Οι Ιρλανδοί άρχισαν σήμερα το πρωί να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα τους, οι οποίες προαναγγέλλονται αμφίρροπες, με μικρές διαφορές να χωρίζουν τα τρία βασικά κόμματα μεταξύ τους, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία αστραπή, στην οποία κυριάρχησαν η κρίση στέγασης και το κόστος διαβίωσης.
Τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, το Φίνε Γκελ και το Φίανα Φαλ, αναμετρώνται στήθος με στήθος με το εθνικιστικό κόμμα της αριστεράς Σιν Φέιν.
Οι ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες στις 09:00 ώρα Ελλάδος για την εκλογή των 174 βουλευτών της κάτω Βουλής του κοινοβουλίου της χώρας αυτής των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σάιμον Χάρις, πρωθυπουργός από τον Απρίλιο και ηγέτης του Φίνε Γκελ, κατέβηκε στις εκλογές αυτές από θετική θέση: ο 38χρονος πολιτικός έδωσε νέα πνοή στο κόμμα του, που βρίσκεται στην κυβέρνηση από το 2011, αλλά οι γκάφες του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχαν άμεση επίδραση στις δημοσκοπήσεις.
Βίντεο που τον έδειχνε να γυρνά την πλάτη σε μια κοινωνική λειτουργό την ώρα που αυτή εξηγούσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εθεάθη πάνω από 3 εκατομμύρια φορές.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από τις εκλογές, την Τετάρτη το βράδυ, το Φίανα Φαλ έρχεται πρώτο με 22% των ψήφων, ενώ ακολουθούν το Φίνε Γκελ (που σημειώνει πτώση) και το Σιν Φέιν (που σημειώνει αύξηση) με ποσοστό 20% και τα δύο. Οι ανεξάρτητοι συγκεντρώνουν το 14% των ψήφων.
Ο Ντέρικ Σουίμαν, ένας 55χρονος επαγγελματίας οδηγός, ήταν ο πρώτος που κατέθεσε την ψήφο του σε εκλογικό τμήμα στο βόρειο Δουβλίνο: Ψήφισε Σιν Φέιν.
«Έχει έρθει ο καιρός για αλλαγή. Το Φίνε Γκελ και το Φίανα Φαλ είχαν καιρό για να διευθετήσουν τα προβλήματα, αλλά δεν το έκαναν», είπε στο AFP. Η στέγαση και η βελτίωση των υποδομών θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Εδώ και μέρες, η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, η ηγέτης του Σιν Φέιν, δηλώνει ότι «υπάρχει ορμή υπέρ της αλλαγής». Το κόμμα αυτό, το οποίο δεν έχει ποτέ κυβερνήσει στην Ιρλανδία, είναι η πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που πολέμησε τους Βρετανούς στη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
Το Φίανα Φαλ και το Φίνε Γκελ εναλλάσσονται στην εξουσία από την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1921.
Μετά τις τελευταίες εκλογές, το 2020, στις οποίες κέρδισε λαμβάνοντας τις περισσότερες ψήφους το Σιν Φέιν, τα δύο κεντρώα κόμματα σχημάτισαν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.
Ο Σάιμον Χάρις και ο Μιχόλ Μάρτιν, ο ηγέτης του Φίανα Φαλ και νυν υπουργός Εξωτερικών, απέκλεισαν κατά την προεκλογική τους εκστρατεία οποιονδήποτε συνασπισμό με το Σιν Φέιν, πράγμα που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες του κόμματος της αριστεράς να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι τρεις υποψήφιοι ανέδειξαν ως προτεραιότητά τους την κρίση στέγασης, που οφείλεται σε σημαντική έλλειψη ακινήτων ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, οι δαπάνες για στέγαση αντιπροσωπεύουν το 50% των εισοδημάτων των νοικοκυριών στην Ιρλανδία. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% μεταξύ του 2010 και του 2021.
Η κρίση του κόστους διαβίωσης, η υγεία και η μετανάστευση κυριάρχησαν στις προεκλογικές συζητήσεις.
Η Σίνεντ Κάσμαν, μια 34χρονη λογοθεραπεύτρια, ψήφισε τα μικρά κόμματα. «Είμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε στο AFP. «Η κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί για να βελτιώσει τον τομέα της υγείας, ο οποίος δεν λειτουργεί».
Δημοσκόπηση κατά την έξοδο από την κάλπη (exit-poll) αναμένεται να δώσει μια εικόνα των αποτελεσμάτων απόψε, μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 24:00 ώρα Ελλάδος.
Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αύριο, Σάββατο, το πρωί, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες για να βγει το αποτέλεσμα λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος στην Ιρλανδία.
Στη συνέχεια θα αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς είναι ελάχιστα πιθανό ένα κόμμα να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό ψήφων για να κυβερνήσει μόνο του.