Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης
Αυτό τον καιρό η Bundeswehr δοκιμάζει διάφορα μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα σε διαφορετικά σενάρια. Η Milrem Robotics, κατασκευαστής ενός από τα συστήματα που εμπλέκονται στις δοκιμές, δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο της πρότασης της, το TheMIS, που δοκιμάζεται.
Το βίντεο δείχνει πώς δοκιμάζεται το THeMIS από δυνάμεις πεζικού σε διαφορετικές τακτικές καταστάσεις, όπως ανεξάρτητη κίνηση σε δασώδη έκταση, ρυμούλκηση ακινητοποιημένων οχημάτων, κίνηση σε φάλαγγα οχημάτων και συμπεριφορά στις ασκήσεις αμέσου αντιδράσεως.
Το THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Εσθονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Εσθονικές Αμυντικές Δυνάμεις ανέπτυξαν το THEMIS στο Μάλι για 12 μήνες κατά τη διάρκεια της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών MINUSMA.
Είναι ένα ερπυστριοφόρο μη επανδρωμένο επίγειο όχημα με υβριδικό κινητήριο σύστημα ντίζελ-ηλεκτρικής ενέργειας. Ως πλατφόρμα, μπορεί να διαμορφωθεί για διάφορες αποστολές, για παράδειγμα για μεταφοράς υλικού, ως φορέας όπλων (με τηλεχειριζόμενο πύργο που φέρει πυροβόλο έως 30 mm), για απενεργοποίηση εκρηκτικών, ώς φορέας loitering πυρομαχικών και για αναγνώριση.
Με βάρος 1.630 kg, το THeMIS μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 1.200 kg. Το ερπυστριοφόρο σύστημα κίνησης έχει σχεδιαστεί για υψηλή κινητικότητα εκτός δρόμου και οι μπαταρίες (μολύβδου ή Li-Ion), που τροφοδοτούνται από τον κινητήρα ντίζελ μέσω μιας γεννήτριας, επιτρέπουν τη λειτουργία του για έως και 15 ώρες. Η καθορισμένη μέγιστη ταχύτητα είναι 20 km/h. Η εμβέλεια της τηλεκατεύθυνσης του εκτείνεται σε πάνω από 1,5 χλμ.
Η Bundeswehr σκοπεύει να εξοπλίσει στο εγγύς μέλλον το πεζικό με τέτοιου τύπου μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους για την μεταφορά εφοδίων, βαρέων όπλων (για παράδειγμα ένα τέτοιο όχημα μπορεί να μεταφέρει όλμο ή τρία αυτόματα βομβιδοβόλα GMW και τρεις αντιαρματικούς MELLS/Spike LR), ακόμα και μεταφορά τραυματιών CASEVAC.
Τα μουλάρια όμως του 5ου λόχου των Ορεινών Κυνηγών (Gebirgsjäger) παραμένουν ακόμα αναντικατάστατα. “Das Muli ist der beste Kamerad”, το μουλάρι είναι ο καλύτερος σύντροφος, και δικαίως γιατί κάθε ένα από αυτά μεταφέρει 140 κιλά οπλισμού, πυρομαχικών και εφοδίων στις πιο απόκρημνες γωνιές των Άλπεων, και όχι μόνο.
ΥΓ. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, κάθε μέρα συμβαίνουν πολλά τυχαία γεγονότα, αλλά σε βάθος χρόνου τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Milrem Robotics είναι μία εταιρία που ιδρύθηκε το 2013 στο Talin της Εσθονίας, μιας χώρας 1,2 εκ κατοίκων που υπάρχει από το 1991, κουβαλώντας όλα τα βαρίδια της κομμουνιστικής κληρονομιάς που της άφησε η ΕΣΣΔ, κοινώς υπήρχε πρόβλημα στην κάλυψη βασικών αναγκών, όταν την ίδια εποχή σε κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού νότου πλένανε τα πόδια τους με Givenchy.
Μιλάμε για μια χώρα που η Ρωσία την απειλεί δημιουργώντας γκρίζες ζώνες, και που είχε εξαπολύσει εναντίων της τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση της ιστορίας, που ο στρατός της έχει παρουσία σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο, Κόσοβο και Μάλι (όπου δοκιμάζουν τα νέα προϊόντα της βιομηχανίας τους, και κατόπιν θα εξάγουν παράγοντας πλούτο) και να μη ξεχνάμε ότι ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στο πλευρό μας στον Έβρο πριν λίγους μήνες.
Μιλάμε για μια χώρα που μετά την ανεξαρτησία της δεν μοίρασε στους πολίτες της επιδόματα και κοινωνική πολιτική, αλλά παιδεία. Επένδυσε στις νέες τεχνολογίες και έγινε πρωτοπόρος και παράδειγμα προς μίμηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας.
Μιλάμε για μια χώρα που στην κατάταξη του δείκτη οικονομικής ελευθερίας είναι 10η στον κόσμο (η Ελλάδα 100η), στην ευκολία στο επιχειρείν 18η στον κόσμο (η Ελλάδα 79η), στην επιχειρηματική διαφθορά (business bribery risk) 13η στον κόσμο (η Ελλάδα 44η) και στον δείκτη εκπαίδευσης Pisa 5η στον κόσμο (η Ελλάδα 43η).
Καταλαβαίνετε αγαπητοί αναγνώστες ότι μπορεί η κοινωνία μας και οι πολιτικοί μας να απεχθάνονται τους αριθμούς και να νοιάζονται για τον άνθρωπο, να βρίσκουν προβλήματα και ελαττώματα στις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται, αλλά η εικόνα δεν αλλάζει. Είναι πιο εύπεπτο να κάνουμε πολιτική με βάση το τι εξυπνάδα έγραψε κάποιος στο twitter, για το αν αγόρασε κάποιος τσουρέκια ή για το τι ρούχα φόρεσε, και να κρύβουμε τα σοβαρά θέματα κάτω από το χαλί… μόνο που ακόμα και αν εμείς επιλέγουμε να ξεχνάμε τα προβλήματα, δεν θα μας ξεχάσουν αυτά… Βέβαια είναι γνωστό πως όταν (όχι αν, όταν) μας χτυπήσουν την πόρτα, θα φταίνε πάλι οι ξένοι, κάποιους ξένους θα βρούμε τότε βολικούς να μας φταίνε.
Οι μόνοι αριθμοί στους οποίους η Ελλάδα κερδίζει κατά κράτος τους Εσθονούς είναι οι ημέρες ηλιοφάνειας και το μήκος των ακτογραμμών… Αν συνεχιστεί αυτή η τάση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η επόμενη γενιά Εσθονών θα έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές και θα αγοράζει, αν θέλει, τα καλύτερα σπίτια δίπλα στο κύμα και τα δικά μας παιδιά θα τους κρατάνε τις ομπρέλες. Μερικοί θα τους κλέβουν στο ζύγι ή στο ταξίμετρο ή στα ποτά και θα περνιούνται για έξυπνοι αυτοί και κουτόφραγκοι οι Εσθονοί…