16 C
Athens
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: Κορβέτες για το ΠΝ όχι με MICA VL, ESSM Blk2 ή...

ThinkOutOfTheBox: Κορβέτες για το ΠΝ όχι με MICA VL, ESSM Blk2 ή CAMM-ER, αλλά με… IRIS-T!

- Advertisement -

Σήμερα το Think Out Of The Box μάλλον θα πάει στη συζήτηση αρκετά μακριά. Αφορά βεβαίως τον οπλισμό που θα φέρουν οι νέες κορβέτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, και ειδικά τα όπλα αντιαεροπορικής άμυνας. Γιατί όμως να επικεντρωθούμε στα συγκεκριμένα; Διότι όπως είδαμε, αυτά είναι που βάζει το ΠΝ πάνω από οτιδήποτε άλλο, όταν θεώρησε σαν κορυφαία επιλογή τις FDI προφανώς λόγω ASTER (και SeaFire). Όλα τα άλλα state of the art υποσυστήματα (π.χ. το συρόμενο σόναρ) θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και σε άλλα υποψήφια πλοία.

Τώρα στις κορβέτες, έχουμε διαπιστώσει πως το ΠΝ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει τους “πειραματισμούς” που ξεκίνησε με την υιοθέτηση του ASTER 30. Έτσι, για λίγο καιρό φάνηκε να προκρίνει τη λύση του πυραύλου MICA VL αντί του ESSM που ήδη έχει. Θυμίζουμε πως στο κόνσορτιουμ κατασκευής του ESSM η Ελλάδα είναι μέτοχος. Συνεπώς αν το ΠΝ σκέφτεται να εγκαταλείψει μια τόσο σημαντική επένδυση, σημαίνει πως είναι διατεθειμένο να ρισκάρει την αλλαγή πλατφόρμας και το ζήτημα της πολυτυπίας.

Να θυμίσουμε πως πολλές φορές ακούστηκε και ο CAMM/CAMM-ER. Η πρώτη φορά ήταν επί της περίφημης Belh@rra Hellenique, όταν οι 24 ASTER 30 που θα είχε, θα συμπληρώνονταν από αριθμό CAMM-ER. O CAMM-ER επανήλθε σαν πρόταση στο ΠΝ με την αμερικανική και βρετανική πρόταση για φρεγάτες (HF2 & Arrowhead 140HN), ενώ παραμένει ακόμη στο “τραπέζι” με την νέα πρόταση των Βρετανών για μια φθηνότερη AH140HN.

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα και το ΠΝ χρειάζονται πυραύλους Made In Greece

Τέλος, κάποια στιγμή, φαίνεται πως εντός του ΠΝ ακούστηκαν οι φωνές που τονίζουν τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στον ESSM, και το πόσο προηγμένος και σημαντικός είναι για την ελληνική οικονομία ο ESSM Block 2. Συνεπώς, υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για υιοθέτηση σαν κύριου αντιαεροπορικού όπλου του ESSM Block 2, καθώς η αγορά του MICA VL, ακόμη και σαν MICA VL NG (νέας γενιάς) δεν φαίνεται να είναι και τόσο λογική. Απλά, ο MICA VL είναι ο μόνος πύραυλος που μπορεί να ταιριάξει με το SETIS των Gowind HN, συνεπώς, όσοι επιθυμούν εντός ΠΝ Gowind HN, αναγκαστικά θέλουν και τον MICA VL.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Σήμερα όμως, θέλουμε να κάνουμε μια τελείως διαφορετική σκέψη, μια νέα πρόταση που μάλλον δεν έχει συζητηθεί καθόλου, και μάλλον θα βοηθήσει σημαντικά και στη μείωση του κόστους. Το σημερινό μας Out of The Box δεν θα κρύψουμε ότι μας το έδωσαν οι υποστηρικτές των… MICA VL! Οι τελευταίοι, προκειμένου να μειώσουν την απόσταση που χωρίζει το βλήμα από τα πλεονεκτήματα του ESSM, προέβαλαν το “πλεονέκτημα” της χρήσης των MICA από την Πολεμική Αεροπορία! Αν λοιπόν είναι έτσι, και συγκρίνουμε τα 20 ετών πλέον παλιά βλήματα της ΠΑ με τις ανάγκες του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια, τότε γιατί να μην δούμε κι άλλες λύσεις από την ΠΑ; Με λίγα λόγια η συζήτηση ήρθε στο βλήμα IRIS-T SL.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις Belh@rra Helleniques;

To IRIS-T SL (SLS/SLM μικρού-μέσου βεληνεκούς αντίστοιχα) είναι ένα σύστημα που οι σελίδες μας το έχουν παρουσιάσει ουκ ολίγες φορές για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Θα λέγαμε πως είναι το ιδανικό όπλο για μαζική αντικατάσταση των SA-8B, I-HAWK & S-300, με οικογένεια πυραύλων ίδιας τεχνολογίας αλλά διαφορετικών εκδόσεων εμβελείας. Δεν θα κουράσουμε τους αναγνώστες μας παρουσιάζοντας το εκ νέου, αλλά θα επικεντρωθούμε στο πιθανό ενδιαφέρον του ΠΝ.

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών SA-8B με πυραύλους IRIS-T ή AIM-9

Ως αντιαεροπορικό όπλο με έχει αρκετά χαμηλό κόστος, με τον πύραυλο να στοιχίζει  φθηνότερα από άλλες ανταγωνιστικές επιλογές. Για παράδειγμα, αν αντί για NASAMS επιλέξουμε IRIS-T το κόστος για την κάλυψη των ίδιων αναγκών θα είναι ίσως το μισό. Και αυτό, χωρίς να ξεχνάμε πως ο IRIS-T κατασκευάζεται και στην Ελλάδα, και η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προτείνει την ανάληψη ενός πολύ μεγάλου υποκατασκευαστικού έργου από τα ΕΑΣ κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας.

Intracom Defense: Επέκταση συνεργασίας με την Diehl Defence για τους πυραύλους IRIS-T

O πύραυλος έχει έναν πολύ εξελιγμένο αισθητήρα IR, που σημαίνει ότι προσεγγίζει το στόχο χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τα συστήματα RWR (Radar Warning Receiver) των εχθρικών μαχητικών, ενώ ανανεώνει μέσω αμφίδρομης επικοινωνίας τα δεδομένα του στόχου. Επίσης, μπορεί να ελίσσεται πολύ έντονα χάρη στο thrust vectoring, κάνοντας τη διαφυγή οποιουδήποτε στόχου ιδιαίτερα δύσκολη.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το αντιαεροπορικό IRIS-T SL/SLS/SLM για αντικατάσταση των SA-8 και Improved HAWK

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα ελαφρύ εκτοξευτή με μικρό βάρος και μεγάλη αντοχή, που μεταφέρεται από φορτηγό επιπέδου HEMMT, με άμεσα διαθέσιμους 8 πυραύλους σε κάνιστρα.

ThinkOutOfTheBox: IRIS-T για αντικατάσταση των SA-8B, Improved HAWK και TOR-M1

Μα καλά, γίνονται αυτά; Μπορεί ένας πύραυλος, που βρίσκεται σε εκτοξευτή ξηράς για φορτηγά, να μπει σε πλοίο; Ας δούμε αν γίνεται, ή αν έχει ξαναγίνει σε αντίστοιχο πύραυλο. Ρίξτε μια ματιά στην επόμενη φωτογραφία. Αναγνωρίζει κάποιος τον εκτοξευτή; θα μπορούσε να είναι εκείνος των IRIS-T SL;

Αντιαεροπορικό σύστημα Umkhonto

Είναι ο εκτοξευτής των νοτιοαφρικανικών Umkhonto βάρους 130 κιλών ο καθένας, οπότε  θα μπορούσε άνετα να ήταν εκείνος του IRIS-T! Η νοτιοαφρικανική κατασκευή έχει τοποθετηθεί ήδη σε πλοία: και στις ΜΕΚΟ Α200 κλάσης Valour (MEKO A-200SAN) του νοτιοαφρικανικού ναυτικού, αλλά και στις αντίστοιχες αλγερινές κλάσης Erradii (MEKO A-200AN). Με λίγα λόγια, δεν είναι απλά κάτι που γίνεται, γίνεται και από ναυτικά πολύ μικρότερα του ΠΝ μας. Το μόνο που θέλει είναι μια λίγο πιο “ευρεία” σκέψη. Ας μην περιοριζόμανστε στην πεπατημένη.

Αυτό λοιπόν που θέλουμε να προτείνουμε σήμερα, είναι η τοποθέτηση ενός 16πλου εκτοξευτή για βλήματα IRIS-T SLS ή SLM, εκεί που σήμερα το ΠΝ σχεδιάζει να τοποθετήσει 16 MICA VL. Προφανώς οι εκτοξευτές μπορούν να μπουν σε όλα τα υποψήφια πλοία,  Gowind HN, SIGMA 10514HN, FCx-30HN, AH140HN.

Αίγυπτος: Προμήθεια 16 αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών IRIS-T

Θεωρούμε δεδομένο πως οι IRIS-T μπορούν να συνεργαστούν με οποιοδήποτε CMS, είτε πρόκειται για το TACTICOS (S10514, AH-140HN), είτε για το ATHENA (FCx-30), είτε και για το SETIS (Gowind HN). To SETIS έχει ήδη δεχτεί το RAM, και η κατασκευάστρια εταιρεία έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κατασκευάστρια των IRIS-T, Diehl. Έτσι, η ενσωμάτωσή τους θα είναι λογικά μια χαμηλού κόστους προσθήκη.

H INTRACOM συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του IRIS-T SLM

Ο λόγος που αξίζει τον κόπο να δούμε μια τέτοια επιλογή, είναι πως λίαν συντόμως ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραμμα για την αγορά ενός αντιαεροπορικού συστήματος που θα καλύψει τα κενά που θα αφήσουν τα…

H συνέχεια στο Navaldefence.gr, Εδώ

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

64 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
64 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TCP

In my humble opinion, the combination of Kronos / Aster 30 / RAM block 2b (i.e. the FCX-30 class) offers the best AAW capability among all the competing designs for the HN corvette programme.
Keep Calm & Trust HN!!

FilipposGR

Συζητάμε σενάρια για πλοία που μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ.

billy

Μια χαρά είναι ο πύραυλος και μακάρι να γίνει διακλαδική παραγγελία .
Όμως γιατί δεν τον προτείνει ο κατασκευαστής για ναυτικές εφαρμογές ?
Εγώ προσωπικά έχω απογοητευτεί με την κίνηση από τις 14 χώρες για αυτόν ακριβώς τον πύραυλο .
Που θα μας ταίριαζε γάντι για την αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων .
Που θα μας ταίριαζε γάντι λόγω των αυξημένων εναέριων απειλών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε .
Που θα μας ταίριαζε γάντι γιατί έρχεται ακριβώς την κατάλληλη χρονική στιγμή .
Που θα μας ταίριαζε γάντι γιατί προβλέπει βιομηχανική συμμετοχή που τόσο χρειαζόμαστε .
Αλλά ήμασταν απόντες .
Άρα δεν νομίζω να έχουμε να συζητήσουμε κάτι περισσότερο …

Dimitris

Η χρήση υπέρυθρης καθοδήγησης είναι δελεαστική. Αν η ολοκλήρωση με το CMS είναι εφικτή, γιατί όχι. Έχει και ελληνική προστιθέμενη αξία. Μακάρι.

CEF

Θέλουμε 32 πυραύλους μέσου βεληνεκούς στις κορβέτες, αλλιώς δεν έχει νόημα να μην πάμε στον Aster 30 και να ρισκάρουμε με την ενσωμάτωση άλλων πυραύλων. Έχει αναδιπλούμενα πτερύγια ο Iris-T, ώστε να μπαίνει στους εκτοξευτές σε ζεύγη (Α50, ΜΚ56) ή σε τετράδες (ΜΚ41); Αν η Doha/EPC παίρνει 16 Aster 30 σίγουρα θα παίρνει 32 μέσου βεληνεκούς από πλευράς βάρους, αρκεί οι εκτοξευτές να είναι μέχρι δύο. Διαφορετικά και το βάρος μπορεί να είναι πολύ και ο χώρος δεν επαρκεί. Από το μέγεθος των κελιών του υπάρχοντος εκτοξευτή φαίνεται ότι μάλλον δεν διαθέτει αναδιπλούμενα πτερύγια, το ίδιο πρόβλημα με τον Mica και τον CAMM. 

Μέχρι να αποκτήσουν αναδιπλούμενα πτερύγια ο ESSM θα έχει το απόλυτα πλεονέκτημα, συμπεριλαμβανομένων και των κινηματικών επιδόσεων και της εμβέλειας. Και εδώ φαίνεται το πρόβλημα των Ευρωπαίων, λόγω αδυναμίας συνεργασίας. Έχουν Aster 15, VL Mica/NG, CAMM/ER, IRIS-T. Δεν κατάφεραν να μαζευτούν και να φτιάξουν έναν της προκοπής και με οικονομίες κλίμακας.

Simos183

Καλή οπτική των πραγμάτων! Χρειαζόμαστε φτηνά και έξυπνα όπλα σε πολλά νούμερα! Νομίζω είναι μονόδρομος πλέον! Ένα Αστερ 30 έχει την ίδια αξία ενός bayraktar δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ!!!!! Όμως νομίζετε ότι το ΥΠΕΘΑ θα κάνει μια κίνηση προς την λογική??? Όλα αυτά τα τα εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται εντελώς χωρίς λογική!!!! Τόσα δις σε εξοπλιστικά χωρίς να οφείλεται η τοπική οικονομία μας και ακόμα στέλνουμε μαχητικά για αναχαίτιση τουρκικών UAV!!!! Δηλαδή δώσαμε τόσα δις σε νέο εξοπλισμό πού δεν οφείλεται καθόλου η οικονομία μας και ακόμα είμαστε γυμνή μπροστά στους Τούρκους??? Πού είναι μια ελληνική φτηνή κορβέτα??? Πού είναι τα ελληνικά Armed UAV και Anti UAV συστήματα??? Πού είναι τα ελληνικά τουφέκια??? Τα ελληνικά IFV? Τα ελληνικά βαλλιστικά? Τα ελληνικά Laser weapon’s? Τι καί τι!!! Το ΥΠΕΘΑ έδωσε τόσα δις στον αέρα χωρίς να σκέφτεται για το μέλλον! Φτηνές και έξυπνες λύσεις μπορεί μόνο να μας δώσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία και κανένας άλλος!!! Απλώς δείτε τις μικρές νέες Ισραηλινές κορβέτες πού έχουν σχεδόν μεγαλύτερη δύναμη πυρός από μια ελληνική FDI στην μισή τιμή! Το Ισραήλ δίνει την λύση στο Ισραήλ!!!! ΜΌΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΜΥΝΤΙΚΉ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΑΣ ΔΏΣΕΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΜΕ! ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΈΣ ΠΟΎ ΘΈΛΟΥΜΕ!!!!!

Vk77

Φυσικά και θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν οι iris t με το σημαντικό ποσοστό συμμετοχής και εξαιρετικά χαρακτηριστικά και έως αντιαεροπορικό σύστημα και στο ΠΝ εάν εφικτό.
Τα δάκρυα για τον αμερικανικό – τουρκικό essm2 δεν καταλαβαίνω.

John1

Ο πύραυλος είναι ΦΘΗΝΟΣ, φθηνότερος κατά πολύ των άλλων λύσεων… 1-0. Ήδη υπηρετεί στην πολεμική αεροπορία… 2-0. Κομμάτια του πυραύλου κατασκευάζονται στην Ελλάδα … 3-0. Θεωρείται σύγχρονος(όλοι οι πιθανοί πύραυλοι είναι). Η εταιρία που τον κατασκευάζει είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και δημιουργία γραμμής παραγωγής στην χώρα μας … 4-0. Σχεδιάζει τον slx iris-t με εμβέλεια κοντά στα 100 χιλιόμετρα. Είναι επικεφαλής εταιρία στο πρόγραμμα eurospike… Σας θυμίζει κάτι αυτό; Όταν σκέφτεσαι μια αγορά πυραύλων που μπορεί να φτάσει μαζί με τον στρατό ξηράς ακόμα και τα 500 τεμάχια… αυτόματα η τιμή δεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες; Τώρα το κομμάτι της ενσωμάτωσης του iris-t στο σύστημα μάχης των κορβετων… Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Σίγουρα οι Ολλανδοί θα θέλουν τρελά να τον ενσωματώσουν στο tacticos, για τους άλλους δεν είμαι τόσο βέβαιος. Μας αρέσει δεν μας αρέσει οι Γερμανοί (όταν δεν λαδωνουν) είναι τίμιοι έμποροι. Κανονικά έπρεπε η ιδέα να έχει ήδη οριμασει… Αυτά.

Aroundthebox

Εύγε! Να υπενθυμίσω και την έκδοση IDAS για τα υποβρύχια, οπότε ο IRIS-T δεν είναι τόσο εκτος…βεληνεκούς ΠΝ… Να μπει στο deal με τα Lynx και τα Leopard παρακαλώ… 😉

dim73

Ειναι να αναρωτιεται κανεις ποιανου Think ειναι OutThe box …. του αρθρου ή των υπευθυνων ?

Πραγματικα νιωθω τοσο απογοητευμενος … δεν ξερω …. νιωθω οτι η κοινη λογικη ειναι απουσα παντου σε αυτο το κρατος.

Μια μεριδα ανθρωπων και μια χουφτα ατομων σε καιριες θεσεις παλευουν να κρατησουν αυτη την χωρα …. και καποιοι νομιζουν οτι κυβερνουν ή “αρμεγουν” … Εαν εκλειψουν εκεινοι … τελος οι καρεκλες, τελος και το γαλα αλλα πλεον θα ειναι αργα.

Ας το καταλαβουν παααρα πολυ καλα οσοι πρεπει να το καταλαβουν !

sotbak

Έστω και έτσι, εγκρίνεται!!!!

Johnny

Η Γερμανία επιλέγει ESSM κάτι παραπάνω ξέρει.

Iomar

Καλησπέρα,

Όχι μόνο δεν είναι out of the box, θεωρώ πως είναι ένα πρώτο επιβεβλημένο βήμα προς την κατεύθυνση διακλαδικής τυποποίησης.

Να μου επιτρέψετε δύο παρατηρήσεις που μπορούν να θεωρηθούν ακόμη πιο ακραίες:

Η πρώτη είναι πως πιστεύω ότι πρέπει να μπαίνουν τετράδες ανά κελί του – οποιυυδήποτε – κάθετου εκτοξευτή επιλεγεί. Με αυτό τον τρόπο θα μεταφέρεται ικανοποιητικό φορτίο για να χρησιμεύσει τόσο ως βλήμα αεράμυνας, όσο και ως αντικαταστάτης των RAM, τα οποία θα είναι περιττά σε μια τέτοια περίπτωση.

Η δεύτερη ότι στην Eurosatory 2022 η Diehl παρουσίασε την πρότασή της για τον μελλοντικό IRIS-T με το όνομα FCAAM. Κυριότερος στόχος αυτής της εξέλιξης είναι η εσωτερική μεταφορά του βλήματος, κυρίως στο μελλοντικό FCAS που εξελίσσεται από τις Γαλλία και Γερμανία. Αυτόματα όμως αυτό διευκολύνει και την εκτόξευσή του από άλλους φορείς, είτε επίγειους είτε θαλάσσιους.

Θα είναι εγκληματικό να μην διευρύνουμε την συνεργασία μας με την κατασκευάστρια για να μετατρέψουμε το συγκεκριμένο στο τυπικό βλήμα αεράμυνας μικρής-μέσης ακτίνας δράσης, σε ποσότητες τέτοιες που θα δικαιολογούν μέχρι και την σύσταση γραμμής παραγωγής στην χώρα, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Bridger

Εξαιρετική η πρόταση “ναυτικοποίησης” του IRIS-T αλλά δυστυχώς η προϋπόθεση που αναφέρετε περί “ευρύτερης σκέψης” είναι μάλλον απούσα, όχι μόνο από το ΠΝ αλλά από ολόκληρο το ελληνικό κατεστημένο σύστημα λήψης αποφάσεων. Όντας ήδη συμπαραγωγοί στον πύραυλο και μάλιστα με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο από αυτό του ESSM και χωρίς να κάνουμε εκεί παρέα με την Τουρκία, θα έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι επισπεύδοντες και οι εταιρείες μας να έχουν πλημμυρίσει την κοινοπραξία με προτάσεις ανάπτυξης ναυτικής έκδοσης του όπλου. Αντί αυτού, συνεχίζουμε δυστυχώς να συμπεριφερόμαστε σαν ανατολικοευρωπαϊκά fashion victims σε mall δυτικής μητρόπολης…

Θα διαφωνίσω στην ιδέα να χαραμιστούν τα νέα πλοία, όποια κι αν είναι αυτά, με δέσμευση του χώρου τους αποκλειστικά με τους απλούς εκτοξευτές του IRIS-T. Όπως βέβαια διαφωνώ και με το να γίνει το ίδιο με τους CLA των Mica ή τα “μανιτάρια” των Camm/ER., ακόμα κι αν αυτό είναι βραχυπρόθεσμα η φθηνότερη λύση. Οι εκτοξευτές των πλοίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είτε 16 Sylver A50 είτε 16 Mk41 tactical. Αν θέλουμε τους IRIS-T λαμπρά, αλλά τότε να στρωθούμε μαζί με τους εταίρους μας να δουλέψουμε, ώστε αυτοί να μπαίνουν αν όχι σε τετράδες τότε τουλάχιστον σε δυάδες στους παραπάνω εκτοξευτές. Ότι και να κοστίσει αυτό, τα χρήματα θα γυρίσουν σύντομα στην τσέπη μας μέσω των εμπορικών δικαιωμάτων που θα εξασφαλίσουμε.

Η λέξεις κλειδιά για όποια πλοία κι αν αποκτηθούν είναι “ευελιξία διαμόρφωσης όπλων” και “επεκτασιμότητα”. Αν δεν φροντίσουμε για αυτά εξ αρχής, η όποια βραχυπρόθεσμη φτήνια θα βγει πάρα πολύ ακριβή στην πορεία του βίου των πλοίων.

killpete

Αν μας αρέσει τόσο ο Iris ας τον πάρουμε κ σκέτο για αντικατάσταση hawk, tor ή οτιδήποτε άλλο γιατί για κορβέτες δεεεεν το βλέπω.

dimitrisx

Είχα γράψει για την υιοθέτηση του iris t από το πολεμικό ναυτικό και των ΕΣ πριν καιρό, με βάση ότι έχουμε κατασκευαστικό έργο, υπάρχει σύστημα ήδη για χερσαία αλλά και ναυτική χρήση, και στα χαρτιά κάνει λόγο για max βεληνεκές 80 χιλιόμετρα. Αν μπορούσε να μπει και σε τετράδες στα πλοία θα ήταν ένας δυνατός υποψήφιος. Εκτός και αν θέλουμε να πάμε σε εντελώς νέο πύραυλο (camm/er) θα πρέπει να υιοθετηθεί και από το πολεμικό Ναυτικό και από τον ΕΣ, και φυσικά με την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή του. Η Τουρκία αν δεν κάνω λάθος έχει αγοράσει για τα υποβρύχια της 214 έκδοχο του πυραύλου iris t, IDAS, και τα χερσαία πυραυλικά συστήματα μέσου βελινεκούς νομίζω πως έχουν αναπτυχθεί με βάση των iris t, με την βοήθεια των Γερμανών.

Jimmy2

Ειναι πραγματικα out of the box γιατι 1:¨το προγραμμα κορβετα δεν προχωραει με τιποτα και 2 ακομα κι αν προχωρουσε κανεις απο τους υποψηφιους δεν εχει προτεινει αυτη τη λυση, και το ΠΝ δεν δειχνει να ενδιαφερεται.
Παντως εμενα μου αρεσει η προταση σας ειναι πραγματικα ενδιαφερουσα, βεβαια συζηταμε επι φανταστικου σεναριου αλλα θα ηταν χρησιμο στο αρθρο να γραφατε και 2-3 στοιχεια παραπανω, οπως το δυνητικο κοστος, που γραφετε οτι ειναι φτηνοτερο αλλα χωρις να δινετε ενα ενδεικτικο νουμερ. και τις διαθεσιμες εκδοσεις με τις εμβελειες

ViperLover19

Εν μέρει συμφωνώ με το άρθρο (πραγματικά ο MICA VL είναι το χειρότερο Α/Α Κ/Β) αλλά δεν γνωρίζω εάν ο Iris-T θα έχει περιορισμούς λόγω των αντανακλάσεων στην επιφάνεια της θάλασσας ή της υγρασίας ή ακόμα και τη κατάσταση της θάλασσας ώστε να μπορεί να εκτοξευτεί. Το Αιγαίο είναι δύστροπη θάλασσα (ναι οι κορβέτες είναι για το Αιγαίο με τίποτα δεν βγαίνουν εκτός Αιγαίου διότι θα είναι ευάλωτες σε επιθέσεις κορεσμού) και δεν γνωρίζω εάν θα είναι τόσο απλό να βάλουμε 4 εκτοξευτές των 8 κελιών σε ένα σκάφος και να περιμένουμε να ανταποκριθεί. Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν κάποιες δοκιμές οπότε θα μας κοστίσει και σε χρόνο.

Πέραν αυτού ο ESSM II είναι ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ χτυπά και στόχους επιφανείς πέρα από ιπτάμενους! Δεν βρίσκω λόγω να τον αφήσουμε οπότε με τα 2 δις του προγράμματος είτε πάμε για FCX-30 με ASTER-30 είτε για Sigma (τις προτιμώ λόγω TACTICOS) με ESSM-II είτε πάμε για +1 FDI και βλέπουμε τι θα κάνουμε με τα υπόλοιπα χρήματα (ίσως Υ/Β ή νέες ΤΠΚ Ρουσσεν ή SeaGuardians ή ακόμα και μεταχειρισμένες Κ-130 ). Εάν πάρουμε Gowind θα πρέπει να έχουν ESSM-II όπως και ΔΗΠΟΤΕ.

skylos

Tο επόμενο out of the box θα είναι με nasams..

Antonis_Loukas

Μερικές άστοχες αναφορές στο κείμενο…

Γράφετε για μισό κόστος του Iris-T σε σχέση με το NASAMS… Το NASAMS, υποστηρίζει διάφορα βλήματα. Συνήθως όμως, αναφερόμαστε σε χρήση AIM-120B/C-5/-7 ή πλέον και AIM-120 ER. Σε αυτή τη περίπτωση, συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Από τη μία, ένα ‘πυραυλάκι'(γιατί το μισό κόστος, θα μπορούσε να ισχύει σχετικά με τον Iris-T SLS vs κάποιου AIM-120 και σε σχέση με σύγκριση SLM vs ΑΙΜ-120), είναι παράλογο να συγκρίνεται με AIM-120(οποιασδήποτε έκδοσης). Αν πάλι, είχατε κατά νου, σύγκριση του SLS με τον AIM-9X(που δεν αναμένεται να προμηθευτούμε), δεν προκύπτει από πουθενά μισό κόστος για τον πρώτο εις βάρος του δεύτερου.

Αν ο ΕΣ, θεωρεί τον MICA NG(γιατί για ένα μελλοντικό πρόγραμμα όπως αυτό που υπονοείτε, είναι άτοπο να αναφερόμαστε στους VL MICA ’20ετίας’), παρωχημένο και μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που δεν τους εξετάζει, μάλλον δεν ξέρει τα ‘στραβά’ του(ή κάποιοι έχουν βάλει λυτούς και δεμένους ώστε να μην εξεταστεί κάτi πέραν Iris)… Ειδικά δε, αν συγκρίνει SLS με τον NG, καθώς τέτοια σύγκριση δείχνει έλλειψη στοιχειώδους γνώσης. Η υπόθεση λοιπόν που κάνετε, είναι εντελώς αστήρικτη, εκτός αν ο ΕΣ είναι οργανισμός ασχέτων… Στη περίπτωση SLM vs NG, δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρα υπέρ του πρώτου. Κόστος πρακτικά, δεν γνωρίζουμε αλλά δεν υπάρχει λόγος έχουμε σημαντικές διαφορές στη τιμή. Ίδιος με τον SLS δεν είναι(άρα όση σχέση έχει ο NG με τον παλαιότερο, θα έχει και ο SLM με τον SLS…), οπότε πάει περίπατο και η ‘ομοιοτυπία'(που δεν είναι απόλυτη ούτε μεταξύ Iris-t και iris-sls).

Τέλος, θα αναφέρω για άλλη μία φορά, το παράλογο της ενασχόλησης του ΕΣ αλλά και ΠΝ, με τους IRIS-T/IRIS-SLS. Το ΠΝ, καλύπτει αυτό τον φάκελο, με τα RAM, ενώ οι απειλές για τον ΕΣ, είναι τέτοιες, που οι SLS είναι ανεπαρκής επιλογή(ειδικά για έναν πύραυλο που ΘΑ βάλουμε σε υπηρεσία και θέλουμε να καλύψει και μελλοντικές απειλές). Για τον SLM και το ΠΝ(αλλά και τον ΕΣ), προφανώς και χρειάζεται καλύτερη γνώση των χαρακτηριστικών του βλήματος και φυσικά του κόστους του, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να εξάγουμε ένα σχετικά ακριβές συμπέρασμα σχετικά με την ελκυστικότητα ή μη μιας πιθανής υιοθέτησης. Ειδάλλως, μπορώ και εγώ να ισχυριστώ ότι ο AIM-120 ER ή ο MICA NG/CAMM-ER είναι καταλληλότερες επιλογές.

Υ.Γ Μια out of the box λύση για το ΠΝ, είναι να μετατρέψουμε τους ESSM που έχουμε για βολή από MK-29 των S και όταν αυτές πάνε στον Παράδεισο των φρεγατών, να τους στείλουμε πακέτο στα Βέλος…

ICON

Και γιατί να μην δοκιμάσουμε το εγχείρημα των IRIS-T, άμεσα, σε κάποιες εκσυγχρονισμένες S; Για τις μετέπειτα καταστάσεις θα είμαστε και πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι.

Arionas

Μεγάλη υπόθεση η ΑΑ σου να είναι ντόπια και κυρίαρχη.. τεράστια αξία..

Θα έπρεπε να έχουμε κάνει τα πάντα να γίνει με τους αστερ αυτά που λέει το άρθρο.. θα είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία η στρατηγική συμφωνία… Πάμε όμως παρακάτω.

Δεν μπορώ να αξιολογήσω λόγο γνώσης της δυνατότητες του iris t θα το δούμε και στην Ουκρανία πως θα πάει είναι το κατάλληλο τεστ… Λείπει πολύ δυστυχώς ένα αντιεροπορικο όπλο μέσου βεληνεκούς από την άμυνα μας που όπως φαίνεται σε λίγο και τα 10-15 χιλιόμετρα ύψος θα θεωρείται από όλους μικρό βεληνεκούς… Μακάρι να προχωρήσει κάτι οτιδήποτε και να μην μένουμε μόνο σε ιδέες…

John1

Εδώ θα ήθελα να τονίσω μια δυνατότητα που παρέχει ο iris-t slm η οποία είναι …. Way out of the box. Οι εκτοξευτές των πυραύλων μπορεί να βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 25 χιλιόμετρα από το κέντρο ελέγχου και το ραντάρ του συστήματος. Φανταστείτε μια φρεγάτα Kortenaer στο Αιγαίο με το απόθεμα πυραύλων της να βρίσκεται διάσπαρτο σε διάφορα νησιά. Πρακτικά δεν έχει σημασία αν μπορείς να βάλεις παραπάνω από 16 βλήματα πάνω της. Μπορείς να έχεις 50 ακόμα γύρω της… Αόρατα!! Ένα πρακτικά ανεξάντλητο απόθεμα πυραύλων. Σκεφτείτε ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να .. αυξήσουμε την απόσταση εμπλοκής μιας φρεγάτας με πυραύλους μέσης εμβέλειας στα όρια σχεδίων των fdi, τουλάχιστον από ορισμένες διευθύνσεις.

Lakedaemon

Η κατεύθυνση προς οικονομίες κλίμακας, συμπαραγωγή, διακλαδικότητα είναι προφανώς στη σωστή κατεύθυνση γενικότερα. Επίσης, περιμένουμε τον Σολτς να έρθει να και να ανακοινωθούν καπάκι Lynx, Leo, MEKO. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να μπει από το παράθυρο και η Diehl.

Κατά τα άλλα όμως διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τον “ναυτικό” IRIS-T. Δεν είμαστε οι πρώτοι που σκεφτήκαμε τί ωραία θα ήταν να έχουμε έναν πύραυλο για τα πάντα όλα. Κι’ όμως, τα σοβαρά ναυτικά του κόσμου έχουν τους δικούς τους, ναυτικοποιημένους πυραύλους, δεν χρησιμοποιούν ότι οι αεροπόροι και οι στραταίοι. Κάποιος λόγος θα υπάρχει. Δεν θα ήθελα να είμαστε οι πρώτοι, ακόμα και αν οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί πληρώσουν τη νύφη της ολοκλήρωσης με το CMS, υπάρχουν και άλλα ρίσκα.

zap

Ο IRIS-T SL ειναι καπως μεγαλυτερος απο τον αερομεταφερομενο IRIS-T. Αναγκαστικα για να εχει και καπως μεγαλυτερη εμβελεια.

Δεν γνωριζω ποσο γρηγορα θα μπορουσε καποιο Ναυτικο να τον βαλει σε πλοιο. Δεν νομιζω οτι υπαρχουν ‘ζεστες’ γραμμες παραγωγης.

Επισης αν υπαρχει πιστη στο βλημα αυτο και εφοσον χρειαζεται μινιμουμ καθοδηγηση, γιατι να μην τοποθετηθει στις S ωστε να ενισχυσει την (πλεον) ανυπαρκτη ΑΑ τους προστασια; Ευκολα και απλα και ισως πιο φτηνα απο ενα RAM.

giannis82

O IRIS-T νομιζω εχει αρκετα μικρη εμβελεια..αρα κυριος πυραυλος σε φρεγατο κοβερτα κανει? πιο πολυ νομιζω θα πρεπει να συγκρινεται με τον ram.
Νομιζω το βεληνεκες του ειναι στα 20-30 χιλιομετρα.. θα δώσει δηλαδή κάποιος εκατοντάδες εκατομμύρια για να παρει κορβερτα με μετρια οπλα? Εκτος αν εχει παραληλα πχ και ένα άλλο πύραυλο για μεγαλύτερα βεληνεκοι.

Επισης οταν μια εταιρια δεν εχει παραξει κατι ο πελατης θα πληρώσει συνηθως την λυπητερή για την ενσωμάτωση..

Πρώτα πρέπει να επιλέγονται τα οπλα και μετα τα καραβιά..

Kostas Kr

No matter how good ONE missile is, it is still only one missile against one target, ONLY.
So it does not matter how good Aster may be, a ship can have four CAMER or ESSM2 for one Aster. The more missiles carried, the better the chance of a warship winning an engagement.
Can the IRIS-T be mounted on ships in sufficient quantity to give it an advantage? Can a ship carry four of them in the space of one Aster? They do not have the range of ASTER. The questions (and others not listed) complicate the conversation.
Would having one missile for all the services help in logistics? Definitely. But the reality is that the missions of each service are different. What works well for the army may not be so for the needs of the Navy.
If this is a technical and capabilities debate, the answer may be found after research by the services. But it is clearly evident that the HN is hostile to US systems and partial to anything French.

harval

Σαν ιδεα εξαιρετικη. Ενας πολυ καλος πύραυλος για ολες τις δουλειες. Και με προσιτη τιμη.
Αλλα……Αλλα στο άρθρο υπαρχουν πολλες παραδοχες που δεν τεκμηριωνονται. Απλα και μονολεκτικα θεωρουνται δεδομενες. Χωρις παραθεση μελετων, υλοποιημενων κατασκευων, επισημων πληροφοριων και διευκρινισεων των εμπλεκομενων εταιρειων, κλπ
Σαφως ολα γινονται,(και τωρα πια και του σπανου τα γενια). Αλλα με τι κοστος ? Μεγαλο ? Μικρο? Αγνωστο. Σε ποσο χρονο ? Συντομο ? Μακρυ ? Αγνωστο.
Με δυο λογια ….υποθεσεις ευχολογιου.
Και συγκεκριμενα
“Είναι ο εκτοξευτής των νοτιοαφρικανων Umkhonto βάρους 130 κιλών ο καθένας, οπότε θα μπορούσε άνετα να ήταν εκείνος του IRIS-T ”
Ειναι ομως ? Δεν ειναι….ΘΑ μπορουσε
“Θεωρούμε δεδομένο πως οι IRIS-T μπορούν να συνεργαστούν με οποιοδήποτε CMS. Έτσι, η ενσωμάτωσή τους θα είναι λογικά μια χαμηλού κόστους προσθήκη.”
ΘΑ…μπορουσαν. Αλλα για την ωρα δεν συνεργαζονται.
Ετσι ομως δεν γινεται δουλεια. Οι παραπανω παραδοχες αν αποδειχθει οτι υλοποιούνται ευκολα, οικονομικα και γρηγορα θα ειναι εξαιρετικο νεο. Αλλα ισως αποδειχθει οτι δεν υλοποιούνται γρηγορα, ευκολα και οικονομικα. Και αυτο απαιτει μελετη. Και η μελετη απαιτει χρημα και χρονο.

Και κατι αλλο. Λετε “Συνεπώς αν το ΠΝ σκέφτεται να εγκαταλείψει μια τόσο σημαντική επένδυση” Το ΠΝ ισως εγκαταλειψει τον πυραυλο, αλλα η επενδυση δεν ειναι του ΠΝ. Ειναι οικονομικη και αφορα τις εταιρειες ΕΑΒ, INTRACOM DEFENSE και ELFON. Και η επενδυση θα συνεχίσει να δινει (οικονομικους) καρπους.

Bridger

Πάντως η μπηχτή ότι κάποιοι στο ΠΝ προκρίνουν τον Mica VL/NG για να προωθηθεί η υποψηφιότητα των Gowind, δεν πέρασε απαρατήρητη…

nfedon

Ναι ο IRISt είναι ενα όπλο που έχει επιλέξει η ΠΑ αντι του AIM9X και δικαιώθηκε. Είναι ένας αξιόλογος υποψήφιος του ΕΣ και πιστευω ότι αυτό ειναι το σωστό και λογικό καθως ο ΕΣ παει να χτίσει αεράμυνα απο το μηδέν (με εξαίρεση τα Patriot) αντικαθηστοντας iHawk, SA-8, SA-10.
Το ΠΝ γιατί πρέπει να εγκαταλείψει τον ESSM2 που είναι η σχεδόν καθολική επιλογη του ΝΑΤΟ για τα ναυτικα του και συμμετέχουμε στην συμπαραγωγη του;
Το λογικό είναι οτι αν και όποτε πάρουμε άλλες ναυτικες μονάδες (θελουμε να τις πουμε κορβετες θελουμε να τις πουμε φρεγάτες, μικρή σημασια έχει) θα πρέπει να πορευτουμε με τους ESSM και τον MK41 (αυτη την εμμονη με τον αριθμο 16 και τον ΜΚ48 ή τους δυο SYLVER δεν θα την καταλαβω).
Βέβαια διαπιστώνω οτι τα τελευταία χρόνια καποια θέματα του ΠΝ δεν κινούνται στα επιπεδα της λογικης αλλά του δημιουργικού πειραματισμου. Σαν φορολογούμενος που περα απο τους φορους του δεν προσφέρει τιποτε άλλο στο ΠΝ ελπιζω οτι εκείνοι ξερουν καλύτερα.

ΥΓ διάβασα οτι ο ASTER 30 θελει “πιστοποιηση” καθε 3 χρόνια. Υποθέτω οτι εχουν προβλεφθεί τα κοστη αυτα για τα 30-40 χρόνια που θα υπηρετησουν τα οπλα (αν κρινω απο τους NSSM) και ειναι εντός του προϋπολογισμού του ΠΝ.

VAGOS

ποιος πυραυλος μεσου βεληνεκους ειναι :

  1. ηδη σε υπηρεσια – iris/t,mica,essm,amraam
  2. εχουμε βιομηχανικη συμμετοχη- iris/t,essm
  3. κανει τη δουλεια του ΠΝ αλλα και της παροχης Α/Α σε ξηρα – essm
  4. ειναι συμβατο με το tacticos αρα ΜΕΚΟ – essm
  5. δεν χρειαζεται εξτρα εκπαιδευση – essm
  6. δε χρειαζεται εξτρα υποδομες – essm
  7. ειναι σε χρηση απο το us navy Και αρα εχουμε εξασφαλισμενη υποστηριξη για τα επομενα 40 χρονια – essm
  8. ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ 4ΔΕΣ – essm

με τον essm εχουμε oτι χρειαζομαστε χωρις ρισκο , ακομα και για αντικατασταση των πεπαλαιωμενων Aspide με παραγγελια μεγαλη προφανως θα παρουμε και μεγαλυτερο ποσοστο κατασκευης, αλλα σιγουρα στο τελος του προγραμματος θα μας κοστισει λιγοτερο. ηδη το κοστος αποκτησης essm για τις ΜΕΚΟ εχει επιστραφει στην οικονομια μας.

JorgosF

Ενα απο τα πολλα προβληματα με τις Μπελαρα ειναι η ελλειψη βληματος μεσου βεληνεκους.
Αυτο σημσινει οτι το επομενο πλοιο του ΠΝ πρεπει να φερει πολλα βληματα.
Ιδανικα, περισσοτερα απο 32, 48-64.
Ρεαλιστικα, 32 ειναι το ελαχιστο νουμερο.
Αυτο σημαινει πλοιο μεγεθους φρεγατας και εμεις παμε για κορβετες, αλλα αυτο ειναι αλλη συζητηση.
Αν εινσι λοιπον εφικτο να εξελιχθει εκδοση του IRIS T για τοποθετηση σε τετραδες, κατι που πιστευω μπορει να γινει αν και εφοσον διαπραγματευτουμε μια μεγαλη παραγγελια για ολα τα Οπλα, τοτε εχουμε νικητη.
Ιδανικα, θα θελαμε να μπορει να μπει και στις Μπελαρα στη θεση των Mica.

Το βλημα εχει ενα μειονεκτημα, αλλα συτο το εχουν κσι οι ESSM. Εινσι βλημα που το γνωριζουν οι Τουρκοι.

Stelios

Καλή σκέψη και πολύ αναμενώμενη ως κίνηση, δυστυχώς όμως υπό άλλες συνθήκες..!!
Δύο παρατηρήσεις :
1)-Πολύ καλή κίνηση αρκεί να υπάρξει χρηματοδότηση και πραγματική θέληση για να γίνει πραγματικότητα ! Οι Γερμανοί πάντως προκρίνουν τον ESSM2 πράγμα το οποίο δεικνύει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον απο μέρος τους!
‘Αρα δυστυχώς είμαστε μόνοι μας και χρεωνόμαστε τα πάντα της εξέλιξης σε naval…
2)-Το σύστημα RAM και ο πύραυλος του RIM116 είναι αναντικατάστατο όχι μόνο λόγο πύραυλου με βεληνεκές γύρω στα 15 χιλιόμετρα αλλά και λόγο εκτοξευτή που σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χωράει 21 πύραυλους που μπορείς να φορτώσεις ακόμα και εν πλώ ενώ στα ίδια τετραγωνικά επιφάνεια για να βάλεις κάθετους εκτοξευτές θα χωρέσεις το πολύ 16 πύραυλους και θα πρέπει επιπλέον να ΤΡΥΠΗΣΕΙΣ το πλοίο…
Αυτό σημαίνει ότι το βεληνεκές ως 15 χιλιόμετρα είναι καπαρωμένο απο το RAM…
Με την παρουσία του RAM ο IRIS T SLS που είναι μικρών αποστάσεων δεν μας κάνει… είναι τελείως περιτός !
Αν θέλουμε να βάλουμε IRIS T θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της έκδοσης SLM με βελινεκές 40 χιλιόμετρα για να μην πω SLX των 80 χιλιομέτρων..

Alcibiades

Το πραγματικό out of the box θα ήταν να κινούμαστε ώριμα και συντεταγμένα απέναντι στις ανάγκες μας. Αναζητούμε λύσεις και βελτιώσεις με άφθονα ΘΑ, ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ επιστρατεύοντας ακόμα και την τελευταία ρανίδα ευρηματικότητας μας, μια κληρονομιά του Οδυσσέα που τρέχει στο αίμα μας, ενώ όταν εμφανίζονται ομηρικές λύσεις στα μάτια μας μπροστά επιλέγουμε ως τυφλωμένοι Πολύφημοι οποιοδήποτε δρόμο δεν οδηγεί στην Ιθάκη.

Απόλαυσα το άρθρο και σίγουρα το σχόλιο μου δεν στοχεύει στο να μειώσει την αξία του.

Κάθε άλλο.

Απλά ενώ απορρίπτουμε λύσεις όπως T 31 εδώ μιλάμε με τι θα φορτώσουμε κορβέτες ή ελαφριές φρεγάτες.

Δεν αναμένω μεγαλόπνοα σχέδια με κατεύθυνση την οικονομία κλίμακας και την διακλαδικότητα μιας και από τι φαίνεται στα εξοπλιστικά όσοι εμπλέκονται νιώθουν λύκοι και ακολουθούν τον μοναχικό τους δρόμο καταλήγοντας να τους τρώνε τα πρόβατα. Αυτή η μοιραία ευθύνη της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού να συνταχθεί με ενότητα απέναντι στις εθνικές ανάγκες θα μας κοστίσει κάποια στιγμή το κεφάλι μας.

Αιώνιοι κριτές ενός θέματος χωρίς γνώσεις κωφεύουν στις προτάσεις των ΕΔ αλλά και στην λογική.

Δυστυχώς αν και έχουμε πλούσια ιστορία μας διακρίνει μια απέχθεια απέναντι στην προσεκτική της ανάγνωση.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

And20

Η άμυνα ενός πλοίου βασίζεται σε 6 επίπεδα.
0) Τα ηλεκτρομηχανολογικά του χαρακτηριστικά. Κοινώς, πόσο γρήγορα μπορεί να διανύσει μια απόσταση, πόσο αθόρυβα τόσο ακουστικά όσο και σαν ηλεκτρονική υπογραφή, πόσο μακρυά μπορεί να δει κλπ. Αυτά αποτελούν τα core χαρακτηριστικά του πλοίου.
1) Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου
2) Τα πολυβόλα που έχει
3) Το ή τα πυροβόλα που έχει.
4) Τα συστήματα CIWS
5) Τα πυραυλικά του συστήματα όσο και τις τορπίλες.

Από όλα τα παραπάνω συστήματα οι πύραυλοι αποτελούν με διαφορά το πιο ακριβό asset του πλοίου και σχεδόν μονοδιάστατα το κύριο μέσο προβολής ισχύος του. Αν τελειώει το πυραυλικό απόθεμα το πλοίο είναι σε στάδιο άμυνας – αποχώρησης από το πεδίο ενδιαφέροντος. Τότε τα υπόλοιπα συστήματα είναι που θα “σώσουν την παρτίδα”. Στη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στο φόρουμ, έχουμε εστιάσει μονοδιάστατα στους πυραύλους.

Ωστόσο.

Πλεόν τα πυροβόλα αναβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό που ένα πυροβόλο να μπορεί να ανaχαιτίζει εισερχόμενα βλήματα ή και να πετυχάινει στόχους στα 100 χλμ (το βεληνεκές των harpoon).
Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να αναχαιτίσουν drones , τα συστήματα CIWS ξεφεύγουν από τα όρια της σημειακής άμυνας και βάλουν κατά στόχων στα 15+ χμ. Τα συστήματα laser ανατρέπουν πλήρως το κόστος αναχαίτισης ενός εισερχόμενου πυραύλου.

Οπότε είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε ότι 32 πύραυλοι Aster των 3 εκ € έκαστος είναι πολύ ικανά και αξιόλογα πυρομαχικά που στοιχίζουν 100 εκ € ανα φρεγάτα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιδανικά ενάντια σε αεροσκάφη και στόχους υψηλού κινδύνου. Κάθε άλλη λύση πυραύλου που προτείνεται συνεχίζει και αποτελεί μια ακριβή προσθήκη για τη χώρα μας , αν δεν συμπαράγεται. Μήπως πρέπει να εξετάσουμε ξανά τα δεδομένα;

zap

Εμεις δεν θα μπουμε στην ομαδα των 14 χωρων της Ευρωπης που θα παρουν απο κοινου ΑΑ συστηματα;

dim73

Η χωρα μας εχει συμπαραγωγη/συμμετοχη σε πυραυλους που μας ενδιαφερουν και καλυπτουν μερος των αναγκων μας … τον ESSM και στον Iris-T … επομενως σε αυτους πρεπει να επενδυσουμε.

Φυσικα εχουμε και τον aster-30 και πολυ καλα καναμε και πηγαμε προς αυτον και στις μοναδες FDI με το SETIS.

Oμως η διαφοροποιηση πρεπει να σταματησει εκει …. στις 4 μοναδες FDI στις 4, οχι στις 3 μοναδες.

Απο εκει και περα το κρατος και συγκεκριμενα το ΥΠΕΘΑ πρεπει να κανει την ερευνα του … και οταν λεω ερευνα εννοω να δωσει 5εκ-10εκ για επιστημονικη μελετη … το οτι δεν κανει ειναι κατι που ηδη το γνωριζουμε … εκτιμησεις οτι ισως κανει και οτι ισως δεν θα μπορεσει μπορουμε να κανουμε …. εδω ομως θελουμε επιστημονικο πορισμα.

diodio

Το καλύτερο out of the box θα ήταν να δοκιμάσουν να τοποθετήσουν 6 iris-T slm στις super vita και μετά βλέπουμε για τα μεγαλύτερα πλοία.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

1
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

HVLAS, σύστημα οπτικής βοήθειας προσέγγισης και προσνήωσης ‘‘made in Turkey’’

Η τουρκική STM ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι έθεσε σε λειτουργία το πρώτο εγχώρια αναπτυγμένο σύστημα οπτικής βοήθειας προσέγγισης/προσνήωσης ελικοπτέρου, HVLAS, το οποίο εγκαταστάθηκε...

Ν. Δένδιας: Προχωρούμε σε πολιτική “Συνολικής Άμυνας”

Στις ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της Άμυνας, τον νέο εξοπλιστικό σχεδιασμό, την ευκαιρία των ευρωπαϊκών δράσεων και το ΕΛΚΑΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων...

La Tribune: Η Naval Group βλέπει διεθνή αγορά για 20 έως 25 φρεγάτες FDI

Η Naval Group βλέπει περιθώριο για την κατασκευή ακόμη 20 έως 25 φρεγατών, για κάλυψη αναγκών της Γαλλίας και άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών.Σε δημοσίευμα...