο παλιά, που χρειάζονται όχι μόνο νέες ρουκέτες, αλλά και νέα φορτηγά. Δηλαδή, τα στελέχη του πυροβολικού αξίζουν συγχαρητηρίων για τη διατήρηση τόσο μεγάλου αριθμού πεπαλαιωμένων συστημάτων σε εξαιρετική κατάσταση. Μετά λόγου γνώσεως μπορούμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας πως τα ελληνικά MLRS είναι στην καλύτερη κατάσταση από όλα τα αντίστοιχα συστήματα σε νατοϊκή υπηρεσία.
Το πυροβολικό τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει σημαντικά, και θα συνεχίσει να αλλάζει. Η πρόσφατη εμπειρία του πολέμου στο Άρτσαχ και η ήττα των Αρμενίων, έρχεται να αλλάζει και πάλι τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης. Όσο κι αν μας είναι επώδυνο να το παραδεχτούμε, οι Τούρκοι έχουν κάνει όλα όσα πρέπει για να εξαλείψουν απειλές όπως οι μονάδες πυροβολικού στα νησιά. Ειδικά όταν τα ελληνικά νησιά προστατεύονται από τα μηδενικής αξίας SA-8B Gecko. Δεν θα κουραστούμε να λέμε πως τα SA-8B έχουν αξία μόνο σαν στόχοι. Η αντικατάστασή τους πρέπει να είναι άμεση.
Πρώτη χρήση του Rampage από το Ισραήλ κατά στόχων στη Συρία;
Το θέμα δεν είναι μόνο τα πολλά βίντεο με τις τελευταίες στιγμές αντιαεροπορικών συστημάτων όπως τα SA-8, αλλά οι πολλαπλές καταστροφές συστημάτων πυροβολικού (κυρίως των 122 χιλιοστών) αλλά και ρουκετοβόλων ΒΜ-21 (η βάση του RM-70). Έχουμε γράψει παλαιότερα και για τη μηδενική χρησιμότητα των πάλαι ποτέ πανίσχυρων Μ-110Α2. Όλα αυτά, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, ειδικά αν το συνδυάσουμε με την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό, που δεν θα λυθεί ούτε με επιστράτευση. Από τη μια έχουμε ένα αντίπαλο που επενδύει στα πάντα, κι από την άλλη εμείς που πασχίζουμε να κρατήσουμε σε υπηρεσία όπλα 50ετίας.
ΑΠΟΨΗ: Tα ελληνικά SA-8B αντέχουν; μάθαμε κάτι από την αρμενική ήττα; Πως θα αντικατασταθούν;
Το ότι κάτι πρέπει να γίνει είναι προφανές. Το θέμα μας όμως τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Έχουμε μια απειλή, τα Bayraktar, τα ΑΝΚΑ, τα Akinci και από την άλλη τον Ελληνικό Στρατό που δεν έχει αντίδοτο. Φυσικά θα μπορούσε να προμηθευτεί προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά ακόμη κι έτσι η απειλή υπάρχει. Τα Α/Α όπλα, όσο κινητικότητα και να έχουν, δεν μπορούν να συγκριθούν με την κινητικότητα ενός αεροπορικού μέσου. Επίσης, σε απομονωμένες φρουρές, όπως στο Καστελλόριζο, πόσα συστήματα πρέπει να τοποθετηθούν; Πόσο θα αντέξουν σε μια επίθεση κορεσμού; Τι πρέπει να γίνει;
Μερικοί φίλοι μας έχουν αναφέρει μια ενδεχόμενη λύση, αλλά αυτή προέρχεται κυρίως από την Πολεμική Αεροπορία. Η στοχοποίηση των κλωβών κατεύθυνσης των εχθρικών ΜΕΑ θα ήταν ίσως η καλύτερη λύση. Το θέμα είναι πως έχουμε άπειρες αποστολές για την ΠΑ, και ο χρόνος σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα είναι κρίσιμη παράμετρος. Μέχρι να εντοπιστεί ένας κέντρο διοίκησης, να βρεθεί διαθέσιμη αεροπορική δύναμη (σμήνος), να φορτωθεί, να ξεκινήσουν, το Κέντρο Διοίκησης μπορεί να έχει αλλάξει θέση, και πάει λέγοντας. Φυσικά και ο ίδιος ο ΕΣ έχει δυνατότητες κρούσης, με τα ΑΗ-64. Που να πρωτοπάνε όμως τα ελικόπτερα αυτά;
Τη λύση μπορεί να τη δώσει το ίδιο το πυροβολικό, αν εξοπλιστεί κατάλληλα. Ακόμη και τώρα, με τους ATACMS έχει δυνατότητα κρούσης σε μεγάλο βάθος, προκειμένου να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές. Αλλά οι εκτοξευτές MLRS είναι λίγοι, οι πύραυλοι ATACMS επίσης λίγοι, και η αγορά νέων όπλων πανάκριβη. Τι μπορεί να γίνει;
Η πρόταση out of the box για σήμερα, έχει πάλι σα «στόχο» το Ισραήλ, και συγκεκριμένα την Elbit. Είναι κοινό μυστικό πως η ΠΑ σκοπεύει να αγοράσει το Rampage, το ισραηλινό αεροεκτοξευόμενο βαλλιστικό όπλο, που μπορεί να φτάσει με υπερηχητική ταχύτητα και να χτυπήσει με μεγάλη ακρίβεια το στόχο του, ενώ το ίδιο είναι σχεδόν μη ανασχέσιμο. Το όπλο βασίζεται στην οικογένεια όπλων του ρουκετοβόλου PULS, και συγκεκριμένα στη ρουκέτα EXTRA. Η τελευταία αν εκτοξευτεί από το PULS, έχει ακτίνα δράσης 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να πλήξει με πολύ μεγάλη ακρίβεια το στόχο.
Το PULS μπορεί να εκτοξεύσει μια μεγάλη ποικιλία ρουκετών των 122 χιλιοστών, καθώς διαθέτει δυο pods. Το κάθε pod είναι σχεδιασμένο για κάποια διαφορετικού είδους ρουκέτα, όπως την Accular των 122mm (18 ρουκέτες) με ακτίνα μέχρι 35km, της Accular 160mm (10 ρουκέτες) με ακτίνα 40km, την EXTRA (4 ρουκέτες) με ακτίνα 150km και την Predator Hawk (2 ρουκέτες) με ακτίνα μέχρι 300km. Όλα αυτά τα πυρομαχικά μπορούν να εκτοξευτούν από τον ίδιο φορέα, που ο τελευταίος θα είναι τοποθετημένος πάνω σε κάποιο βαρύ φορτηγό. Κόστος; Δεν υπάρχουν επίσημες τιμές, αλλά είναι αστείο μπροστά στο κόστος π.χ. του HIMARS.
Όλα τα πυρομαχικά του PULS είναι κατευθυνόμενα, και μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις με CEP (Circular Error Probability) κάτω των 10 μέτρων. Πάμε τώρα σε πραγματικά σενάρια. Με πυροβολαρχίας PULS κάτω από τη διοίκησή του, ο τοπικός διοικητής (της μεραρχίας ή ταξιαρχίας ενός νησιού), μπορεί να εξαπολύσει προληπτική ή κατασταλτική επίθεση εναντίον του κέντρου διοίκησης των εχθρικών ΜΕΑ, αμέσως μόλις εντοπιστεί. Με δυνατότητα κρούσης στα 300 χιλιόμετρα, κανένα ΜΕΑ δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Το πυρομαχικά μπορεί να φτάσει στο στόχο του μέσα σε 5 λεπτά. O χρόνος είναι πραγματικά εντυπωσιακός για κρούση σε βάθος 150 χιλιομέτρων.
Αμέσως μετά, μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον πλωτών μέσων που πλησιάζουν το νησί, ή να εξαπολύσει εκδικητικό πυρ εναντίον πυροβολαρχιών του αντιπάλου. Με μετατροπή (γίνεται εύκολα) σε ρουκέτες των 122 ή 160 χιλιοστών, μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε μονάδες του νησιού που εμπλέκονται με τον εχθρό. Μια ή δυο εκτοξεύσεις μπορούν να καταστρέψουν εχθρική μοίρα καταδρομών, να μετατρέψουν μια ζώνη προσγείωσης ελικοπτέρων σε υπαίθρια αποθήκη ανταλλακτικών… και πάει λέγοντας.
Τα ίδια τα ρουκετοβόλα, μπορούν να βρίσκονται τοποθετημένα στις πιο απίθανες, προστατευμένες θέσεις, χωρίς να μπορούν τα εχθρικά ΜΕΑ να τα εντοπίσουν, καθώς… δεν θα πετάνε, ειδικά χωρίς κέντρα διοίκησης. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί.
Μια ευρεία διάδοση ρουκετοβόλων τύπου PULS στα ελληνικά νησιά, σημαίνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των τουρκικών πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών, θα είναι εντός της ακτίνας δράσης των όπλων αυτών. Αεροδρόμια, ελικοδρόμια, στρατόπεδα, θέσεις διασποράς, θα είναι πλέον εντός της ακτίνας κρούσης της ΑΣΔΕΝ. Στρατηγικοί στόχοι όπως ναύσταθμοι ή συγκεντρώσεις αποβατικών μπορούν να καταστραφούν χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να κάνει το παραμικρό. Δεν συζητάμε για έργα υποδομής, γέφυρες, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ανεμογεννήτριες, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από ορυκτά καύσιμα κ.ο.κ.
Μη επανδρωμένα υπάρχουν πολλά στον πλανήτη. Γιατί οι Τούρκοι πέτυχαν και προκαλούν φόβο με τα Bayraktar. Γιατί είναι φθηνά, και έχουν πολλά. Ωραία λοιπόν, ρουκέτες υπάρχουν πολλές, αλλά οι PULS είναι και φθηνές, και με ένα δις για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε τόσες πολλές, που η Τουρκία θα αναγκαστεί να ψάξει για σύστημα αντίστοιχο του IRON DOME. Και το όπλο, θα έχει ακριβώς την αξία που θα θέλαμε, να έχει τόση αποτρεπτική ικανότητα, που ο εχθρός να μην κάνει το λάθος να σου επιτεθεί. Και για να γίνουμε πιο ρηξικέλευθοι. Ας αγοράσουμε επιτέλους μικροποσότητα συστημάτων, ας κάνουμε μια μεγάλη παραγγελία που θα υλοποιηθεί σε βάθος 20ετίας, και ας πάρουμε εγχώρια κατασκευή!