20.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: Δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας από το ΠΝ με UCAV Mojave

ThinkOutOfTheBox: Δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας από το ΠΝ με UCAV Mojave

- Advertisement -

To ptisidiastima.com, πριν λίγες μέρες, είχε δημοσιεύσει μια είδηση σχετικά με το UCAV Mojave της General Atomics και τη δυνατότητα του να φέρει μεγάλο οπλικό φορτίο από πυραύλους Hellfire. Η σελίδα μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή, η ΠΑ, στην παρούσα στιγμή, δεν έχει ανάγκη για οπλισμένο UAV, ή UCAV όπως είναι η σωστή ορολογία. Ένα MQ-9B Reaper δεν θα μπορούσε να επιβιώσει όπως ένα F-16V πάνω από το φλεγόμενο Αιγαίο.

Τα Μη Επανδρωμένα είναι πολύ “ειδικά”, η αξία τους είναι τεράστια, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά. Για να το κάνουμε κατανοητό, το να ρίξουμε στη μάχη ένα MQ-9B, Sea Guardian με όπλα, είναι το ίδιο να ρίξουμε ένα U-2R με βόμβες ή με Hellfires εναντίον αρμάτων μάχης στον Έβρο. Τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης θα είχαν. Συνεπώς, εντυπωσιακά τα UCAV και τα όπλα που φέρουν, αλλά η ΠΑ δεν τα χρειάζεται προς το παρόν. Προτιμά όσο το δυνατόν καλύτερα συστήματα στοχοποίησης πάνω στα μαχητικά της (όπως τα ραντάρ τεχνολογίας AESA, τα ατρακτίδια SNIPER XT), από να πάρει ελάχιστα, πανάκριβα UCAV που θα τα θυσιάσει πάνω στην εξελισσόμενη τουρκική αεράμυνα.

To Αμερικανικό Ναυτικό κάνει τα ελικοπτεροφόρα του μίνι-αεροπλανοφόρα με F-35B

Άρα, δια της ατόπου, τα Sea Guardian θα παίξουν το ρόλο των U-2 σε καιρό ειρήνης. Οι δε δυνατότητες των Sea Guardian, θα επιτρέψουν στην ΠΑ να διαφυλάξει δυνάμεις, λίγο πριν τη σύγκρουση. Δεν θα χρειάζεται να σηκώνει C-130 ή F-16 με φωτοαναγνωριστικό ατρακτίδιο DB-110 για να δει τον τουρκικό στόλο. Ούτε το ΓΕΕΘΑ θα στέλνει πολύτιμες φρεγάτες για να έχει δεδομένα στοχοποίησης ο υπόλοιπος στόλος.

Τα Sea Guardian θα σώσουν σε περιπτώσεις εξελισσόμενης σε σύγκρουση έντασης το πλήρωμα μιας S, που αντί να είναι μπροστά για να δίνει δεδομένα και συντεταγμένες των Τούρκων, θα είναι πίσω με τον υπόλοιπο Στόλο. Ναι, θα χαθεί ίσως ένα Sea Guardian στην έναρξη των επιχειρήσεων, αλλά τι είναι καλύτερο να χαθεί; ένα Sea Guardian ή ένα Ρ-3, ένα C-130 ή μια φρεγάτα που μπορεί να είναι και αύτανδρη; Για όσους κατηγορούν την προμήθεια των Sea Guardian, ας μας πουν άλλους τρόπους να επιτηρείται ο αντίπαλος…

ΑΝΑΛΥΣΗ: MQ-9B, ο “φύλακας-άγγελος” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Αφού δεν χρειάζονται οπλισμένα UAVs/UCAVs, τι μας γράφετε στον τίτλο; Λοιπόν, μιλήσαμε για την ΠΑ, τώρα όμως μιλάμε για το Ναυτικό. Το οποίο μπορεί να αποκτήσει ένα Anadolu, χωρίς όμως να πληρώσει 1 δις για να το αποκτήσει! Το έχει ήδη!

ThinkOutOfTheBox: Όπλα laser, η λύση για τις τουρκικές επιθέσεις κορεσμού που «αγνοεί» το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες FDI HN έκανε ένα άλμα δεκαετιών προς τα εμπρός. Σε γνώση του, πλήρωσε πολλά χρήματα για να πάρει πλοία που πολλές φορές έχουν χαρακτηριστεί ψηφιακά. Ουσιαστικά, ελπίζει πως τις επόμενες δεκαετίες η επένδυσή του αυτή θα επιστρέψει πολλαπλάσια πίσω, όταν οι συγκρούσεις βασίζονται κυρίως στην σύγχρονη τεχνολογία. Και στη διασύνδεση των συστημάτων των νέων πλοίων, με άλλα πλοία, με μαχητικά, με τα ΕΜΒ-145 κ.ο.κ.

ΑΠΟΨΗ: Έτσι θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό Μη Επανδρωμένα συστήματα (UAS/UAV)

Κάποια στιγμή, είχαμε γράψει ένα άρθρο για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), όπου θα μπορούσαν να μεταφέρουν περισσότερους ASTER 30. To σενάριο το έχει ήδη γράψει και το δοκιμάζει το Αμερικανικό Ναυτικό. Μη επανδρωμένα πλοία, θα μεταφέρουν κελιά Mk41 με πολλούς SM-6 & BGM-109, και έτσι θα μπορέσει το USN να αποσύρει τα κοστοβόρα Ticonderoga. Και τα USVs θα μπορούν να επιχειρούν για μήνες χωρίς πλήρωμα ή ανάγκες μεγάλης συντήρησης.

Είναι μάλλον καιρός να το πούμε. Υπάρχει πλέον καλύτερη λύση αντί των P-3B Orion για το ΠΝ

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω του AEGIS και των εξελιγμένων ψηφιακών συνδέσεων των αμερικανικών πλοίων. Φυσικά το ΠΝ που αξιολόγησε το σύστημα μάχης των FDI, το SETIS πρέπει να το βρήκε σε κοντινό επίπεδο. Με λίγα λόγια, τις δυνατότητες αυτές μπορεί να τις αποκτήσει και το ΠΝ, αρκεί να τις “καλλιεργήσει” λίγο. Έχει πλέον το κατάλληλο “χωράφι”, τις γαλλικές FDI HN, πρέπει πλέον να αρχίσει να το εκμεταλλεύεται. Ναι, πριν παραλάβει τα πλοία. Ο γείτονας δεν περιμένει.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι το καινούργιο φέρνει το A900 στο Πολεμικό μας Ναυτικό;

Όπως ακριβώς το Αμερικανικό Ναυτικό θα κάνει χρήση των USVs μαζί με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke αλλά και τις νέες φρεγάτες Constellation, έτσι μπορεί να κάνει και χρήση και κάποιων UAVs. To USN βέβαια έχει μη επανδρωμένα ελικόπτερα, και δεν έχει άμεση ανάγκη άλλων UAVs/UCAVs από τα πλοία του. Αλλά υπάρχουν λύσεις, και δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, δεν θα πείραζε καθόλου ένα Arleigh Burke να έχει στη διάθεσή του και δυνατότητα εναέριας κρούσης μέσω ενός UCAV. Θα το κάνει κάτι τέτοιο το USN; Δεν ξέρουμε. Αλλά μας ενδιαφέρει τι μπορεί να κάνει το ΠΝ. Πάμε πλέον στην ιδέα μας…

Πως θα μας φαινόταν, αν το ΠΝ είχε στη διάθεση του Στόλου, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποια UCAVs, τα οποία θα ήταν φορτωμένα με πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας; Τα UCAVs, επιπέδου Sea Guardian, έχουν απίστευτη αυτονομία, και μπορούν να πετούν μέχρι και 40 ώρες. Έτσι, ο Στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο θα διέθετε από πάνω του σε περιπολία κάποια UAVs έως και για μια μέρα συνέχεια, ενώ τα μαχητικά της ΠΑ μπορούν να βρίσκονται πάνω από το Στόλο μόλις λίγα λεπτά.

Η ιδέα μας ήρθε όταν είδαμε το GA Mojave, φορτωμένο με 16 Hellfires. Ναι, κι ένα AH-64D Apache μπορεί να πάρει 16 τέτοια όπλα, αλλά θα πετάξει για πολύ λίγο, ζορισμένο, και θα επιστρέψει. Το Mojave θα πετά για ώρες. Βέβαια, δεν αλλάζει όσα γράψαμε παραπάνω, ένα UCAV σε μεγάλο ύψος θα ήταν ένας πρώτης τάξεως στόχος. Αλλά δεν σκεφτήκαμε τους Hellfire για τη δημιουργία της Ναυτικής Αεροπορίας. Σκεφτήκαμε “άλλα κόλπα”. Και εξηγούμε.

To Mojave μοιάζει πολύ με το MQ-9, και ανήκει στην ίδια οικογένεια πτητικών μηχανών με τα υπό προμήθεια Sea Guardian της ΠΑ. Έχει όμως μια διαφορά. Σχεδιάστηκε να είναι Short Take Off and Landing, STOL, δηλαδή να αποπροσγειώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους. Από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η GA, φαίνεται πως το αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί από χωράφια, ή έστω από πολύ πρόχειρους διαδρόμους στο πουθενά.

MQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην Ανατολική Μεσόγειο

Αρχικός σκοπός ήταν η πώληση του αεροσκάφους στο USN, για χρήση από αεροπλανοφόρα, κι όχι μόνο. Επίσης, στόχος ήταν, και είναι, και η Γαλλία και η Βρετανία που έχουν ικανά αεροπλανοφόρα. Αλλά φυσικά δεν προτείνουμε ούτε την αγορά αεροπλανοφόρου, ούτε καν άλλου πλοίου. Προτείνουμε την προμήθεια αριθμού Mojave, για χρήση από παντού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, να προσγειώνονται όπου υπάρχει κάποιος δρόμος, σε κάποιο ξεχασμένο νησί, ή σε κάποια βάση, π.χ. στο Καστέλι, ή στην Κάρπαθο.

Από εκεί, τα Mojave θα πετούν προς το Στόλο, και τον έλεγχό τους θα αναλαμβάνουν τα πλοία. Προτείνουμε τις FDI HN, καθώς θα είναι τα πλοία με τα ικανότερα ραντάρ σε υπηρεσία, και με μεγάλες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου. Εκεί, πετώντας για ώρες πάνω από το Στόλο, θα μπορούν να εξαπολύουν πυραύλους εναντίον εναέριων ή θαλάσσιων στόχων.

Αιγαίο, We Have a Problem… Επάκτιες πυροβολαρχίες ATMACA, μήπως τελικά δεν αρκεί η “ανάστροφη” πλώρη των FDI ΗΝ;

To Mojave μπορεί να μεταφέρει 1.600 κιλά οπλισμού. Ο οπλισμός μπορεί να είναι 16 Hellfires ή βόμβες Mk82 ή κάτι άλλο. Το κάτι άλλο όμως το καθορίζει κυρίως η επιμέρους αντοχή των πυλώνων μεταφοράς οπλισμού.

To Mojave έχει 7 πυλώνες μεταφοράς φορτίου, στους 4 εσωτερικούς πτερυγικούς μπορεί να μεταφέρει από 290 κιλά, στους 2 εξωτερικούς πτερυγικούς από 160 κιλά, και στον κεντρικό της ατράκτου, 230 κιλά. Όχι κι άσχημα… Αλλά πως μεταφράζεται αυτό;

Ο υπουργός Αμύνης διαβεβαιώνει πως η αγορά των Sea Guardian δεν σταματά την εγχώρια ανάπτυξη UAV

Για να γίνουμε κατανοητοί, ένας πύραυλος αέρος-αέρος Meteor ζυγίζει 190 κιλά, ενώ ένας AIM-120C ζυγίζει 152 κιλά. Άρα το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 6 πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας. Και η εκτόξευσή τους από τα μεγάλα ύψη που πετά ένα Mojave θα τα κάνει πολύ περισσότερο επικίνδυνους, καθώς τα εχθρικά αεροσκάφη θα πλησιάζουν σε χαμηλό ύψος, άρα οι πύραυλοι από τα Mojave θα σπεύδουν από ψηλά προς χαμηλά με μεγάλα αποθέματα κινητικής ενέργειας.

Θα πει κάποιος πως τα Mojave θα κινδυνεύουν από την εχθρική αεροπορία, που θα πετάξει σε αποστολές εναντίον τους με πυραύλους ΑΙΜ-120. Θεωρητικά ναι, πρακτικά είναι από δύσκολο ως αδύνατο. Η τουρκική αεροπορία, αν περάσει τις μικρασιατικές ακτές, θα εντοπιστεί από την ΠΑ. Έτσι, η ΠΑ θα έχει όλο τον απαιτούμενο καιρό να σηκώσει F-16V/Rafale F3R που θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά F-16 πριν αυτά βρεθούν σε παραμέτρους βολής των Mojave. Και το ΠΝ δεν θα έχει τα Mojave να πετούν 50 χιλιόμετρα νότια του Καστελλορίζου, αλλά εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα. Και μην ξεχνάμε, πως και τα Mojave θα έχουν όπλα.

Με λίγα λόγια, ο κίνδυνος για τα Mojave στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι μικρός. Αντίθετα…

H συνέχεια στο Naval Defence

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

86 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
86 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
billy

Το θεωρώ ένα απο τα πιο επιτυχημένα άρθρα της κατηγορίας .
Βέβαια μένει να δούμε αρκετά τεχνικά σημεία .
Δηλαδή αν δύναται να κάνει συνεργατική εμπλοκή με μια FDI , τι τύπος ραντάρ μπορεί να μπει για να έχει την επάρκεια των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων κ.λ.π
Οι Helfire βέβαια κρίνονται ανεπαρκείς λόγω βεληνεκούς για ναυτική κρούση .
Πάντως το σενάριο με ένα τέτοιο , με φορτωμένους Seabreaker και κάποιους Α/Α μέσης εμβέλειας να επιτηρεί το πεδίο μπροστά απο το στόλο και να είναι ο φύλακας Αγγελος του σχεδόν μόνιμα και με μικρό συγκριτικά κόστος , εμένα μόνο αδιάφορο δεν με αφήνει .

Psixraimia

Σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Γενικά θα πρέπει να δούμε πώς θα εκμεταλλευτουμε τη γεωγραφία του Αιγαίου υπέρ μας. Τα διάσπαρτα νησιά είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί δίνουν στον αντίπαλο την πρωτοβουλία όμως μας δίνουν και εμάς κάποια πλεονεκτήματα, ειδικά εναντίον του αντίπαλου ναυτικού. Πλεονεκτήματα που δεν έχω καταλάβει ότι χρησιμοποιούμε στο μέγιστο

Simos183

Το Mojave είναι ένα θηρίο!!!! Φανταστείτε να έχουμε 60 Mojave στα νησιά συν από πίσω 40 Rafale συν 40 F35 Block 4 και 120 Viper! Είναι εντελώς τρέλα! Και αν βάλεις στα νησιά Βαλλιστικούς πυραύλους συν Iron dome και Iron beam τότε τα κλειδώνεις στα αληθινά!!!! Πάντως τα 15 δις πού δώσαμε είναι μόνο η αρχή! Η κοινή λογική είναι πλέον να εκτοξεύσουμε το ΑΕΠ και τις αμυντικές δαπάνες στον ουρανό!!!!!! Πρέπει να γίνουμε μια χώρα πιο ισχυρή και από το Ισραήλ! Αλλιώς θα εξαφανίστουμε!!!!!

zap

ποσο κοστιζει ενα μοχαβε;
ποσο ενας μετεορ;
ποσο ενας αμρααμ;

απο που θα απογειωνονται τα 10-12 μοχαβε;

ποσο μπαιρακταρ εχει η τουρκια;

CEF

Το Reaper λογικά το θέλουμε γιατί μπορεί να πετάει πολύ πιο κοντά στην εχθρική αεράμυνα αφού έχει πολύ μικρότερο ίχνος από τα ΑΣΕΠΕ και τα ΑΦΝΣ, όντας αρκετά μικρότερο και κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά. Τα ΑΣΕΠΕ και τα ΑΦΝΣ δύσκολα θα πετάξουν πέρα από τη Σκύρο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη με ασφάλεια. Από εκεί είναι αδύνατο να παρατηρούν τι γίνεται μεταξύ Χίου, Ρόδου κλπ και Τουρκικών ακτών, λόγω έλλειψης γραμμής θέας. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν βέβαια και οι Τούρκοι με τον όγκο των νησιών του Αν. Αιγαίου και τα UAV θα τους βοηθήσουν (πρέπει να τα καταρρίψουμε). Είναι λοιπόν το Reaper συμπληρωματικό μέσο (προωθημένο) και όχι ανταγωνιστικό των ΑΣΕΠΕ, ΑΦΝΣ. Άλλο πλεονέκτημα ότι έχει πολύ μικρότερο κόστος χρήσης (ειρηνική περίοδος) και ότι μπορεί να πάρει αποστολές πολύ υψηλού ρίσκου (πολεμική περίοδος).

Θα θέλαμε όμως μαζί τα 3 MQ-9 και 30 MQ-1 από EDA στα πλαίσια της MDCA, ως UCAV (Hellfire, Stinger) που θα κυνηγάνε Τουρκικά UAV και USV. Για Amraam, Meteor, NSM δε νομίζω – είναι ακριβά τα όπλα αυτά για να τα “πετάξεις” σε UAV. Το ΠΝ μπορεί να θέλει το Α/Υ UAV-ελικόπτερο του USN (Firescout) και το Ισραηλινό USV, για προωθημένη παρακολούθηση των εχθρικών Υ/Β (με το θα μπουν στο Αιγαίο). Αυτά θα μπουν από Δαρδανέλια, Σμύρνη ή Ακσάζ, οπότε Λήμνος, Χίος και Ρόδος έχουν αυξημένη σημασία ως βάσεις Α/Υ μέσων.

Lakedaemon

Καλησπέρα.
Η ιδέα του άρθρου καταπληκτική στη θεωρία.

Στην εφαρμογή σκαλώνουμε σε μια μικρή λεπτομέρεια: FDI/SETIS. Με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα ζορίζονται να ολοκληρώσουν ένα RAM, δεν έχουν Link 16 και τα Romeo θα πετάνε μόνα τους. Και η σύμβαση λέει μην τολμήσετε να ακουμπήσετε το SETIS.

Στο τέλος οι FDI θα χουν περισσότερες κονσόλες stand alone στριμωγμένες στο υπόστεγο ελικοπτέρου από όσες θα έχει το SETIS στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όσοι δεν ολοκληρώνονται με το SETIS θα πηγαίνουν εκεί. Και είναι πολλοί: Μια κονσόλα για το ε/π. Μια για το UAV. Μια για τα ηλεκτροοπτικά της MILTECH ή όποιας ελληνικής εταιρίας. Παίζει και μια για Link-16/22. Και άλλη μια για το Mojave.

Think Out Of The Box: Μπορούμε να το ονομάσουμε Κέντρο Επιχειρήσεων Β. Και να ολοκληρώσουμε όλους αυτούς μεταξύ τους με tacticos και να μη μιλιούνται με τους άλλους του Setis αλλά μεταξύ τους θα τα βρίσκουν μια χαρά.

diodio

Νομίζω η ιδέα είναι η καλύτερη σε value for money που έχω διαβάσει… το ίδιο θα μπορούσε να γίνει σαν αεροπορική άμυνα αεροδρομίων απο επίγεια ραντάρ… να προστατεύει σκύρο κρητή με αυτό τον τρόπο ένα ασεπε γίνετε αντιαεροπορικό σύστημα και μάλιστα καλύπτει το μεγαλύτερο εύρος της χώρας χωρίς να χρειαστει χρόνο να στηθεί.. ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΑΣΕΠΕ πετάει 5-6 ώρες παράλληλα με δύο UAV που μεταφέρουν απο 6 ΜΕΤΕΟΡ βλέπει το εχθρικό αεροσκάφος στα 300-400 χλμ ενώ αυτά κοιμούνται…

GeorgeP

πολυ ενδιαφερον ιδεα, και πολυ “μπροστα”.
τετοιες λυσεις χρειαζομαστε. τετοια αεροσκαφη να πετανε χιλιομετρα μακρυα και να ειναι στην ουσια ιπταμενες πλατφορμες εκτοξευσης οπλων.

κατι σαν τα loyal wingman που θα εχουν οι αεροποριες του μελλοντος.

kosmo76

Ridiculously good, που λένε.
Εντάξει, εμένα μπορεί να με κάνει να φαντασιώνομαι, και μπράβο για την ιδέα, όμως στην πράξη νομίζω κατι τέτοιο θα απαιτούσε (πολυ)επίπεδο οργάνωσης που απλά απέχει απαγορευτικά από την κουλτούρα μας ως Έλληνες. Μακάρι να είμαι εντελώς λάθος.

Πόσο κοστίζει μια ντουζίνα απο τέτοια, έτσι για να έχουμε να λέμε?

DimitriosA

Έχει καποια θετικά ως ιδέα, αλλά προϋποθέτει στόχευση από FDI, AWACS ή άλλον φορέα ισχυρών αισθητήρων, όπως τα νέα ισραηλινά ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που εξετάζει η ΠΑ.

Η εμβέλεια των Hellfire είναι σχετικά μικρή και το συγκεκριμένο όχημα αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του από μεγάλες αποστάσεις. Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο με τον συγκεκριμένο πύραυλο.

Ως φορείς AMRAAM και Μeteor, θα προτιμούσα απλώς περισσότερα μαχητικά. Επίσης, με φοβίζει η πιθανότητα blue on blue που ακόμα και με επανδρωμένα μέσα θα είναι υψηλή σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη.

Αυτό που χρειάζεται το ΠΝ είναι UAV σε όλες τις μονάδες επιφανείας με κύρια αποστολή τον εντοπισμό και τη στοχοποίηση. Επίσης, χρειάζεται SPIKE, HELLFIRE ή αντίστοιχο πύραυλο μικρής-μέσης εμβέλειας χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση των ULAQ και άλλων μικρών σκαφών που μπορεί να σχεδιάζουν ενέδρες κοντά σε παράλια. Πρέπει να βρούμε τρόπο να τους βάλουμε σε όλες τις κύριες μονάδες του στόλου.

Antikeimenikos paratiritis

Δεν ξέρω τι παίρνετε εσείς στην Πτήση και σας έρχονται αυτές οι ιδιαίτερα ευφυείς, πρακτικές κι από άλλο πλανήτη ιδέες. Αλλά ό,τι κι αν έχετε, δώστε λίγο και στα Επιτελεία και θα πάμε αιώνες μπροστά…😂

Lefteris_K

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, ένα από τα καλύτερα ThinkOutOfTheBox άρθρα.. αλλά το θέμα είναι να μην συμφωνούμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι… που κρατάνε και το μαχαίρι ….

Digenis

Υποτηθετε οτι τετοιο θα το αρχιτας !!! Λεμε τωρα .

stam

Ενδιαφερουσα ιδεα. 1/1 αντιπαραθεση με την Τουρκια των 80 εκατομμυριων δεν γινεται να υπαρξει,πρεπει να περασουμε σε καινοτομες λυσεις. Μια αλλη θα ηταν η προμηθεια των υποβρυχιων drones που ετοιμαζει η Naval.

Bridger

Προφανώς δεν υπάρχει λόγος διαφωνίας για την πρόταση βαριά οπλισμένων Mojave σε ρόλους αεροπορικής υποστήριξης του ΠΝ. Δεν ξέρω αν η πλατφόρμα είναι η βέλτιστη για την εξαπόλυση ΑΑ πυραύλων τύπου AIM120 ή METEOR καθώς αυτά τα όπλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αρχική κινητική ενέργεια των jets που τα εκτοξεύουν και εδώ λείπει. Αλλά ως φορείς όπλων αέρος επιφανείας είναι μια χαρά και εγώ θα προσθέσω στις ιδέες σας τις φοβερές SDB (ή τα ευρωπαϊκά και ισραηλινά ανάλογά τους). Μήπως όμως γι αυτά τα σενάρια προέχει να ξεκινήσουμε από την όπλιση των HERON που ήδη διαθέτουμε;

Από κει και πέρα εξακολουθώ να μην πείθομαι από τα επιχειρήματα για την μη αναγκαιότητα απόκτησης UCAV από την ΠΑ. Υπάρχει ο νευραλγικός ρόλος του CAS, ο οποίος μετά την απόσυρση των Α-7 έχει απομείνει στα χέρια των F-16 (και ίσως και των F-4 AUP). Τι προτιμούμε άραγε, να στέλνουμε πολύτιμα F-16 με τους πιλότους τους να βουτάνε στη φωτιά ή κάποιο UCAV, ακόμη και με το αυξημένο ρίσκο απώλειάς του; Ή είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να καλυφθεί ο ρόλος αυτός 100% από τα Apache και Kiowa της ΑΣ; Βέβαια το επιχείρημα του υψηλού κόστους αγοράς των Mojave και MQ9Β είναι βάσιμο και ακριβώς για αυτό επιβάλλεται να αναπτύξουμε εθνικές λύσεις ικανών UCAV που μπορούμε να αποκτήσουμε σε μεγάλο αριθμό και χαμηλό κόστος. Και τα TB-2 μπορεί να πέφτουν σαν τις μύγες αλλά και την ζημιά τους προλαβαίνουν να κάνουν και αναπληρώνονται γρήγορα και εύκολα όπως διαπιστώνουμε. Γιατί όπως και να ‘χει αν 1 MQ9B=130εκ και 1 Akinci<20εκ, κάνει μεγάλη διαφορά.

Georgios E

Μια ερώτηση, σχετικά με το αν τα UAV:s μπορούν να επιβιώσουν έναντι των σύγχρονων αεράμυνων ή όχι.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τουρκικά (και σε ένα βαθμό και ισραηλινά) UAV ​​να λιώνουν ρωσικής κατασκευής SAM: είτε TOR, Pantsir, OSA, είτε ακόμα και S-300. Αυτό υποδηλώνει ότι τα UAV ​​δεν είναι τόσο εύκολοι στόχοι πάνω από το Αιγαίο (ένα θέμα που είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς δεδομένου του μεγάλου αποθέματος UAV:s της Τουρκίας).

Το ίδιο επαναλήφθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar είχαν μάλλον θεαματικά kills σε πολλά ρωσικά συστήματα.

Τους τελευταίους μήνες, ακούμε πολύ λιγότερα για τους Bayraktar – είτε έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματικοί είτε τουλάχιστον οι ουκρανοί σταμάτησαν να κάνουν αναφορές για αυτούς. Θυμάμαι ένα άρθρο όπου οι ουκρανοί έλεγαν ότι οι ρώσοι είχαν αναπτύξει σημαντικές αντιαεροπορικές άμυνες στην περιοχή και γι’ αυτό τα drones τους ήταν πλέον λιγότερο αποτελεσματικά.

Λοιπόν, η ερώτησή μου: έχετε ακούσει κάτι περισσότερο για το θέμα; Πώς, αν καθόλου, άρχισαν τελικά οι ρώσοι να αντιμετωπίζουν τα ουκρανικά drones;

Ένα θέμα που με ανησυχεί είναι ότι μπορεί να οφείλεται στον χαμηλό αριθμό ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ενώ η Τουρκία τα διαθέτει σε τεράστιους αριθμούς) σε αντίθεση με τον πιθανό πολύ μεγάλο αριθμό ρωσικών συστημάτων AA που έχουν αναπτυχθεί τώρα στην Κριμαία/Ντονμπάς (που δεν μπορούμε να ταιριάξουμε).

Johnny

Ακόμα ευκολότερη τεχνικά θα ήταν η χρήση μικρών μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών αυτοκτονίας με πυραύλους κατά πλοίων.
Ίσως θα άξιζε να χρησιμοποιήσουμε το απόθεμα των Penguin.

Peiratis

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα.

Μένω με την απορία του πως μπαίνουν οι S-400 στην παραπάνω εξίσωση.

Georgios E

Αν και δεν πιστεύω ότι το Mojave θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στον αντιαεροπορικό ρόλο (κατά εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη), πιστεύω ότι η ιδέα σας σχετικά με την ενίσχυση του αριθμού των πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τουρκικών αντιπλοϊκόν πυραύλων (ή, όπου είναι δυνατόν, κατά τα τουρκικά Akinci/Aksungur) είναι απολύτως άριστη.

Μια εξαιρετική, out of the box λύση στο πρόβλημα των επιθέσεων κορεσμού.

geokatan

Καλο ακουγεται. Το προβλημα ειναι μονο τα λεφτοδεντρα και το που ευδοκιμουν.
Σαν ιδεα ομως ειναι πραγματι out of the box και δειχνει υλοποιησημη αν η κυβερνηση αποφασισει να διαθεσει τα απαραιτητα κονδυλια.

Passivesonar

Εξαιρετική ιδέα, νομίζω ότι με κάποιες τροποποιήσεις αποτελεί οχι ιδέα out of the box αλλά το αυτονόητο. Αυτο που μου αρέσει πολύ είναι ο οπλισμός με ΑΑΜs, αλλά μπορούμε να διαθέσουμε τα λιγοστά μας Meteor ή και AIM120 για αποστολές Αναχαίτισης SSMs; Μήπως πρέπει να βρούμε κάποιο φτηνό βλήματα BVR για τέτοιες αποστολές; Αν υπάρχει φυσικά και αν δεν υπάρχει μήπως θα πρέπει να κάνουμε μια συμπαραγωγή με κάποιον που έχει εμπειρία πάνω σε βλήματα BVR; Ρωτάω, δεν γνωρίζω

A.K.

Είναι λίγο Sci-fi η ιδέα σας, αλλά αν μπορεί να υλοποιηθεί τεχνικά, νομίζω πως έχει ζουμί.
Νομίζω είναι από τα λίγα thinkoutofthebox που μου έχει εξάψει την φαντασία. Σαν τακτική φαίνεται εφαρμόσιμη και χρήσιμη.
Βλέπω δυο προβλήματα. Κόστος και το ότι από όσα έχετε γράψει, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα από τα όπλα που αναφέρετε στο άρθρο σας.
Όσον αφορά το κόστος, εάν πάρουμε σαν ενδεικτικό το κόστος των Seaguardian, προσθέσουμε το κόστος για να αποκτήσουν την δυνατότητα να κάνουν τις δουλειές που λέτε με τα μέσα που λέτε και επιπλέον να προσαρμοστούν και κάποια πλοία μας στο να καθοδηγούν, πρέπει να μαζεύεται ένα ποσό γύρω στα 2+ δις για τα 10-12 κομμάτια που αναφέρετε. Όσο οι κορβέτες. Ξεφευγουμε δηλαδη…

Εδώ κοιτάει το πορτοφόλι του και ρωτάει κάποιος… τι μου είναι πιο χρήσιμο? Αν μπορούμε και τα δυο, τότε όλα καλά. Αν όχι…

George

Πιστεύω οτιδήποτε κινείται προς τη λογική system of systems είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και επομένως και η πρόταση. Η οποία είναι καινοτομική μια και παρόμοια λογική υπάρχει μόνο στα μελλοντικά μαχητικά 6ης γενιάς σε προωθημένο επίπεδο και ως μέρος των προδιαγραφών τους και που αναμένονται από το 2030.
Και εκεί είναι το πρόβλημα. Οι υπάρχοντες πλατφόρμες δεν έχουν φτιαχτεί με αυτή τη λογική αλλά μέχρι συνεργατικές εμπλοκές.
Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο μια FDI μπορεί να λειτουργήσει κατ’αυτό το τρόπο. Ενώ σίγουρα το FCAS θα είναι φτιαγμένο με αυτή τη λογική.
Μένει να δούμε αν μπορεί έστω να περνάει δεδομένα για εμπλοκή των UCAV και κατά τα λοιπά να λειτουργεί ως φορέας του ελέγχου των UCAV σε λογική stand alone.
Λογικά θα μπορεί να κάνει κατηγοριοποίηση των απειλών και ανάθεση εμπλοκών χωρίς πολλά πολλά δηλαδή out of the box ως νατοική πλατφόρμα.

ViperLover19

Θα προσποιηθώ ότι δεν διάβασα τα περί εκτοξεύσεως meteor από UCAV καθώς ο παράγοντας της ταχύτητας άφεσης.

Ωστόσο, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ο όρος “Mojave the ULAQ killer” γιατί με 16 Hellfire δεν κυνηγάς μόνο άρματα και η ΑΣ θα έχει αρκετούς ελεύθερους γιατί στρέφεται προς SPIKE NLOS… Επιπλέον με την απόσυρση των F-4E AUP οι AIM-9L θα βρίσκονται σε περίσσεια και δεν θα με χαλούσε να τοποθετηθούν AIM-9L σε δύο από τους πυλώνες ώστε να χρησιμοποιούνται και για SCRAMBLE ώστε να αναχαιτίσουν… ΤΒ-2, Anka, Akinci κτλ. Δεν θα χρειάζεται να απογειωθούν F-16C/D για να αναχαιτίσουν UCAV πλέον ούτε θα καίμε τα ίδια καύσιμα καθώς μπορούν να απογειωθούν από αεροδρόμια πρώτης γραμμής όπως της Καρπάθου ή της Κω ή από κάποιο “πρόχειρο” αεροδιάδρομο όπως του Καστελόριζου.

Το μόνο εμπόδιο είναι το κόστος του συγκεκριμένου UCAV εάν κοστίζει όσο ένα Ah-64 προφανώς και δεν αξίζει….

Alcibiades

Καθόλου out of the bοx.

Είναι μια υγιής ματιά στο εγγύς μέλλον.

Ξεκάθαρα.

Ανάλογα με το φορτίο τους μπορούν να απογειωθούν από 90 ως 180 μέτρα διάδρομο, μπορούν να φέρουν μικρότερα Drone, loitering munition & αφθονία όπλων.

Επιπλέον σε ελάχιστα χρόνια με την εξέλιξη της ΑΙ θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο ως όπλο.

Διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω των FDI αλλά για να το γράφετε σίγουρα θα γνωρίζετε καλύτερα.

Είναι όμως handy και σε συνδυασμό με πλατφόρμες επιτήρησης μπορούν να αποβούν μοιραία.

Έλεγχο τιμών με pods & λοιπών απαραίτητων accessories μπορούμε να έχουμε;

Thanos74

Παντα ελεγα οτι η Κυπρος θα επρεπε να βοηθησει οικονομικα στη αγορα πανακριβων οπλων που σε τελικη αναλυση ειναι και προς οφελος της.Εχω ακουσει και Κυπριο δημοσιογραφο επ ευκαιριας της αγορας των 3 FDI να προτεινει η Κυπρος να χρηματοδοτησει την αγορα μιας 4ης FDI.Παρολα αυτα ομως ουδεποτε τεθηκε τετοιο θεμα η προσφορα απο την Κυπρο.Αρα για τα Mojave δυστυχως απο Κυπρο να μην περιμενουμε ουτε ευρω,,,,,

SAAB

Θα πρέπει να τελειώνουμε με την μεγαλομανία μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τρεις στρατούς. Ένα στράτευμα που θα περιλαμβάνει τα πάντα και θα διατάζει ένας.

harval

Ισως ναι αλλα μαλλον οχι. Η καμπυλότητα της γης επιτρεπει στο εξαιρετικο SeaFire τοποθετημενο σε υψος 20m πανω απο θαλασσα να αποκαλυψει πλοιο στα 40-60 χλμ και ιπταμενο αντικειμενο που πεταει σε υψος 100μ στα 70-90 χλμ. Ομως ενα UAV και οχι UCAV που πεταει σε κοντινη αποσταση απο πλοια και σε υψος 8000μ μπορει να κανει την αποκαλυψη των παραπανω στοχων στα 150-200 χλμ (αν ειχε ρανταρ αναλογων δυνατοτητων με αυτων του SeaFire θα μιλαγαμε για 400 χλμ) και παλι ομως εχει κανει την αποκαλυψη πολυ μακρυτερα απο το πλοιο. Και μην πει καποιος οτι ο αντιπλοικος του αλλου πλοιου εχει εμβελεια 200 χλμ. Το ρανταρ του δεν θα βλεπει το Ελληνικο πλοιο. Θα πρεπει να υπαρχει και Τουρκικο UAV στον αερα. Και οι Τουρκοι διαθετουν δεκαδες UCAV με ικανοτατο AESA radar σε κοστος υποτετραπλασιο ενος Mojave ή MQ-9. Αρα αν εμεις εχουμε στον αερα ενα UAV/UCAV αυτοι θα εχουν 4. Με αναλογους πυραυλους. Αρα ας ξεχασουμε για αυτην την δουλεια τα MQ-9/Mojave. Ποσα θα αγορασει το ΠΝ. Εξι? Οσο κανουν δυο κορβετες. Για να τα εξαφανίσουν απο προσωπου γης τα δεκαδες Τουρκικα UCAV? Αν εχουμε σκοπο να προχωρήσουμε σε τετοιο δογμα τοτε ισως θα πρεπει να προχωρησουμε στην αποκτηση πολλων UAV με σοβαρο AESA radar αλλα χωρις οπλισμο , σε χαμηλοτερο κοστος ακομη και απο Τουρκικα ωστε να κανουμε κατι. Θα επρεπε ισως να σκεφτουμε οτι οι απεναντι δεν ειναι μπουνταλαδες ωστε να μην σκεφτονται αναλογα (ή και καλυτερα) και οτι κορεσμος δεν σημαινει 3 αντιπλοικοι απο 3 Akinci/Bayraktar . Με ενα πανακριβο Mojave θα καταρριψουμε 3 αντιπλοικους και οριακα ενα εχθρικο UCAV. Δεν θα εχουμε δευτερο. Οι απεναντι ομως θα κανουν κορεσμο. Με 10 UCAV και 10 φτηνα UAV στοχους και 5 περιφερομενα και 10 αντιπλοικους απο 2 πλοια τους, καθοδηγουμενους απο UAV και ΑΣΕΠΕ. Δηλαδη 45 απειλητικα ιχνη στην οθονη. Λετε να κερδισουμε λογω ενος ή δυο Mojave ?? Και πως θα κυκλοφορούμε στην Ανατολικη Μεσογειο ? Στα 150 χλμ απο ακτες με 1 FDI + 2 κορβετες + 1 εμπορικο ακτοπλοιας γεματο RIM 116/essm/mica + 1 ΑΣΕΠΕ να κοβει βολτες απο πανω εντος χωρου αεραμυνας των πλοιων. Και ας δωσουμε τα 800 εκατομμυρια που απαιτουν 6 Mojave/MQ-9 σε iris-T / anti drone systems στα νησια.
Δεν χρειαζομαστε πανω απο 2-3 MQ-9 UAV για επιτηρηση κινησης στρατευματων και πλοιων πριν το μεγαλο “μπαμ”. Μετα θελουμε δεκαδες ικανα , μικρα, φθηνα UAV στοχοποιησης. Οπλα επιθεσης εχουμε δοξα τον Θεο. Και η ΠΑ και το ΠΝ και ο στρατος. Ματια ακριβειας δεν εχουμε. Ηλεκτρονικα μεσα δεν εχουμε. Αντιβαλλιστικη και anti drone αμυνα δεν εχουμε. Και το βασικοτερο….ουτε λεφτα δεν εχουμε. Οποτε ανοιγουμε το συστημα προσγειωσης και προσγειωνομαστε σε εφικτα πραγματα με εξαιρετικη αναλογια κοστους /αποδοσης.

Dionysis

Προτιμοτερο θα ηταν να εχουμε 60 Rafale με Exocet και Meteor. Επισης εξαιρετικα ενδιαφερον θα ηταν να εχουμε ενα ρανταρ Smart-L με 100 πυραυλους Aster 30.

FilipposGR

Το ΠΝ γενικά κι ο Στόλος ειδικότερα, έχουν τόσα πολλά προβλήματα στην παρούσα φάση, που η δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Vk77

Η ιδέα μου φαίνεται πολύ καλή αλλά μόνο αν είχαμε πολλαπλάσιο αμυντικό προϋπολογισμό. Ποιον στόλο θα προστατέψουν τα πανάκριβα αυτά uav, τις S που θα κρατήσουμε μέχρι την Δευτέρα παρουσία?

Byzantium

Συμφωνώ απόλυτα να υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιτήρησης.

Αλλά γιατί να μην υπάρχει και η δυνατότητα μαζικής κρούσης στην ενδοχώρα του εχθρού, π.χ. με τα υπάρχοντα 120 A-7 Corsair (σε διαμόρφωση attack drone) που έχουν δυνατότητα μεταφοράς +6000 kg βομβών και πυραύλων και ακτίνα δράσης +4000 km.

Εξοπλισμένα και με τα ειδικά ελληνικά υποσυστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον F-16, θα τα στέλναμε στο βάθος της Τουρκίας… και θα έκαναν μεγάλη ζημιά.

aigieus

Εξαιρετική και με το βλέμμα στο μέλλον η πρόταση. Το UCAV Mojave όμως κοστίζει όσο ένα Ah-6.
Από τα πλεονεκτήματα της out of the box ιδέας είναι η από ψηλά και μακριά άφεση όπλων από το φορέα. Θα μπορούσε ο φορέας αυτός να είναι ο Αρχύτας ή το Πήγασος όπου θα μπορούσαμε να παράξουμε σε μεγάλους αριθμούς ένα εθνικό προϊόν με κλάσμα του κόστους αγοράς των Mojave.
Ενδεχόμενες διαφορές στις ικανότητες μεταξύ Αρχύτα-Πήγασου και Mojave θα ισοσκελίζεται με το πλήθος των φορέων και το χαμηλότερο κόστος τους. Αυτό εξάλλου κάνει με επιτυχία και η Τουρκία.

Reader

Καλα ολα αυτα αλλα ξεχνατε οτι απαιτειται τεραστια διοικητικη μεριμνα για να λειτουργησει με επαρκεια το ολο σχημα και σε βαθος χρονου . Εδω αφησαμε να ρημαξουν τα Τ-6 texan
τα οποια θα μπορουσαν να λειτουργησουν σε πολλους ρολους . Δυστυχως δεν το βλεπω βιωσιμο λογω της πολυπλοκης λειτουργιας του, αντιθετα πιστευω οτι πρεπει να εχουμε οπλικα συστηματα τα οποια δεν χρειαζονται υποστηριξη σε βαθος αλλα μονο σε βασικο επιπεδο ,σχετικα απλα και ανθεκτικα . Θυμιζω οτι για 7 τορπιλακατους μας πηρε 20 χρονια να τις φτιαξουμε και ακομη δεν τελειωσε η 7η . Να παταμε στην γη πρωτα απο ολα .

korko

Χρόνια Πολλά Η Παναγιά να μας σκεπάζει όλους.
Συγχαρητήρια, το άρθρο σας βρίσκετε ακριβώς στο κέντρο του θέματος που αφορά την επιβίωση του στόλου και των χιλιάδων ψυχών που υπηρετούν σε αυτά. Ας μην κρυβόμαστε, με την δυνατότητα που έχουν οι εξ ανατολών, να σηκώνουν κατά δεκάδες Akinci/Aksungur και να εντοπίζουν αθέατα πρώτοι και να χτυπούν πρώτοι και εκτός εμβέλειας του στόλου μας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αυτός ειναι ο Νο 1 κίνδυνος από τους απέναντι και όποιος κατάλαβε κατάλαβε….

Babis_UK

Το ΠΝ απεκτησε αεροπορια και εχουμε δαπανησει 500+ εκ για αυτην
Ειναι τα 5 P-3B Orion με αυτονομια εως 17 ωρες με δυνατοτητα να φερουν οπλικο φορτιο 7000 κιλων στους 10 φορεις που εχουν και με μεγιστη ταχυτητα σχεδον διπλασια του Mojave.
Μα θα πει καποιος το P-3B δεν ειναι μοντερνο, εχει μεγαλο κοστος χρησης, ειναι επανδωμενο κλπ.
Ολα σωστα και θα συμφωνησω αλλα αφου επιλεξαμε αυτη τη λυση θα τη λουστουμε αν και οταν τα Orion γινουν διαθεσιμα.
Δεν πρεπει το ΠΝ να εχει την αντιμετωπιση ενος κακομαθημενου παιδιου που πριν καν ανοιξει το κουτι απ το παιχνιδι που του πηραμε να του αγοραζουμε αλλο.

ultorius

Αντι να δωσουμε για αλλη μια 100αδες εκατομμυρια για να παρουμε ελαχιστα συστηματα ωστε να χαιρονται οι στρατηγοι στις παρελασεις, θα προτιμουσα να δωσουμε ενα σοβαρο ποσο για αναπτυξη ucav στην ελλαδα. Και οχι, τα ποσα που εδωσαν και πηγαν για αλλη μια φορα στην ΕΑΒ δεν τα θεωρω σοβαρα. Νεο νομικο πλαισιο για δημιουργια πυρομαχικων και οπλικων συστηματων απο ιδιωτικες εταιριες αλιως χανομαστε.

Iomar

Καλησπέρα,

Πάντως και ως missile truck με τους δεκαέξι Hellfire για υποστήριξη αντιμετώπισης ειδικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα μιας παραπλανητικής απόβασης σε κάποιο νησί, μια χαρά μου φαίνονται.

Ακόμη καλύτερο να φέρουν οκτώ Hellfire και δύο καλάθους κατευθυνόμενων ρουκετών – κατά τα πρότυπα των Apache – για επιπλέον δύναμη πυρός.

George64

Είναι καλή ιδέα φτάνει να υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς αλλά και χαμηλού κόστους-όσο είναι δυνατόν.
Με αυτές τις προυποθέσεις θα μπορούσε η Κύπρος να αποκτήσει ικανο αριθμό UAV που θα περιπολούν οπλισμένα συνεχώς για αντιμετώπιση τόσο των εχθρικών UAV αλλά και σκαφών επιφανείας.
Ήδη τα κυπριακής κατασκευής UAV H12 Poseidon VTOL μπορούν να επιχειρούν για 16 ώρες με εξωτερικό φορτίο 100 κιλά. Θα μπορούσε το κυπριακό υπ. άμυνας να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω έρευνα για βελτίωση του Η12 ώστε να αυξηθεί και το εξωτερικό φορτίο (πχ 300 κιλά και να μπορεί να φέρει αντιπλοικούς ΜΑΡΤΕ, μινι τορπίλλες ή άλλους πυράυλους) αλλά και ο χρόνος παραμονής στον αέρα.
Επειδή είναι καθέτου απο-προσγείωσης μπορεί να επηχειρήσει από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου ή πλοίο.
Τα κυπριακά UAV θα μπορούσαν να είναι τα μάτια του ελληνικού στόλου στην Α. Μεσόγειο καλύπτοντας την περιοχή από Παφο μέχρι Καστελλόριζο.

A.K.

Στο πρώτο μου σχόλιο έκανα μια όχι και πολύ πετυχημένη σύγκριση κόστους μεταξύ των Μοjave και των κορβετών. Νομίζω μια καλύτερη θα ήταν μεταξύ μιας επιπλέον μοίρας Rafale και των 12 Μοjave. Υποψιάζομαι πως δεν θα έχει και μεγάλη διαφορά για την αγορά τους. Η χρήση τους είναι άλλη ιστορία.

sotbak

Καλή ιδέα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα συγκινήσει τους επιτελείς του ΓΕΝ, γιατί έχουν και άλλες προτεραιότητες, αλλά αναμφίβολα η ιδέα είναι καλή!

diman

Και για κυνηγούς υποβρυχίων τι θα έχουμε; Και για προσβολή πλοίων μόνο Hellfire;

NCD

Με αφορμή το άρθρο γνωρίζει κάποιος σε τι στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα για δημιουργία εγχώριου UAV;
Μετά την “μετά βαϊων και κλάδων” ανακοίνωση του προγράμματος ακόμα και από τον υπουργό κ Σταϊκούρα , κάτι που προσέδωσε εγκυρότητα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση πλην μίας αναφοράς σε άρθρο για πτήση ανεξακριβωτου οχήματος νότια της Κρήτης και μιας ανησυχητικότατης δήλωσης υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΑΒ ότι το όχημα δεν μπορεί να πετάξει!
Με δεδομένη την έκταση που είχε δώσει η κυβέρνηση στο θέμα οφείλεται μια αναφορά στην πορεία του προγράμματος διαφορετικά η οποίες υποψίες θα είναι απόλυτα δικαιολογημένες.
ΥΓ
Παρακαλώ να μην θεωρήσετε την ερώτηση προβοκατορικη.
Είναι νομίζω απόλυτα λογική όταν δεν υπάρχει καμία αναφορά στο εν λόγω πρόγραμμα αλλά πολλά άρθρα που αναγγέλουν αγορές UAV όλων των τύπων απ’όλες τις παραγωγές χώρες.
Ευχαριστώ.

hellenicopter

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και πρόταση.
Αυτό που δεν καλύπτεται ίσως είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η ανθεκτικότητα των μη επανδρωμένων φορέων σε ηλεκτρονικά αντίμετρα. Οι FDI δεν έχουν αντίμετρα και δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα έχουν. Μπορούν τα Mojave να βοηθήσουν σ’αυτό ή αν δεν μπορούν ποια η αντοχή τους σε ECM;

felix

Αεροπορια Ναυτικου δημιουργειται σιγα σιγα, οπως και τα αεροπορικα μεσα του Λ.Σ αρχιζουν να εχουν διαθεσιμοτητες.Το θεμα ειναι οτι πρεπει να αναβαθμιστει η βαση του Τυμπακιου για ολα αυτα τα μεσα.Ειναι καθοριστικη για τον ελεγχο της ανατολικης Μεσογειου.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

0
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ν. Δένδιας: Προχωρούμε σε πολιτική “Συνολικής Άμυνας”

Στις ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της Άμυνας, τον νέο εξοπλιστικό σχεδιασμό, την ευκαιρία των ευρωπαϊκών δράσεων και το ΕΛΚΑΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων...

La Tribune: Η Naval Group βλέπει διεθνή αγορά για 20 έως 25 φρεγάτες FDI

Η Naval Group βλέπει περιθώριο για την κατασκευή ακόμη 20 έως 25 φρεγατών, για κάλυψη αναγκών της Γαλλίας και άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών.Σε δημοσίευμα...

Η Τυνησία παρέλαβε περιπολικά Island

Στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής δύο περιπολικών κλάσης Island από την Τυνησία.Πρόκειται για μεταχειρισμένα σκάφη που ήταν προηγουμένως σε υπηρεσία με την...