Όπως και με την Βιομηχανική Επανάσταση, που χωρίζεται σε φάσεις, έτσι και η διεξαγωγή του πολέμου μπορεί να διαχωριστεί σε ανάλογες φάσεις.
Αν θεωρήσουμε ως πρώτη φάση την εφεύρεση της πυρίτιδας και ως δεύτερη την ανακάλυψη των ατομικών όπλων, η τρίτη φάση είναι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στο πεδίο της μάχης.
Όπως αναφέρει ο Kai-Fu Lee στο Defence One, τα αυτόνομα όπλα είναι η τρίτη επανάσταση στον πόλεμο, μετά από την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα. Η εξέλιξη από τις χερσαίες νάρκες προς τους κατευθυνόμενους πυραύλους ήταν απλώς ένα προοίμιο για μια πραγματική αυτονομία με δυνατότητα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, εντελώς χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή.
Κατόπιν, κάνει αναφορά στα “Slaughterbots”. Όπως είχαμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μας, τα Slaughterbots (ρομπότ-σφαγείς) αποκαλούνται τα μελλοντικά, αυτόνομα ρομποτικά συστήματα, που θα είναι σε θέση να στοχεύουν και να εξολοθρεύουν ανθρώπους, με βάση τις εντολές με τις οποίες έχουν προγραμματιστεί. Μικρά αυτόνομα ιπτάμενα drones, θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τους «καλούς» από τους «κακούς» και να τους σκοτώνουν με χαρακτηριστική ευκολία. Το πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός πως η τεχνολογία για τη κατασκευή τους, έχει ήδη αναπτυχθεί.
Σε άλλο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε μια πρόσφατη έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, σύμφωνα με την οποία, ένα τουρκικό τετρακόπτερο drone της εταιρίας STM μπορεί να “κυνηγούσε και να έπληξε στρατιώτες που πολεμούσαν με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ” πέρυσι.
Τα Kargu διαφημίζονται από τη STM ως χρήσιμα για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές και ασύμμετρου πολέμου, τόσο εναντίον στατικών όσο και κινούμενων στόχων (ανθρώπων, οχημάτων κ.ά.). Διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και αλγόριθμους βαθιάς μάθησης. Μπορούν να λειτουργήσουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, να κάνουν πλήγματα ακριβείας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα οπλικά συστήματα και αυτοκαταστρέφονται αν χρειαστεί. Η Τουρκία διαθέτει 500 Kargu.
Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκαν στρατιώτες στην επίθεση, αν και οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ – που αποκαλούν το drone ως “θανατηφόρο αυτόνομο σύστημα όπλων” – υπονοούν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.
Ο Kai-Fu Lee επισημαίνει πως εχουμε γίνει μάρτυρες του πόσο γρήγορα έχει προχωρήσει η ΤΝ και αυτές και η πρόοδος στον τομέα των αυτόνομων όπλων, αναμένεται να επιταχυνθεί. Όχι μόνο αυτά τα ρομπότ δολοφόνοι θα γίνουν πιο έξυπνα, πιο ακριβή, πιο γρήγορα και φθηνότερα, θα αποκτήσουν επίσης νέες δυνατότητες, όπως πώς να σχηματίζουν σμήνη με ομαδική εργασία και εφεδρείες, καθιστώντας τις αποστολές τους ουσιαστικά ασταμάτητες. Ένα σμήνος 10.000 drones που θα μπορούσε να αφανίσει τη μισή πόλη θα μπορούσε θεωρητικά να κοστίσει μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια.
Η ανάπτυξη αυτόνομων όπλων θα επιταχυνθεί από μια αναπόφευκτη κούρσα εξοπλισμών που θα στερείται της φυσικής αποτροπής των πυρηνικών όπλων. Τα αυτόνομα όπλα είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έρχεται σε πιο σαφή και βαθιά σύγκρουση με το ήθος μας και απειλεί την ανθρωπότητα.
Οι εν λόγω τεχνολογίες αποτελούν αναμφίβολα μια πρόσθετη και μάλιστα ασσύμετρα όπως σωστά γράφετε απειλή, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευκαιρία για χώρες όπως η δική μας που έχει πεπερασμένες δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό (τουλάχιστον συγκριτικά με τον δυνητικό αντίπαλο). Η Τουρκία μπορεί να έχει το Kargu αλλά και η Ελλάδα μπορεί να πλέον να έχει το Sarisa. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο παρόμοιες δυνατότητες για να μικρύνουμε το διαχρονικό μας μειονέκτημα στους αριθμούς στο πεδίο της μάχης, με τρόπο αποτελεσματικό και συνάμα οικονομικά ανεκτό.
Με την μελλοντική ανάπτυξη ενεργειακών όπλων που ακολουθούν (λέιζερ, μικροκυματικά, Ηλεκτρομαγνητικού παλμού κλπ) δεν θα είναι και τόσο απλή υπόθεση η χρήση drone εναντίον οργανωμένου στρατού. Οπότε δεν αποτελούν το όπλο που στο μέλλον θα κρίνει πολέμους μεταξύ σύγχρονων στρατών. Κοινώς θα ισχύει ότι και σήμερα, καλά εναντίον ανταρτών αλλά με περιορισμένη αξία εναντίον συγχρονων στρατών με ισχυρή αεροπορία.
Η μεταφορά στρατιωτών μέσα σε τεθωρακισμένα θα τους προφυλάξει από τους μικροσκοποκούς αυτούς δολοφόνους ( δε μιλάμε φυσικά για Μ-113 ). Για να πληγούν τα τεθωρακισμένα χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερα drones που γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ. Μελλοντικά όπλα λέιζερ που θα φέρονται σε τηλεκατευθυνόμενο πύργο πάνω στα ΤΟΜΠ θα μπορούν να εξοντώνουν κατά δεκάδες αυτά τα “κουνούπια”.
Μηχανές εναντίον ανθρώπων είναι το εφιαλτικό σενάριο, αλλά πιο άμεσα θα πρέπει να μας απασχολεί το σενάριο συγκρουσης μεταξύ μηχανών. Η επανάσταση των πυρηνικών όπλων εκτόξευσε το κόστος του πολέμου στα ύψη. Με την γενικευμένη χρήση μηχανών το κόστος του πολέμου θα πέσει κατακόρυφα και θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μακροχρόνιες συγκρούσεις, αρχικά χαμηλής έντασης, που δεν θα ξέρει κανείς πως θα εξελιθχούν.
Ανεξάρτητα από την αλήθεια των σχετικών δημοσιευμάτων, πέρσι διαβάζαμε οτι ο Ερντογάν ζητούσε να καταριφθεί Ελληνικό μαχητικό χωρίς να σκοτωθεί ο πιλότος. Καταλαβαίνετε οτι όταν σε λίγα χρόνια μπούμε για τα καλά στην εποχή των drone οι εξισώσεις που θα έχουν να λύσουν οι διαχειριστές μιας κρίσης θα είναι πολύ πιο πολύπλοκες, και τα περιθώρια λάθους υπολογισμού πολύ πιο μεγάλα. Επιπλέον ο ισχυρότερος θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να επιβληθεί χωρίς την “μεγάλη ανάφλεξη με ευθύνη του”, που θα κινητοποιούσε τον διεθνή παράγοντα.
Μίνιdrone. Ένα όπλο που σου δίνει την δυνατότητα σε περιόδους ειρήνης να χτυπήσεις τον αντίπαλο εκεί που τον φοβάσαι.
Εάν η εξέλιξη αυτού του όπλου είναι όπως υπονοείται στο βίντεο. Όσοι βλέπουν την μεγάλη εικόνα θα πρέπει να ξεκινούν πόλεμο πριν προλάβει ο εχθρός να τους εξαφανίσει με τα μίνι-ντρόουν. Θα έχουμε δηλαδή έναρξη πολλών ανεξήγητων πολέμων από όσους θα καταλαβαίνουν ότι θα αποδυναμωθούν από χειρουργικά χτυπήματα αντι-ντρόουν.
Σε περίοδο πολέμου θα υπάρχουν ενεργά αντιdrone συστήματα που θα δυσκολεύουν την δράση τους.