Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μας έχει αποσπάσει εδώ και μήνες από το αγαπημένο μας σπορ, την “κορβετοφρεγατιάδα”…
Το θέμα μας είναι πλέον οι απίστευτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κι από τις δυο πλευρές. Αυτό όμως που κέρδισε το ενδιαφέρον, σε ναυτικό επίπεδο τουλάχιστον, είναι οι ουκρανικές επιτυχίες στη θάλασσα. Μετά το καταδρομικό “Μόσκβα”, αρκετά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν βυθιστεί ή υποστεί ζημιές.
Βίντεο: Ρωσικό πλοίο με σύστημα TOR M2K επάνω, βυθίζεται από ουκρανικά βλήματα…
Υπάρχει ένα σημείο, όπου τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται παροδικά, δεν είναι μόνιμα. Είναι το Snake Island ή Φιδονήσι, όπου οι Ρώσοι κατέλαβαν τις πρώτες ώρες του πολέμου. Καθώς το Φιδονήσι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, είναι ξεκάθαρο πως η κατάληψή του έγινε για λόγους… ΑΟΖ. Και οι Ουκρανοί, είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν πίσω, πριν την κατάπαυση του πυρός, όποτε κι αν γίνει αυτή. Πως όμως μπορούν να το ανακαταλάβουν;
Royal Marines Commandos δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στην Κύπρο και ασκούνται με την ΕΦ
Λογικά, η κατάληψη ή ανακατάληψη νησιών γίνεται με τον “κλασικό” τρόπο, όπως μας δίδαξαν οι Αμερικανοί, στον Β’ Παγκόσμιο, στον Ειρηνικό. Αεροπλάνα κερδίζουν την υπεροχή στην ζώνη απόβασης, θωρηκτά ισοπεδώνουν τις εχθρικές οχυρώσεις, και τα αργοκίνητα αποβατικά βγάζουν στρατιώτες και άρματα στην ακτή. Βέβαια, όλα αυτά πριν από 70 με 80 χρόνια. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Οι δυνάμεις ανακατάληψης ή κατάληψης νήσου ή βραχονησίδας, μπορούν να εκτελεστούν και με τελείως διαφορετικά μέσα. Για παράδειγμα, δεν απαιτούνται άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα σε μικρά νησιά, στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως κάποια οχήματα. Μικρές μονάδες, συνήθως ειδικών δυνάμεων, μπορούν να αναπτυχθούν από κάθε είδους πλοίο, αρκεί να έχει την πρόβλεψη για μεταφορά τέτοιων αποσπασμάτων.
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Δεν μπορούμε δηλαδή να “φορτώσουμε” μια φρεγάτα S με καταδρομείς και βαρύ οπλισμό, και να τη στείλουμε να κάνει ανακατάληψη βραχονησίδας. Μπορεί ο κυβερνήτης και το πλήρωμα να κάνουν τις απαραίτητες “πατέντες”, το ίδιο και οι καταδρομείς, να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία αν χρειαστεί. Αλλά αυτό θέλει ειδική πρόβλεψη στο πλοίο, από κατασκευής.
Καταρχάς θα πρέπει να υπάρχει υποδομή για φιλοξενία των καταδρομέων. Δεν θα φύγει μια φρεγάτα με καταδρομείς, θα κάνει δηλαδή αποστολή επιβατικού, θα δέσει μόλις φτάσει και θα αποβιβάσει. Θα πάει, από μη αναμενόμενη πορεία, θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή, για ώρες, ίσως και μέρες. Και με την κατάλληλη ευκαιρία, θα στείλει τους καταδρομείς ή τους πεζοναύτες. Οπότε το απόσπασμα εφόδου δεν μπορεί να είναι στο “κατάστρωμα”, ούτε να μην υπάρχουν ενδιαιτήσεις για αυτό.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την εξαπόλυση τους, είτε με φουσκωτά, είτε με ελικόπτερα. Οι εποχές που οι πεζοναύτες κατέβαιναν με δίχτυα στα αποβατικά, έχουν περάσει. Αλλά και πάλι, μπορεί ένας βαρυφορτωμένος καταδρομέας, να κατέβει από σκάλες σε φουσκωτό; Όχι, χρειάζεται ράμπα εξαπόλυσης ελαφρών σκαφών και περισυλλογής τους, όπως στην ανωτέρω φωτογραφία.
Υπάρχουν ακόμη και οι πλευρικές θέσεις στα μεγάλα πλοία για RHIB. Συνήθως, τα πλοία έχουν δυο τέτοιες, εκτός ίσως της Arrowhead 140, που έχει 4. Ένα ή δυο RHIB ίσως σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν δυο διαδρομές, πιθανότατα και κάτω από εχθρικό πυρ, ενώ με 3 ή 4 RHIB αυτό γίνεται ευκολότερα. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο.
Μητρικά πλοία ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Το παράδειγμα των US Navy Seals
Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα, τα οργανικά S-70B/B6 & MH-60R των φρεγατών, φυσικά και μπορούν να μεταφέρουν άντρες Ειδικών Δυνάμεων. Αλλά είναι ήδη έμφορτα με εξοπλισμό ASW/ASuW ενώ δεν είναι σχεδιασμένα να πέφτουν στη φωτιά της μάχης όπως π.χ. τα UH-60A/L/M. Κάπου εδώ θα θέλαμε να πούμε πως δεν είναι καν λύση τα παλαιά ΑΒ212ASW, καθώς τα τελευταία δεν είναι τα ΑΒ412, αλλά τα 212, με διπλό κι όχι τετραπλό στροφείο. Αυτό σημαίνει πως στη διείσδυση στο Καστελλόριζο τα ακούν στην… Άγκυρα.
Κλάση Jan Mayen: Τα νέα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης της Νορβηγίας
Άρα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα τέτοια πλοία που θα μπορούν να…
Η συνέχεια στο Naval Defence