Μείζονα εξέλιξη (και όχι εντελώς κεραυνός εν αιθρία) σημειώθηκε στο πρόγραμμα του νοτιοκορεατικού μαχητικού στελθ KF-21 (παλαιότερα γνωστού ως KF-X) με την ανακοίνωση της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ως μέρος ενός «πακέτου» επενδύσεων ύψους $30 δις, που περιλαμβάνει επίσης και άλλα προγράμματα άμυνας, πυρηνικής ενέργειας, χρήσης υδρογόνου κ.ά.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΗΑΕ θα αναλάβουν σε πρώτη φάση το μερίδιο της Ινδονησίας, η οποία μεν προσχώρησε εκ’ αρχής στο KF-X, με 20% του προγράμματος, αλλά στη συνέχεια στάθηκε δύσκολο να χρηματοδοτήσει.
Η Τζακάρτα δεν αποχωρεί όμως και φαίνεται ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές σε δεύτερη φάση, κάτι που ισχύει και για τα ΗΑΕ, που θα αφορούν στα KF-21 Block II, έκδοση με αυξημένα στελθ χαρακτηριστικά. Να θυμίσουμε ότι και η Πολωνία έχει προβάλει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο KF-21.
Η εξέλιξη κάνει περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ το τρέχον τεύχος της «Πτήσης» (Σεπτέμβριος 2023), στο οποίο υπάρχουν δυο προφητικά άρθρα με άκρως σχετικές και εκτεταμένες αναλύσεις: το ένα για την διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναζητώντας εταίρους για το μαχητικό στελθ Kaan, όπου μια από τις υποψηφιότητες ήταν τα ΗΑΕ, κόντρα στη Νότια Κορέα. Και το δεύτερο για το μέλλον του Sukhoi Su-75 «Checkmate», που ξεκίνησε την καριέρα του ως υποψήφιο για χρηματοδότηση από τα ΗΑΕ!