21.5 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό Στρατό;

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό Στρατό;

- Advertisement -

Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα “καλά”, το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα -όποια κι αν είναι αυτά- πυροβόλα, θα πρέπει να είναι μιας τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτή που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της ποσότητας και του όγκου πυρός, και να πάμε στη φονική ακρίβεια.

ΑΠΟΨΗ: Πυροβολικό, μήπως στον Ελληνικό Στρατό υπηρετούν τα “λάθος” όπλα;

Οι εποχές, που δεκάδες πυροβόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, άνοιγαν καταιγιστικό πυρ, κάνοντας ένα μπαράζ πυροβολικού (όπως το μάθαμε να το λέμε και στα ελληνικά), είναι μάλλον άλλων εποχών. Ως παράταξη πυροβόλων, που θα φτάσουν στο σημείο τάξης από έναν και μοναδικό δρόμο, θα είμαι κοντά το ένα στο άλλο, που οι επικεφαλής θα μιλούν μεταξύ τους απευθείας, ή με τα… υπερσύγχρονα, μαγνητικά τηλέφωνα, τεχνολογίας 1944.

Σύντομα και πάγο στους Εσκιμώους: Το σερβικό πυροβόλο Nora B52 συμμετέχει σε αξιολόγηση του αμερικανικού Στρατού

French soldiers, assigned to Task Force Wagram, fire French Caesars in support of Operation Roundup, in Al Quim, Iraq, May 16, 2018. As a non-permanent force the Coalition aims to enable the Iraqi security forces to be self-sufficient. (U.S. Army photo by Spc. Zakia Gray)

Αυτά πλέον δεν μπορούν να υπάρξουν. Ίσως, ο ΕΣ θα πρέπει να σταματήσει να ευημερεί στους αριθμούς, και να αρχίσει να ευημερεί στην πράξη. Δηλαδή, αν π.χ. έχει 100 συρόμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών (Μ-114), και δεν καταφέρει να ρίξει ούτε βλήμα (είτε λόγω μη επαρκούς επάνδρωσης, είτε λόγω καταστροφής στους όρχους των όπλων, είτε λόγω μεγάλης απόστασης των στόχων, είτε γιατί τα Bayraktar πετούν ανενόχλητα, είτε… βάλτε ότι θέλετε), τότε προτιμούμε 6 ή 12 αυτοκινούμενα Archer, που θα κινούνται στις “σκιές”, θα επικοινωνούν με ζεύξεις δεδομένων, θα βάλλουν ξαφνικά, από οπουδήποτε, και θα εξαφανίζονται.

Η γαλλική Nexter πρέπει να «ξεφορτωθεί» τα εξαρτήματα γερμανικής προέλευσης για να αποφύγει το εμπάργκο

French soldiers, assigned to Task Force Wagram, conduct a fire mission in support of Operation Roundup, during the night in Al Qaim, Iraq May 16, 2018. As a non-permanent force the Coalition aims to enable the Iraqi security forces to be self-sufficient. (U.S. Army photo by Spc. Zakia Gray)

Καθώς όμως τα Archer δεν είναι η μόνη λύση, θα πρέπει να βρούμε περισσότερες επιλογές. Υπάρχουν αρκετά πυροβόλα που τοποθετούνται επί οχήματος 6Χ6 ή 8Χ8, αλλά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που απαιτούν παρουσία χειριστών δίπλα στο όχημα, κι εκτός κάλυψης θώρακα, που γεμίζουν ημι-αυτόματα, και σε αυτά που οι χειριστές είναι καλυμμένοι 100% και βάλλουν αυτόματα.

Πυρομαχικό ακριβείας «Μενίρ» για τα γαλλικά πυροβόλα Caesar

Αυτό το λέμε, καθώς έχουμε πάρει “φόρα” και εκθειάζουμε οτιδήποτε γαλλικό. Έτσι δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε να θεωρείται καλύτερο σε αυτο το ρόλο το γαλλικό αυτοκινούμενο CEASAR κι όχι κάποιο άλλο. Απλά, το CEASAR, ή το ισραηλινό ATMOS/ATMOS2000, είναι ημι-αυτόματα, ενώ τα Archer ή τα NORA B-52 έχουν αυτόματο σύστημα γέμισης. Συνεπώς, δεν υπάρχει έκθεση του προσωπικού, και δεν θα υπάρξουν απώλειες από θραύσματα ή ελεύθερους σκοπευτές.

H BAE προσφέρει το ARCHER στον Αμερικανικό Στρατό

Βέβαια, το Archer είναι σουηδικό, και περιορισμένης παραγωγής, ενώ το NORA είναι σερβικό. Το έχει μεν αγοράσει η Κύπρος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Σερβία έχει αποκτήσει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Τουρκία. Καλό είναι λοιπόν, να δούμε κι άλλες επιλογές. Μια, που αφορά μάλιστα ένα σύστημα που μόλις μπήκε σε παραγωγή, είναι το ισραηλινό ELBIT SIGMA. Είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο επί τροχοφόρου, με πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης, που μάλιστα παραγγέλθηκε πρόσφατα από άγνωστη χώρα.

Πρώτη εμφάνιση του νέου ισραηλινού πυροβόλου SIGMA των 155 mm

Το SIGMA 155mm κάνει χρήση του οχήματος LVSR 10×10 που κατασκευάζεται από την αμερικανική Oshkosh Defense. Το LVSR βασίζεται σε ένα 5αξονικό σασί με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Το πυροβόλο είναι 155 mm/52 διαμετρημάτων, και προφανώς μπορεί να εκτοξεύσει προηγμένα πυρομαχικά σε μεγάλες αποστάσεις, και κατευθυνόμενα.

A French commander with Task Force Wagram, fires his 1,000th round from French Caesar in support of Operation Roundup in Al Quim, Iraq, May 16, 2018. As a non-permanent force the Coalition aims to enable the Iraqi security forces to be self-sufficient. (U.S. Army photo by Spc. Zakia Gray)

Η ιδέα που σήμερα θέτουμε προς συζήτηση, είναι η συνεργασία της ELBIT με την ελληνική ΕΛΒΟ (την αναγεννημένη). Στην ΕΛΒΟ υπάρχει η δυναμικότητα για κατασκευή των οχημάτων, γιατί όχι και με τοπική τεχνογνωσία-συνεισφορά, αλλά και η συναρμολόγησή επί ελληνικού εδάφους. Στην όλη προσπάθεια θα μπορούσαν να “εισέλθουν” και τα ΕΑΣ, που επίσης έχουν δυναμική αμυντικών κατασκευών αυτού του επιπέδου.

French soldiers, assigned to Task Force Wagram, conduct a fire mission in support of Operation Roundup in Al Quim, Iraq, May 16, 2018. As a non-permanent force the Coalition aims to enable the Iraqi security forces to be self-sufficient. (U.S. Army photo by Spc. Zakia Gray)

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να γίνει η αρχή για την αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας. Πρέπει κάποια στιγμή να φύγουμε από την τακτική του “πελάτη” και να πάμε στη λογική του συμπαραγωγού. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε ότι και οι Τούρκοι, απλά εκεί η κοινή γνώμη δεν ξέρει πως ένα Leopard 2A7 κοστίζει 7 εκ ευρώ, ενώ ένα ALTAY κοστίζει τουλάχιστον 11.

Σουηδοί, Σέρβοι, Γάλλοι και Ισραηλινοί διαγωνίζονται στις ΗΠΑ για το νέο Α/Κ πυροβόλο του Στρατού των ΗΠΑ

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες λύσεις 8Χ8 και 10Χ10 στη διεθνή αγορά, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη πλατφόρμα. Το σίγουρο για μας είναι, πως μετά τα ATMOS, το SIGMA είναι η απόδειξη πως το Ισραήλ έχει πλέον το know how για επιτυχημένα αυτοκινούμενα τροχοφόρα πυροβόλα. Μην ξεχνάμε πως το ATMOS αυτή τη στιγμή διαγωνίζεται σε αμερικανικό έδαφος, καθώς ο US Army ψάχνει να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα. Αν το κάνει, και επιλέξει μάλιστα το ATMOS, γιατί να μην είχε η Ελλάδα, μέσω ΕΛΒΟ ή ΕΑΣ, μια μικρή συμμετοχή, με παράλληλη αγορά μικρού αριθμού;

Η ELBIT, όπως και πολλές άλλες ισραηλινές εταιρείες, έχουν κάνει δυναμική είσοδο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει η εκπαίδευση πιλότων της ΠΑ στην Καλαμάτα, με την ELBIT. H ΠΑ θα αποκτήσει και προηγμένα όπλα της ELBIT, όπως το Rampage. H ELBIT έχει λοιπόν συνομιλητές στην Ελλάδα, ενώ η ΕΛΒΟ είναι κατά μεγάλο ποσοστό ισραηλινών συμφερόντων. Η όλη προσπάθεια δεν απαιτεί μεγάλο αριθμό παραγγελιών, απλά ίσως να γίνει μια αρχή. Ας την κάνουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

41 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
41 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: M3 Bradley για την Ελλάδα αντί για M2…. επίσης Bradley!

Αν κάτι χρειάζεται "χτες" ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα ικανό ΤΟΜΑ που θα συμπληρώσει τις επιλαρχίες των αρμάτων μάχης. Εδώ και δεκαετίες, πρέπει να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Βρετανίας, το πραγματικό «Μάρμαρο» αλλά όχι Παρθενώνα

43
Αν χθες και σήμερα το κύριο θέμα επικαιρότητας είναι η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ στο Λονδίνο, μια σαφώς κακότροπη και αναπάντεχη βρετανική κίνηση, ας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Δεκεμβρίου 1800: Μάχη του Χοενλίντεν, αυστριακή πανωλεθρία...

0
Οι γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Ζαν Μορώ (Jean Moreau) ενεδρεύουν και καταστρέφουν μια ισχυρή δύναμη Αυστριακών και Βαυαρών έξω από το Μόναχο.Ο πόλεμος του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

1ο Online Event “ΠΤΗΣΗΣ”: Οικογένεια ελικοπτέρων UH-60 Black Ηawk

H “ΠΤΗΣΗ” και οι ιστοσελίδες Flight.com.gr και Navaldefence.gr διοργανώνουν στις 19 Δεκεμβρίου στις 17.00, ένα online event, στο οποίο θα αναλυθούν από μια σειρά...

Νετανιάχου: Συνεχίζουμε τον πόλεμο “έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του”

Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου "όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν", συγκεκριμένα η...

Ιταλικά βλήματα 155 χιλιοστών για την Κροατία

Η Κροατία πρόκειται να αποκτήσει βλήματα 155 χιλιοστών από την ιταλική Simmel Difesa (μέλος του ομίλου KNDS) για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 της.Όπως...