H επόμενη κίνηση των Βρετανών κατά του Γερμανικού Θωρηκτού, ήταν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο μυστικό όπλο τα μίνι υποβρύχια τύπου «Χ». Η κατασκευή των υποβρυχίων είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 1942 και μέχρι τις αρχές του 1943 είχαν κατασκευασθεί συνολικά 8 μονάδες. Το υποβρύχιο «Χ» διέθετε στο εσωτερικό του τον πλήρη εξοπλισμό ενός κανονικού υποβρυχίου και μπορούσε να κινηθεί με ταχύτητες 5 κόμβων στην επιφάνεια της θάλασσας και 2,5 κόμβων σε κατάδυση. Τ
ο οπλικό του φορτίο αποτελείτο από δύο μεγάλες νάρκες, βάρους 5 ½ τόννων η καθεμιά, που ήταν αναρτημένες στις δύο πλευρές του σκάφους, εφοδιασμένες με μια περόνη. Όταν το μίνι υποβρύχιο πλησίαζε το στόχο, τότε γινόταν άφεση των ναρκών ακριβώς κάτω από το πλοίο και όταν αποσυνδεόταν η περόνη τους, ενεργοποιείτο ο ωρολογιακός τους μηχανισμός. Το πλήρωμα του υποβρυχίου ήταν τετραμελές, ειδικά εκπαιδευμένο εξαιτίας του περιορισμένου εσωτερικού χώρου του υποβρυχίου.
Βυθίσατε το Tirpitz: Η ανελέητη καταδίωξη του γερμανικού θωρηκτού με Ανθρωποτορπίλλες (Γ’ Μέρος)
Το σχέδιο που εκπονήθηκε για την ενέργεια κατά του Tirpitz με την ονομασία «Source», αφορούσε την χρήση έξι υποβρυχίων τύπου «Χ». Οι καταδρομείς που θα ελάμβαναν μέρος στην αποστολή είχαν μεταβεί για εκπαίδευση στην Βόρεια Σκωτία. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιελάμβανε δύο στάδια: στο πρώτο οι άνδρες εκπαιδεύοντο στο χειρισμό του υποβρυχίου, ενώ στο δεύτερο στην άφεση των ναρκών σε ομοίωμα του Tirpitz.
Το γερμανικό θωρηκτό, ενώ έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο εκπαιδευτικών ταξιδιών, στο διάστημα 11-13 Μαρτίου, συνοδευόμενο από τα πολεμικά Prinz Eugen, Karl Galster, Jaguar και Greif, μεταβαίνει στο φιόρδ Μπόγκεν. Εκεί ενώνονται με το θωρηκτό Scharnhorst και το καταδρομικό Lutzow. Μετά από περίπου δέκα ημέρες, στο διάστημα 22-23 Μαρτίου, το Tirpitz μαζί με το Sharnhorst, το Lutzow και 6 αντιτορπιλλικά, μεταβαίνουν στα φιόρδ Κάα και Άλτα, όπου μέχρι και τον Ιούλιο πραγματοποιούν ασκήσεις.
Μέσω της νορβηγικής αντίστασης, το βρετανικό επιτελείο πληροφορείται την μεταστάθμευση του Tirpitz στο φιόρδ Kaa καθώς και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Αν και η εκπαίδευση των ανδρών είχε ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, λόγω του φαινομένου του «ηλίου του μεσονυκτίου» που απαντάται στα πολικά μέρη και ο ήλιος μερικές φορές δεν δύει, αποφασίσθηκε η αποστολή να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Για την αποστολή εκπαιδεύτηκαν 12 πληρώματα, εκ των οποίων τα 6 θα εκτελούσαν την αποστολή. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, τα έξι μίνι υποβρύχια με τις κωδικές ονομασίες Χ-5, Χ-6, Χ-7, Χ-8, Χ-9 και Χ-10 θα ρυμουλκούντο στην περιοχή του στόχου από τα υποβρύχια <Θράσερ>, <Τρούκουλεντ>, <Στούμπορν>, <Σήνυμφ>, <Σύρτις> και <Σκεπτρ> αντίστοιχα.
Τα μέτρα ασφαλείας στο φιόρδ Κaa, περιελάμβαναν 4 μονάδες ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού στα γύρω υψώματα και ισχυρή ναρκοθέτηση της ευρύτερης περιοχής. Στον πορθμό Στερν που οδηγεί στο φιόρδ Άλτα, είχε τοποθετηθεί ένα γερμανικό πλοίο που απέτρεπε την είσοδο οποιουδήποτε πλεούμενου, ενώ και στις άλλες δύο εισόδους είχαν τοποθετηθεί δίχτυα και νάρκες σε μεγάλο εύρος και βάθος. Παράκτια πολυβολεία και παρατηρητήρια υπήρχαν διάσπαρτα σε όλη την γύρω περιοχή, ενώ γύρω από το πλοίο υπήρχαν δύο σειρές προστατευτικών δικτύων μέχρι το βάθος των 15 μέτρων, για τορπίλλες. Αλλά και πάνω στο θωρηκτό τα μέτρα ήταν δρακόντεια και το πλήρωμα άριστα εκπαιδευμένο. Υπήρχαν πολυάριθμες σκοπιές οι οποίες έλεγχαν την ακτή, την θαλάσσια και εναέρια περιοχή. Η μόνη δίοδος προς το στόχο για τα βρετανικά υποβρύχια «Χ» ήταν από κάποιες καμουφλαρισμένες διόδους στα προστατευτικά δίκτυα που άνοιγαν για να βγουν οι γερμανικοί άκατοι και τα ρυμουλκά πλοία.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όλα είναι έτοιμα για την αποστολή και η επικοινωνία με την νορβηγική Αντίσταση είναι συνεχής ώστε να ενημερώνεται το βρετανικό επιτελείο για το κλίμα που επικρατεί στην γερμανική ναυτική βάση. Στο διάστημα 6-9 Σεπτεμβρίου 1943, το Tirpitz μαζί με το Scharnhorst και τα αντιτορπιλλικά Erich Steinbrinch, Karl Galster, Hans Lody, Theodol Riedel, Z27, Z29, Z30, Z31 και Z33, συμμετέχουν στα πλαίσια της αποστολής «Sizilien» που έχει ως στόχο την προσβολή της εχθρικής βάσης στη Σπιλβέργη. Η επιθετική ενέργεια πραγματοποιείται στις 8 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα στις 17.30, το Tirpitz επιστρέφει στο φιόρδ Κάα. Την επιστροφή του Tirpitz πληροφορείται και το βρετανικό επιτελείο μέσω της νορβηγικής Αντίστασης και αποφασίζεται ως ημέρα έναρξης της επιχειρήσεως η 11η Σεπτεμβρίου.
Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, στη Βόρεια Σκωτία, οι άνδρες της αποστολής λαμβάνουν τελικές οδηγίες, οι νάρκες τοποθετούνται στις πλευρές των μίνι υποβρυχίων, τα οποία εν συνεχεία προσδένονται στα μητρικά υποβρύχια.
Στις 16.00 το απόγευμα, αποπλέει το πρώτο υποβρύχιο και πίσω του ακολουθούν τα υπόλοιπα πέντε. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, την ημέρα τα μεγάλα υποβρύχια πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα υποβρύχια «Χ» ρυμουλκούνται κάτω από το νερό για λόγους απόκρυψης από τα γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη. Στα μίνι υποβρύχια επιβαίνουν τα εφεδρικά πληρώματα, ώστε τα πληρώματα της αποστολής να είναι ξεκούραστα και αξιόμαχα.
Λίγο πριν εισχωρήσουν στα νορβηγικά νερά, το πλήρωμα του <Σύρτις>, αντιλαμβάνεται ότι έχει κοπεί το συρματόσχοινο που ρυμουλκούσε το X-9. Παρ’ όλες τις προσπάθειες εντοπισμού του, το Χ-9 χάνεται μια για πάντα μαζί με το πλήρωμά του. Κάτι ανάλογο έγινε και με το συρματόσκοινο του Χ-8, το οποίο όμως ανευρίσκεται. Το πλήρωμά του μεταφέρεται στο μητρικό υποβρύχιο και το Χ-8 βυθίζεται.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, τα υποβρύχια έχουν φθάσει στο προορισμό τους και όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο εγχείρημα. Τα εφεδρικά πληρώματα δίδουν τη θέση τους στα πληρώματα κρούσης που πραγματοποιούν τους τελευταίους ελέγχους στα υποβρύχια. Εν συνεχεία τα Χ-5, Χ-6, Χ-7 και Χ-10 αποκολλούνται από τα μητρικά υποβρύχια και ξεκινούν για το στόχο. Τα μητρικά υποβρύχια κατευθύνονται βάσει σχεδίου προς τα προκαθορισμένα σημεία όπου θα συναντηθούν με τα μίνι υποβρύχια, μετά το πέρας της αποστολής.
Το Χ-10, λίγο μετά την αναχώρηση του, ματαιώνει την αποστολή λόγω μηχανικής βλάβης. Το πλήρωμα επιβιβάζεται στο μητρικό υποβρύχιο και το Χ-10 βυθίζεται για λόγους ασφαλείας.
Το Χ-7 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Πλέις, το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου, πλησιάζοντας στον πορθμό του Στερν, παρακάμπτει το πρώτο γερμανικό ναρκοπέδιο και μένει στην επιφάνεια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παρατηρώντας τη γύρω περιοχή. Λίγο πριν την ανατολή του ηλίου καταδύεται και βάσει των διαπιστώσεων που είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ και με τη βοήθεια χάρτη, κινείται σε νότια κατεύθυνση προς τα βουνά. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται αγκυροβολημένο το Tirpitz πίσω από τα διπλά δίκτυα ασφαλείας. Το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου εφόσον πλέον είχε εντοπισθεί ο στόχος, το Χ-7 αναδύεται και αναμένει όπως έχει συμφωνηθεί τα Χ-5 και Χ-6, ώστε όλα μαζί να επιτεθούν στις 06.30 το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου.
Κατά το διάστημα της νύκτας, το πλήρωμα ρυθμίζει τους ωρολογιακούς μηχανισμούς των ναρκών. Τα Χ-5 και Χ-6 τελικά δεν θα εμφανισθούν στο σημείο συνάντησης και ο Πλέις αποφασίζει να δράσει μόνος του. Εκτός από τα προστατευτικά δίκτυα, οι Γερμανοί είχαν τοποθετήσει και άλλα εμπόδια που δεν γνώριζαν οι Βρετανοί. Ενώ λοιπόν αναζητούν κάποιο άνοιγμα στα προστατευτικά δίκτυα, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την έξοδό τους οι γερμανικές άκατοι, πέφτουν μπροστά σε κάποιο εμπόδιο που ο μόνος τρόπος να αποφύγουν είναι να περάσουν από πάνω του. Κατά την ανάδυση, ο Πλέις ανακάλυψε ότι σκοπίμως είχε τοποθετηθεί εκεί το εμπόδιο, για να καλύπτει την είσοδο που υπήρχε στο δίχτυ. Μερικά δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους και ενώ βλέπουν το Tirpitz στο βάθος, η παρουσία ενός μικρού γερμανικού πλοίου που περιπολεί γύρω από το θωρηκτό, τους αναγκάζει να καταδυθούν γρήγορα για να μην εντοπισθούν. Όταν το Χ-7 φθάνει σε βάθος 23 μέτρων, ξαφνικά ακινητοποιείται καθώς είχε πιαστεί σε κάποιο προστατευτικό δίχτυ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Πλέις και του πληρώματος, το μίνι υποβρύχιο έμεινε ακινητοποιημένο για αρκετή ώρα. Ενώ το πλήρωμα είχε αρχίσει να σκέφτεται ότι είχε πλέον καταδικασθεί, ξαφνικά το υποβρύχιο αποκολλάται από το δίχτυ, σαν να το ελευθέρωσε κάποιο αόρατο χέρι. Αμέσως το Χ-7 αρχίζει να ανεβαίνει προς την επιφάνεια, φθάνοντας σε βάθος περισκοπίου.
Ο Πλέις, από το περισκόπιο βλέπει το Tirpitz σε απόσταση 20 μέτρων από το υποβρύχιο. Το Χ-7 καταδύεται και ενώ βρίσκεται σε βάθος 3 μέτρων ακουμπά μαλακά στη αριστερή πλευρά του Tirpitz. Εν συνεχεία έρχεται κάτω από τη καρίνα του, αφήνει την πρώτη νάρκη και κινείται προς τα πίσω. Σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από τη πρύμνη, αφήνει και τη δεύτερη νάρκη και πραγματοποιεί κατάδυση με σκοπό να φθάσει τα 30 μέτρα για να βρει τη δίοδο στα προστατευτικά δίχτυα.
Σε βάθος 18 μέτρων, το X-7 εισχωρεί στην περιοχή ανάμεσα από τις δύο σειρές των προστατευτικών διχτύων. Ο χρόνος πιέζει πλέον, καθώς σε λιγότερο από μια ώρα θα προκληθεί η πρώτη έκρηξη. Τα λεπτά κυλούν και ο Πλέις αποφασίζει να αναδυθεί ώστε να απομακρυνθεί από την ακτίνα των εκρήξεων. Την στιγμή όμως που πλησιάζει στην επιφάνεια, μια τρομερή έκρηξη τινάζει το Χ-7 σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Όταν αναδύονται γίνονται αμέσως αντιληπτοί από τους Γερμανούς και δέχονται καταιγιστικά πυρά. Το Χ-7 καταδύεται, αλλά ήδη έχει πάθει αρκετές βλάβες και βάζει νερά. Η κατάσταση είναι δραματική. Η μόνη πλέον διέξοδος ήταν η εγκατάλειψη του σκάφους. Ο Πλέις διατάζει ανάδυση, κρατώντας στο χέρι του ένα άσπρο ύφασμα, ως σύμβολο παράδοσης. Όταν το σκάφος αναδύεται δέχεται και πάλι τα γερμανικά πυρά. Ο Πλέις, ευρισκόμενος στη θυρίδα εξόδου του υποβρυχίου, βλέπει κοντά του μια πλωτή γέφυρα. Πηδά μέσα στη θάλασσα και φθάνει μέχρι εκεί κολυμπώντας. Στρέφοντας το βλέμμα του προς το Χ-7 δεν το βλέπει. Τελικά άλλος ένας άνδρας από το πλήρωμα κατάφερε να διαφύγει από το υποβρύχιο, ενώ οι υπόλοιποι χάθηκαν μαζί του.
Αλλά και η τύχη των άλλων δύο υποβρυχίων δεν ήταν καλύτερη. Το Χ-5, μόλις έφθασε στο φιόρδ Κάα, έγινε αντιληπτό από τις γερμανικές δυνάμεις οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ενώ βάλλεται συνεχώς, το Χ-5 συνεχίζει την πορεία του προς το Tirpitz αλλά μόλις λίγα μέτρα πριν πλευρίσει το θωρηκτό, βυθίζεται αύτανδρο.
Το Χ-6 του οποίου κυβερνήτης ήταν ο Υποπλοίαρχος Κάμερον, κατάφερε και αυτό να ξεπεράσει τις προστατευτικές σειρές των διχτύων και να εναποθέσει τις νάρκες του κάτω από το Tirpitz. Κατά την διάρκεια όμως της διαφυγής, έχασε τον προσανατολισμό του και αναδύθηκε δίπλα από το θωρηκτό, με αποτέλεσμα να εντοπισθεί από τους Γερμανούς. Το Χ-6 βυθίσθηκε και το πλήρωμα συνελήφθη.
Από την γερμανική πλευρά, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Ο τότε κυβερνήτης του Tirpitz Πλοίαρχος Χανς Μάγιερ, πληροφορήθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου ότι εντοπίσθηκε ανάμεσα στα προστατευτικά δίχτυα κάτι που έμοιαζε με υποβρύχιο. Αν και του φαινόταν αδύνατο το γεγονός ότι κάποιο εχθρικό υποβρύχιο θα μπορούσε να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας, διέταξε τον αξιωματικό υπηρεσίας να σημάνει συναγερμό.
Λίγα λεπτά μετά και ενώ το πλήρωμα λαμβάνει τις θέσεις του, ο αξιωματικός υπηρεσίας αναφέρει στο κυβερνήτη Μάγιερ, ότι ένα μικρού μεγέθους υποβρύχιο αναδύθηκε δίπλα από το θωρηκτό και ότι το τετραμελές πλήρωμά του συνελήφθη. Το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό του Γερμανού κυβερνήτη ήταν ότι ο χρόνος αντίδρασής του ήταν ελάχιστος και σίγουρα δεν θα μπορούσε να πληροφορηθεί τίποτε από τους κρατουμένους. Επειδή λόγω της κοντινής απόστασης του υποβρυχίου απέκλεισε το γεγονός της επιθετικής ενέργειας με τορπίλλη, κατέλειξε στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί κομμάντος θα πρέπει να χρησιμοποίησαν είτε νάρκες, είτε βόμβες βυθού.
Ο μόνο τρόπος αντίδρασης ήταν η μετακίνηση του θωρηκτού, αλλά οι μηχανές ήταν σβηστές. Το μόνο που έμενε, ήταν η αλυσίδα της άγκυρας. Πράγματι μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετακινήθηκε περίπου 40 μέτρα πλάγια, αλλά στάθηκε αδύνατο να γίνει κάτι ανάλογο με το πίσω τμήμα του πλοίου, διότι δεν μπόρεσαν να λύσουν τους κάβους. Από τη μετακίνηση του πλοίου τελικά κατάφεραν να αποφύγουν την πρώτη έκρηξη των βρετανικών ναρκών που είχαν τοποθετηθεί στο έμπροσθεν μέρος του πλοίου, αλλά οι μετέπειτα εκρήξεις στο πίσω μέρος του σκάφους προξένησαν αρκετές ζημιές.
Η Επιχείρηση «Source» ήταν η πρώτη επιτυχημένη βρετανική επίθεση κατά του γερμανικού θωρηκτού, που αν και δεν είχε το ποθούμενο αποτέλεσμα, τελικά ο γερμανικός γίγαντας ακινητοποιήθηκε για χρονικό διάστημα περίπου 6 μήνων.
Οι επισκευές που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 1943 έως το Μάρτιο του 1944, αφορούσαν την επιδιόρθωση των ρηγμάτων που προκλήθηκαν στις πλευρές του πλοίου, με τη μέθοδο των υδατοστεγών σιδηροκιβωτίων, την αλλαγή των βάσεων των γεννητριών στο δεύτερο μηχανοστάσιο ηλεκτροδότησης, την επιδιόρθωση των ρουλεμάν περιστροφής των πύργων των πυροβόλων των 380 χλστ., την ενίσχυση των ενωτικών πλακών της δομής στην περιοχή του μηχανοστασίου, την αντικατάσταση των κλισιοσκοπίων του έμπροσθεν συστήματος των πυροβόλων και των συστημάτων αποστασιομέτρησης καθώς και επιδιορθώσεις του πηδαλίου. Αν και οι επισκευές πραγματοποιήθηκαν στην Νορβηγία, χρειάσθηκαν σχεδόν 6 μήνες για να καταστεί το γερμανικό θωρηκτό και πάλι αξιόμαχο, διότι πολλά από τα ανταλλακτικά έπρεπε να έρθουν από τη Γερμανία.
Κατά την διάρκεια των επισκευών και συγκεκριμένα το βράδυ της 10/11 Φεβρουαρίου 1944, 15 σοβιετικά βομβαρδιστικά πραγματοποιούν νυκτερινό βομβαρδισμό κατά του Tirpitz, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στις 15 Μαρτίου, έχοντας ολοκληρωθεί οι επισκευές, το Tirpitz ξεκινά πρόγραμμα δοκιμών στα φιόρδ Κάα και Άλτα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία και το θωρηκτό είναι πλέον ετοιμοπόλεμο και πάλι. Το γεγονός αυτό, προκαλεί νέο πανικό στο βρετανικό επιτελείο, το οποίο ξεκινά μια λυσσαλέα επίθεση από αέρος, με σκοπό την ολοκληρωτική καταστροφή του.
Συνεχίζεται…