25.9 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: Ελληνικά F-16V με πυραύλους Meteor

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικά F-16V με πυραύλους Meteor

- Advertisement -

 

H εισαγωγή του Rafale σε ελληνική υπηρεσία, ίσως να μην είχε το ειδικό βάρος που έχει σήμερα, αν δεν συνοδευόταν από την -απολύτως απαραίτητη κατά την άποψή μας- αγορά πυραύλων Meteor, της MBDA. O MBDA Meteor είναι ένας πύραυλος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην εναέρια μάχης, ένα όπλο που αυτή τη στιγμή απουσιάζει από το αμερικανικό ή το ρωσικό οπλοστάσιο. Μπορεί οι τελευταίες εκδόσεις του ΑΙΜ-120 να πλησιάζουν σε επιδόσεις, αλλά και πάλι, ο Meteor είναι μοναδικός στην κατηγορία του.

Τα βρετανικά F-35 θα είναι εξοπλισμένα με τον Meteor από τα μέσα της δεκαετίας

Σχεδιασμένος να δώσει νέες υπέρτατες δυνατότητες σε μαχητικά της γηραιάς ηπείρου, όπως τα Rafale & Typhoon, ενσωματώνει κινητήρα ramjet, επιτρέποντάς του να φτάνει σε ταχύτητες που μπορεί να αντιμετωπίσει κυριολεκτικά “τα πάντα”, και σε αποστάσεις που μπορούσε να εμπλέξει μαχητικό μέχρι και σήμερα. Εντάξει, μπορεί ο ΑΙΜ-54Α να είχε επίσης “μαγικές” ικανότητες, και μάλιστα πριν 40 χρόνια, αλλά ήθελε το F-14A για να εκτοξευτεί, κι επίσης, στα 200 χιλιόμετρα ο στόχος δεν πρέπει να ήταν πιο ευέλικτος από ένα Tu-95.

Τα γερμανικά Eurofighter εξοπλίζονται με τον πύραυλο Meteor

Ο ευρωπαϊκός πύραυλος είναι πραγματικά η κορυφή των πυραύλων σε υπηρεσία σε μαχητικά αεροσκάφη σήμερα. Και η ΠΑ έχει την τύχη, μάλλον την ευτυχία, να τον έχει σε υπηρεσία. Μερικοί λένε πως η ΠΑ δεν ήθελε τα Rafale… Εμείς απλά χαμογελάμε, ειδικά όταν τα βλέπουμε μαζί με τους Meteor. Το τι έχει αλλάξει πάνω από το Αιγαίο, θα το καταλάβουμε όλοι αν αποφασίσουν να έρθουν… βράδυ. Η 332 θα τους περιμένει για τα πρώτα κεράσματα.

AIM-120 AMRAAM: Δοκιμαστική βολή της νέας έκδοσης, πως θα αναβάθμιζε τα ελληνικά F-16

H εσπευσμένη αγορά των Rafale μετά το “θερμό” καλοκαίρι του 2020, πιστεύουμε πως συνδέεται αναμφίβολα με τους Meteor. Προφανώς οι Ένοπλές Δυνάμεις, ζήτησαν εσπευσμένα game changers από φίλες και σύμμαχες χώρες, με την προϋπόθεση της άμεσης παράδοσης. Κάπου εκεί πρέπει να εμφανίστηκε ξανά η πρόταση των Γάλλων, που είχε γίνει το 2019 στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, για την αγορά μεταχειρισμένων Rafale αντί του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM. Οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες, αλλά στο μυαλό μας σκεπτόμαστε κάποιον ικανό αξιωματικό να φωνάζει “τα θέλουμε χτες, αρκεί να έρθουν με Meteor”.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων

H ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία τις τελευταίες δεκαετίες είναι μια σκιά αυτού που ήταν μετά τον Β’ ΠΠ. Παράγει βέβαια “αστέρια” όπως το Rafale, το Leopard 2, τις FREMM, αλλά και δεινόσαυρους όπως το Eurofighter, ή ακόμη και “παλτά” όπως το ΝΗ90. Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές βιομηχανίες κάνουν “πάρτυ” με τα όπλα που πρώτα αγοράζουν οι ΗΠΑ, και μετά εξάγουν σε όλο τον δυτικό κόσμο.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: Dassault Rafale vs Eurofighter Typhoon, μια κατά μέτωπο σύγκριση των δυο κορυφαίων ευρωπαϊκών μαχητικών

Βέβαια, υπάρχουν όπως είπαμε και “διαμάντια”. Πως αλλιώς μπορούμε να πούμε πχ τον IRIS-T της Diehl, που έχει βγει ανώτερος του ΑΙΜ-9Χ, ή το CAPTAS-4 της THALES, που το επέλεξαν και οι ΗΠΑ; Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και τον Meteor, που είναι ένα όπλο που αυτή τη στιγμή “λείπει” από το αμερικανικό οπλοστάσιο, και το κενό του θα καλυφθεί (;) με έναν ανώτερο ΑΙΜ-120. Αλλά και πάλι, μιλάμε για έναν πύραυλο με κινητήρα ramjet, που πετά με ταχύτητες κοντά στα 5 μαχ, και αναχαιτίζει το στόχο του σε αποστάσεις άνω των 200 χιλιομέτρων;

ΑΠΟΨΗ: Ο συνδυασμός Rafale/Meteor είναι το F-14/AIM-54 του 21ου αιώνα! Αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο για την ΠΑ

Πριν 30 χρόνια, οι Αμερικανοί είχαν τον ΑΙΜ-54, που όμως ήταν αποκλειστικότητα του F-14A. Σήμερα, ο συνδυασμός αυτός έχει εκλείψει, και οι ΗΠΑ βασίζονται στους υποδεέστερων επιδόσεων ΑΙΜ-120. Ο ΑΙΜ-120 όμως έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να φορτωθεί σε όλα τα μαχητικά των αμερικανικών ΕΔ, σε αντίθεση με AIM-54A & F-14A. Ο Meteor είναι το υπερόπλο της εποχής μας, στις εναέριες συγκρούσεις.

Κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή του στόχου, βασισμένος στα δεδομένα που είχε από το αεροσκάφος-φορέα, αλλά και χάρη σε ζεύξη δεδομένων. Έτσι, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διορθώνει την πορεία του, ακόμη κι αν ο στόχος αλλάξει κατεύθυνση. Πλησιάζοντας με σβηστό ραντάρ, δεν δίνει καμία προειδοποίηση στο στόχο, ενώ χάρη στο μικρό του ίχνος ραντάρ, δεν εντοπίζεται εύκολα. Ο δε κινητήρας ramjet δεν εκπέμπει ορατά καυσαέρια… ουσιαστικά ένας “σιωπηλός θάνατος” που έρχεται από πολύ μακριά.

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Στην τελική φάση της εμπλοκής, ενεργοποιείται το ραντάρ, εγκλωβίζεται ο στόχος, και έχει αρκετά καύσιμα για να μπορεί να το ακολουθεί, όσους ελιγμούς κι αν κάνει. Αυτό που τονίζει η MBDA, είναι πως ο πύραυλος έχει μια τεράστια ΝΕΖ, No Escape Zone, δηλαδή από μια απόσταση και κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση να “γλυτώσει” στόχος. Όχι ότι θα γλυτώσει ακόμη και στα όριά του, αλλά μιλάμε πλέον για 100% πιθανότητα επιτυχίας.

Όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς μειονεκτήματα, το εξής ένα. Είναι … πανάκριβος, το τίμημα για την ενσωμάτωση κορυφαίων τεχνολογιών, από τον τομέα της πρόωσης, τον τομέα των μικροηλεκτρονικών κοκ. Επίσης, ο πύραυλος δεν έχει αγοραστεί από τους Αμερικανούς (ακόμη), και κατά συνέπεια οι ποσότητες που έχουν πουληθεί, δεν συγκρίνονται με αυτές πχ του ΑΙΜ-120 που αγοράζεται σε μεγάλες ποσότητες, από όλο το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους. Άρα, τα κόστη εξέλιξης μοιράζονται σε πολύ λιγότερους πυραύλους.

Τελειώνουν οι ελπίδες για Meteor στο Mirage 2000, δυσβάστακτο το κόστος ακόμη και για Ινδία

Λόγω ακριβώς αυτού του πολύ υψηλού κόστους, ο πύραυλος δεν έχει πιστοποιηθεί σε πολλούς τύπους μαχητικών. Έτσι, ενώ τον έχουμε δει να “φοριέται” σε Eurofighter, Rafale, Gripen, ακόμη δεν τον έχουμε δει σε F-16 & F-18. To F-16 όμως είναι το πιο καλοπουλημένο αεροσκάφος σε υπηρεσία σήμερα, και όποιο όπλο πιστοποιείται σε αυτό, σημαίνει πως οι άλλοι χρήστες μπορούν να το “λάβουν” άμεσα. Βέβαια οι Βρετανοί θέλουν να τον πιστοποιήσουν σε F-35B, άρα θα μπορούν να τον φέρουν και τα F-35A (ίδιο ραντάρ και υπολογιστής).

F-15 με Meteor;

Η ΠΑ θεωρούμε πως έχει μια καλή ποσότητα Meteor, που την αυξάνει σταδιακά με τμηματικές παραλαβές. Ο τελικός αριθμός Meteor που έχει αγοράσει η Ελλάδα είναι απόρρητος, αλλά λογικά θα είναι τουλάχιστον 50 πύραυλοι, ικανοί να εξοπλίσουν όλα τα Rafale F3R της 332 μια φορά (στους κοιλιακούς φορείς). Ξαναλέμε πως τα όπλα αυτά είναι πανάκριβα, και η ΠΑ θα τα χρησιμοποιήσει κυρίως εναντίον δύσκολων στόχων, όπως πχ ιπτάμενων ραντάρ, τάνκερ εναερίου εφοδιασμού, ή μαχητικών με ειδικά ατρακτίδια, όπως ο συνδυασμός F-16/DB-110. Εδώ να σημειώσουμε πως πολύ πρόσφατα πέταξε Rafale με 4 x Meteor + 2 x MICA.

ΔΕΟΣ: Η φωτογραφία που εξηγεί γιατί η Ελλάδα αγόρασε τα Rafale, και θα συνεχίζει να τα αγοράζει…

Βέβαια, μέχρι νεοτέρας, κι όχι πριν παραγγελθούν τα πρώτα F-35A, η ΠΑ δεν προβλέπεται να παραγγέλνει περισσότερα Rafale. Αυτό σημαίνει, πως ο φορέας του Meteor παραμένει το Rafale. To workhorse της ΠΑ, το F-16V θα μείνει εξοπλισμένο με τους ικανούς μεν, υποδεέστερους δε ΑΙΜ-120C7. Ένα όπλο που και το έχει η τουρκική αεροπορία, αλλά και το ξέρει πολύ καλά. Δηλαδή, η ΤΗΚ, αν οι πιλότοι τους δουν ελληνικά F-16V, ξέρουν ποιες είναι οι εξ αποστάσεως δυνατότητές τους με βάση τον ΑΙΜ-120. Αν καταλάβουν πως εντοπίζονται από Rafale, τότε δεν ξέρουν αν αυτά φέρουν Meteor, MICA ή και τα δυο.

Μπορεί ο πολλά υποσχόμενος Meteor να κοστίζει €2 εκατομμύρια;

Αυτό που πραγματεύεται το σημερινό Out Of the Box, είναι η πιστοποίηση του Meteor και στα F-16V. O Meteor είναι το όπλο του μέλλοντος, τα F-16V θα υπηρετούν στην ΠΑ τουλάχιστον μέχρι το 2050. Συνεπώς, η χρήση ενός όπλου σαν το Meteor στα F-16V, θα επιτρέψει στους Επιτελείς το σχεδιασμό επιχειρήσεων με μεγαλύτερη ευελιξία. Τα πλεονεκτήματα:

H Ινδία θα εξοπλίσει τα μαχητικά της HAL Tejas Mk1A με Meteor!

  1. Δυνατότητα οπλισμού Rafale & F-16V με κοινά όπλα. Έτσι τα Rafale θα μπορούν να οπλίζονται και σε αεροδρόμια των F-16V, αλλά και τα F-16V αν χρειαστεί να οπλιστούν στην Τανάγρα.
  2. Χρήση του όπλου και στο μέλλον, στα πρώτα ελληνικά F-35Α.
  3. Μετακίνηση ποσών από αγορές αμερικανικών όπλων (ΑΙΜ-120) σε Meteor. Έτσι, αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες, η ΠΑ θα επιτύχει καλύτερες τιμές
  4. Δυνατότητα μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος με την MBDA, για πιθανό υποκατασκευαστικό έργο σε ελληνικές εταιρείες. Άλλο να αγοράζουμε λίγες δεκάδες, άλλο να αγοράζουμε 200 βλήματα. Με 200 MICA, η MBDA κάποτε έδωσε αρκετό έργο στην MILTECH.
  5. Δυνατότητα να υποχρεώσουμε την εταιρεία, να μην πουλήσει ποτέ το όπλο στην Τουρκία. Αυτό θα το πετύχουμε αν αγοράσουμε ικανές ποσότητες Meteor.
  6. Είναι ένα όπλο που δεν το έχει ο αντίπαλος, του είναι άγνωστο, και τυχόν συνασκήσεις με τα Rafale/Typhoon του Κατάρ, δεν μπορούν να αποκαλύψουν και πολλά εκτός από τις πλήρεις δυνατότητές του. Αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει Rafale του Κατάρ στην Τουρκία (με Meteor)

Η Βραζιλία θα γίνει ο επόμενος χρήστης του βλήματος Meteor

Δεν υπάρχει θέμα για τη δυνατότητα μεταφοράς ενός τόσο μεγάλου όπλου από το F-16V, καθώς το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερα, βαρύτερα και μακρύτερα όπλα (πχ RAMPAGE). Αυτό που πιθανά να επισημάνουν κάποιοι φίλοι μας, είναι η πιθανότητα να μην έχει το AESA radar την απαραίτητη εμβέλεια για πλήρη αξιοποίηση της μέγιστης εμβέλεια του Meteor. Εδώ θα πούμε μερικά πράγματα, καθώς η συζήτηση αυτή κρατά σχεδόν 4 χρόνια.

Επανάσταση στο Γαλλικό ΠΝ, με ναυτικό Meteor, θα τον “φορέσουν” οι FREMM και Belh@rra;

To SABR APG-83 είναι ένα ραντάρ AESA, με εξαιρετικές δυνατότητες. Πολύ περιέργως, η εμβέλειά του έχει ταυτιστεί με αυτή του πολύ παλαιότερου AN/APG-68v9, κάτι που δεν ισχύει. To data sheet του ραντάρ δεν αναφέρει εμβέλεια αλλά σίγουρα δεν είναι μικρότερη από τα 200 χιλιόμετρα, ονομαστική εμβέλεια του Meteor. Η ακτίνα αποκάλυψης ίσως ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, ειδικά για μεγάλους στόχους, όπως για παράδειγμα ένα KC-135R ή ένα ιπτάμενο ραντάρ. Άρα, μπορεί το F-16V να μην εντοπίζει στόχους τόσο μακριά όσο ένα Rafale F3R, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως την εμβέλεια του Meteor.

Άρχισε η διαδικασία πιστοποίησης των Meteor και SPEAR στο F-35

Άλλωστε, τα F-16V και τα Rafale, είναι διασυνδεδεμένα πλήρως μέσω Link 16 με τα ιπτάμενα ραντάρ της ΠΑ, ή το σύστημα αεράμυνας. Αν δε, οι FDI HN λάβουν τελικά Link 16 (που θα λάβουν, είναι λάθος να θεωρήσουμε πως δεν γίνεται), τότε θα μπορούν να λαμβάνουν, και να στέλνουν, δεδομένα από και προς παντού.

Δεν επιτρέπεται η πιστοποίηση Meteor σε LCA ή Su-30MKI

Το “πρόβλημα” είναι απλά η πιστοποίηση του όπλου. Όμως, θεωρούμε δεδομένο πως η Lockheed Martin επιθυμεί την ενσωμάτωση του Meteor σε ένα τόσο εμπορικό της μοντέλο, ειδικά πριν την πώληση των F-16V/F-21 στην Ινδία. Άρα, σίγουρα θα έχουμε την αμέριστη βοήθειά της, αφού θα είναι προς όφελός της. Το ίδιο θα συμβεί και με την MBDA, που πολύ θα ήθελε να ενσωματωθεί ο Meteor στα F-16V, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Τα βρετανικά EF-2000 Typhoon πετούν για πρώτη φορά με Meteor!

Βέβαια, ακόμη και μόνο κόστος, χωρίς κέρδος να μας “χρεώσουν” οι δυο εταιρείες, πάλι θα έχουμε ένα κόστος, που όμως δεν θα είναι μεγάλο. Θα χρειαστούν μια, το πολύ δυο βολές, και μετά voila, έχουμε Meteor πάνω σε F-16V! Κι ένα όπλο, που θα το μοιράζονται σήμερα δυο (Rafale & F-16V) μαχητικά της ΠΑ, και αύριο 3 μαχητικά (συν το F-35A). Δεν είναι μια καλή ιδέα;

 

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

57 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
57 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΣ και Ελληνικός Στρατός: Αλήθειες και ψέματα για τα πυρομαχικά των 155 mm

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΤον τελευταίο χρόνο, όλοι ασχολούνται, τοποθετούμενοι κυρίως αρνητικά, για τo σχεδιαζόμενο και τελικά συμφωνηθέν σχέδιο σύστασης κοινοπραξίας...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αεροπορικό ισοζύγιο μετά το 2030

5
Αφορμή για τα όσα ακολουθούν είναι τα όσα είπε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, στην συνέντευξη που του πήρε ο Σωτήρης Κυριακίδης του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

“Falling Man”: 11 Σεπτεμβρίου 2001 και ώρα 9:41:15 πμ

9
11 Σεπτεμβρίου 2001 και ώρα 9:41:15 πμ. Ο εικονιζόμενος άνδρας παγιδεύτηκε στους επάνω ορόφους του Βόρειου Πύργου και είτε έπεσε απελπισμένος στο κενό. Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πολεμική Αεροπορία: Αεροπορικό ισοζύγιο μετά το 2030

Αφορμή για τα όσα ακολουθούν είναι τα όσα είπε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, στην συνέντευξη που του πήρε ο Σωτήρης Κυριακίδης του...

F-35 σε ρόλο Aggressor με καμουφλάζ που το… κολακεύει – βίντεο

Για τους... βαρεμένους με τα αεροπορικά (εμάς της ΠΤΗΣΗΣ δηλαδή), το θέμα της "ομορφιάς" ενός αεροσκάφους, πολιτικού ή μαχητικού είναι μεγάλη κουβέντα. Και εδώ...

Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη θάλασσα Μπάρεντς και την Νορβηγική θάλασσα

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 πέταξαν πάνω από τη θάλασσα Μπάρεντς και την Νορβηγική θάλασσα στο πλαίσιο μιας μεγάλης ναυτικής άσκησης που πραγματοποιεί η Ρωσία,...