Η είδηση ότι το Ιράν χρησιμοποίησε έναν πύραυλο εκτόξευσης δορυφόρων προκειμένου να στείλει τρεις συσκευές έρευνας στο διάστημα, ήλθε να επιβεβαιώσει τη συνέχιση του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Τεχεράνης, ακόμη κι αν οι επιτυχίες του είναι σπάνιες. Tότε, γιατί ανησυχεί τόσο πολύ η Δύση;
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μάλιστα μετέδωσε πλάνα αυτού που, όπως είπε, ήταν η πυροδότηση του πυραύλου εκτόξευσης.
Από την πλευρά τους πάντως, οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να εκφράσουν την ανησυχία τους. Η Ουάσινγκτον στην ουσία θεωρεί ότι οι Ιρανοί χρησιμοποιούν αυτές τις δοκιμές για να βελτιώσουν το βαλλιστικό τους πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για να τεθούν σε τροχιά δορυφόροι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών.
Η Τεχεράνη αρνείται πως αυτή η δραστηριότητα είναι ένα πρόσχημα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Η ισχυροποίηση του Ιράν σε όλους τους τομείς στόχος του νέου προέδρου Ραϊσί
Την τελευταία δεκαετία το Ιράν έχει στείλει αρκετούς δορυφόρους στο διάστημα, οι οποίοι λειτούργησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το 2013 έβαλαν μέσα σε έναν πύραυλο τους και έναν ζωντανό οργανισμό, έναν πίθηκο, διερευνώντας πλέον την πιθανότητα μιας επανδρωμένης αποστολής.
Μετά την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, του “σκληροπυρηνικού” Εμπραχίμ Ραϊσί, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειές της (και) στο διάστημα. Χαρακτηριστική αυτή της αποφασιστικότητας είναι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου για το διάστημα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.
Το Ιράν έχει θέσει ως στόχο να ισχυροποιηθεί σε όλους τους τομείς, ενισχύοντας τη διεθνή θέση του, παρά το σκληρό εμπάργκο της Δύσης. Ενδεικτική της δραστηριότητας της Τεχεράνης είναι η παρουσία και επιρροή της στη Συρία, στο Λίβανο, στο Ιράκ αλλά και στην αραβική χερσόνησο, καθώς είναι ο βασικότερος συμμάχων των σιϊτών ανταρτών Χούθι.
Οι παραπάνω ενέργειες συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλάνο, το οποίο έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου του Ιράν ως περιφερειακή δύναμη.
Και σε αυτό αναμένεται να το βοηθήσει καταλυτικά η συμμαχία της με την Κίνα και τη Ρωσία, με την οποία σχηματίζεται ένας ισχυρός ασιατικός άξονας, με χαλαρούς μεν δεσμούς ακόμη, αλλά τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθεί πιο ενεργά στο μέλλον.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)