Είναι συνήθως από τις ειδήσεις που περνούν χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, ή ακόμη καλύτερα, από τις ειδήσεις που εμείς αντιλαμβανόμαστε από τη λάθος οπτική γωνία. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι… φίλοι γείτονες, που με τα πλήρως “ανεξάρτητα” μέσα μαζικής ενημέρωσης, φροντίζουν να μας φωτίζουν σκοτεινές γωνίες των ειδήσεων που εμείς δεν έχουμε δει.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες, είτε από ελληνικής, είτε από αμερικανικής πλευράς για τις κοινές ασκήσεις αρμάτων μάχης στην Θράκη, ήταν πράγματι εντυπωσιακές. Στην αρχή δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι στο διαγωνισμό που έγινε μεταξύ ελληνικών και αμερικανικής μονάδας, τη νίκη πήρε ελληνικό πλήρωμα Leopard 2HEL.
Hellenic Tank Challenge 2021: Leopard 2 A4/HEL εναντίον M1A2 Abrams
Αργότερα, κοιτώντας τις πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες είδαμε, προσέξαμε πως η ελληνική παραλλαγή στα άρματα μάχης ταιριάζει πολύ περισσότερο στον Έβρο από ότι η αμερικανική. Ακόμη και τις φωτογραφίες μπορούσαμε να δούμε πόσο εύκολα εντοπίζουμε τα αμερικανικά άρματα και πόσο καλά χάνονται στο ανάγλυφο τα ελληνικά. Ωραίες λεπτομέρειες…
Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στην Ξάνθη με συμμετοχή αμερικανικών αρμάτων Μ1 Abrams
Κοιτούσαμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έγιναν διαθέσιμα και από τις δύο πλευρές. Είναι πασιφανές πως οι ελληνικοί θώρακες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους αμερικανικούς, πως έχουμε πληρώματα που μπορούν να εκτελέσουν τα πιο δύσκολα επιχειρησιακά σενάρια. Αυτό όμως είναι το μεγάλο συμπέρασμα από τις ασκήσεις;
Και πριν λίγες ώρες αναρτήθηκαν από αμερικανικής πλευράς περισσότερες φωτογραφίες φυσικά που σαν κύριο θέμα είχαν τα αμερικανικά άρματα στην άσκηση (υπάρχει κόσμος στις ΗΠΑ, που ενδιαφέρεται). Έτσι λοιπόν μπορέσαμε κι εμείς να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Κάτι το οποίο μέσα στην ανάλυση των φωτογραφιών, δεν είχαμε καταφέρει να δούμε. Τις κοιτούσαμε από πολύ κοντά, και αυτό ήταν το λάθος. Έπρεπε να δούμε από πιο μακριά!
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός αρμάτων στην Ξάνθη, πρωτιά για ελληνικά Leo 2 HEL
Και έτσι μας είχε διαφύγει το σημαντικό. Και δεν διέφυγε μόνο από εμάς, διέφυγε από όλους, εκτός ίσως από αυτούς που σχεδίασαν και υλοποίησαν την εκπαίδευση μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών αρμάτων μάχης. Δεν μιλάμε για τον διαγωνισμό, κάτι συνηθισμένο ανάμεσα σε δύο στρατούς, μιλάμε για την υλοποίηση περίπλοκων σεναρίων μάχης, με αποκορύφωμα τη διάβαση ποταμού.
Οι ασκήσεις που έγιναν περιλάμβαναν κυριολεκτικά τα πάντα, άμυνα, επίθεση, άμυνα εναντίον επιτιθέμενων σχηματισμών, συνεργασία με την ΠΑ, συνεργασία με Apache AH-64A/D και Kiowa Warrior OH-58D.
Όλα αυτά, στη Θράκη, που πρόκειται να γίνει ένα σφοδρό πεδίο συγκρούσεων σε περίπτωση που κάποιοι γείτονες αποφασίσουν πως η Ελλάδα είναι εύκολος αντίπαλος. Αυτό ήταν λοιπόν ένα στοιχείο που διαφαινόταν στις φωτογραφίες. Πως ο μόνος λόγος που η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί νέα τουρκική επίθεση είναι πως στα περίφημα παιγνία πολέμου, οι τουρκικές δυνάμεις δεν κερδίζουν, για να μην πούμε πως χάνουν. Γιατί καλά είναι να απειλούμε κανά βραχάκι ανοιχτά του Καστελόριζου, αλλά ο Έβρος έχει πολύ ατσάλι πάνω του για να λυγίσει.
Ελληνοαμερικανικές συνεκπαιδεύσεις στη Θράκη, «Ολυμπιακή Συνεργασία-21»
Η στροφή της Τουρκίας προς την Ανατολή είναι πλέον χωρίς γυρισμό, όποιος κι αν έρθει στην εξουσία στη μετά Ερντογάν εποχή. Η Τουρκία έχει πλέον γαλουχηθεί με την εντύπωση πως είναι περιφερειακή υπερδύναμη, και το μόνο που την χωρίζει από το να γίνει παγκόσμια είναι τα πυρηνικά όπλα. F-35 ή αντίστοιχο μαχητικό η χώρα αυτή δεν θα δει ποτέ από τη Δύση. Ούτε φυσικά F-16V ή F-15EX, όσο κι αν κάποια “πεφωτισμένα” sites θέλουν τους Αμερικανούς να περιμένουν διακαώς να γυρίσει ο Άσωτος Υιός. Την ίδια στιγμή to “Ξανθό Γένος” δίνει στην Τουρκία πυρηνικούς αντιδραστήρες, φθηνό φυσικό αέριο, και S-400.
Η αλήθεια για τα M1117 του Ελληνικού Στρατού, και η παραπληροφόρηση έχει όρια
Στο Κονγκρέσο θα περάσει η τροπολογία Μενέντεζ που αφορά την παραχώρηση στην Ελλάδα στρατηγικής αξίας πλοίων όπως τα καταδρομικά Ticonderoga, διευκολύνσεις για την αγορά F-35A/B, ενώ ανοίγει ετήσιος κωδικός στον αμερικανικό προϋπολογισμό για στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα μας. Κι αντί να πούμε ευχαριστώ, το μόνο που διαβάζουμε παντού είναι “μα καλά, μόνο 25 εκ. δολάρια, τι μας πέρσσαν;” Προφανώς συγκρίνουν το ποσό με τη ρωσική ή γαλλική ή γερμανική στρατιωτική βοήθεια και την βρίσκουν λίγη. Δεν καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να καταλάβουν, πως είναι το ελάχιστο ποσό για να ανοίξει ο δρόμος.
Το γράψαμε όταν φτάσαμε στο “αμήν” με τα Μ1117. Η αρχική αξία των 1.200 οχημάτων που μας έχουν παραχωρηθεί είναι 960 εκ. δολάρια. Τα παίρνουμε όμως δίνοντας μηδέν χρήματα. Το ότι κάποιοι ήλπιζαν σε κάτι άλλο και δεν το πήραμε νωρίτερα, δεν αλλάζει κάτι. Μάλιστα, όταν φτάσουν Ελλάδα τα πρώτα σε λίγες μέρες όπως έχουμε γράψει, σας επιφυλάσσουμε μια έκπληξη. Και δεν θα είναι τα μόνα, έρχονται κι άλλες παραχωρήσεις. Ας γυρίσουμε όμως στη Θράκη.
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ρεκόρ τριακονταετίας στη διακίνηση φορτίων και οχημάτων
Καλώς ή κακώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση στα σύνορα ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ή Ρωσίας και Ουκρανίας. Ενώ η Λευκορωσία, προφανώς με στήριξη Ρωσίας και τεχνογνωσία Τουρκίας, δημιούργησε μια τεχνητή ένταση στην Πολωνία, αλλά και στις Βαλτικές Χώρες. Τελικά η Λευκορωσία υποχώρησε, αλλά αν πήρε ανταλλάγματα από τους πάντα δοτικούς Γερμανούς, είναι άγνωστο. Οι Γερμανοί είναι ικανοί να πληρώνουν όλους τους γείτονές τους, από το να αναγκαστούν να ξαναφτιάξουν στρατό επιπέδου Δυτικής Γερμανίας.
Πάιατ: Το τι κάνουμε στην Αλεξανδρούπολη δεν αφορά την Τουρκία
Οι Αμερικανοί φυσικά, ακόμη κι αν έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Γερμανία (όχι την ΕΕ) ελέω Nord Stream 2, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την Ανατολική Ευρώπη στη Ρωσία. Πιθανότατα θεωρούν πως 50 χρόνια Ψυχρού Πολέμου δεν θα πάνε στα σκουπίδια, και δεν θα αφήσουν τους ανατολικοευρωπαίους στην τύχη τους. Συνεπώς, μιας και δεν μπορούν να έχουν μόνιμα στρατό στην περιοχή, προτιμούν να μπορούν να μεταφέρουν μονάδες εκεί ταχύτατα. Λογικά αυτό μπορεί να γίνει μέσω Βοσπόρου, στα λιμάνια της Ρουμανίας. Αλλά ποιος μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία; Κανείς.
«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21»: Νυκτερινή Αστραπή στην Αλεξανδρούπολη! (Εικόνες)
Έτσι, όπως επίσης έχουμε γράψει, η μόνη οδός είναι η Αλεξανδρούπολη. Το προηγμένο οδικό δίκτυο της περιοχής, επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων δυτικού τύπου. Άλλο το Τ-72 που σχεδιάστηκε να περνάει από τις γέφυρες της Ανατολικής Ευρώπης, άλλο το Leopard 2, Challenger 1 και το Μ1 Abrams. Άλλο 35 τόνοι, άλλο οι 60. Έτσι, η Αλεξανδρούπολη είναι η παράκαμψη των Δαρδανελίων. Και η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, είναι απολύτως απαραίτητη για τις ΗΠΑ.
Αν λοιπόν οι ΗΠΑ περνούν σε κρίσιμες στιγμές ενισχύσεις για την Ουκρανία από τον άξονα του Έβρου, προφανώς και θέλουν τα πλευρά τους ισχυρά. Τι καλύτερο λοιπόν από τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή; Ο Έβρος είναι απόρθητος μόνο με τους Έλληνες εκεί, σκεφτείτε τι έχει να γίνει με μια “μικρή” αμερικανική “ώθηση”. Γιατί αν έχουν φτάσει μια ή δυο MEU στην Αλεξανδρούπολη, ποιος εγγυάται στους Αμερικανούς πως δεν θα γίνει ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο (που φυσικά θα βοηθήσει στρατηγικά τους Ρώσους).
Ο 6ος Στόλος για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ, και τα σχέδια επέκτασης
Η Αλεξανδρούπολη είναι ούτως ή άλλως στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της τεθούν υπό αμερικανική προστασία, τότε απελευθερώνονται κρίσιμες εφεδρείες για το υπόλοιπο μέτωπο του Έβρου. Αλλά έχουμε εξηγήσει, πως συνήθως οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι επιτυχημένες όταν καταφέρουν να μην πάμε σε πόλεμο. Αν λοιπόν, σε περίοδο κρίσης, αποφασίσουν οι Αμερικανοί να έρθουν Αλεξανδρούπολη για “ασκήσεις”, τότε ποιος θα κινηθεί εναντίον του Έβρου;
Ο ΥΕΘΑ για τουρκική προκλητικότητα, εξοπλιστικά και λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Γιατί γίνονται αυτές οι ασκήσεις, μεταξύ Αμερικανικοί Στρατού και Ελληνικού; Δεν μιλάμε για απλές PASSEX, με ελληνική φρεγάτα να δει αν μπορεί να επικοινωνεί με κάποιο Arleigh Burke. Μιλάμε για κοινές ασκήσεις, με ουλαμούς αρμάτων ο ένας δίπλα στον άλλον. Οι Αμερικανοί μαθαίνουν πως πολεμούν οι Έλληνες στην περιοχή, μαθαίνουν κι αυτοί την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της. Γεφύρια, μαλακά εδάφη, υδάτινα κωλύματα, κώδικες επικοινωνιών. Αν πρόκειται να πολεμήσεις δίπλα δίπλα με κάποιον σύμμαχο, δεν το αφήνεις τελευταία στιγμή, γιατί τότε θα έχουμε απώλειες από φίλια πυρά.
Να πούμε την αλήθεια, αντιλαμβανόμαστε πως η αντιαμερικανική προπαγάνδα θα κάνει πολλούς να λένε πως οι Αμερικανοί είναι εκεί για να μάθουν τα πάντα και να τα πουν στους Τούρκους. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, εμείς γράφουμε όπως πάντα με τη λογική. Οι Αμερικανοί τυγχάνει τα συμφέροντά τους, να συμπλέουν με τα ελληνικά. Δεν το κάνουν για “τις βάσεις”. Υπάρχουν εδάφη και βάσεις και στη Βουλγαρία, και στα Σκόπια, και στην Ιορδανία, κι αλλού. Από τη στιγμή που η Τουρκία ανεξαρτητοποιείται, και κινείται προς το Ισλάμ και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα μας αφήσουν μόνους μας. Προφανώς και τους συμφέρει (τους Αμερικανούς), αλλά συμφέρει πρωτίστως εμάς (τους Έλληνες).
Κάποια στιγμή λοιπόν, θα πρέπει να κοιτάμε το συμφέρον της χώρας μας, κι όχι το κομματικό ή/και ιδεολογικό. Αν οι Αμερικανοί σκοπεύουν να μας κάνουν προπύργιο κατά της Ανατολής, με χρήματα, υλικά, μέσα, τεχνογνωσία, ας το κάνουν. Αυτοί που το “πολεμούν” δεν βοηθούν την Ελλάδα. Οι Τούρκοι δικαίως είναι στα “κάγκελα”, καθώς αυτό που γίνεται δεν έχει ξαναγίνει. Αμερικανικά άρματα μάχης να ασκούνται πλάι σε ελληνικά, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Και μάλιστα, να κυκλοφορούν φωτογραφίες που ελληνικά Leo 2HEL και αμερικανικά M1A2 περνούν “ποτάμια”.
ΑΠΟΨΗ: Γιατί η Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία MDCA έχει πειράξει τόσο πολύ την Τουρκία (#1)
Η σκηνή αυτή, μπορεί εδώ να ήταν στην Ελλάδα να ήταν “Δευτέρα”, αλλά αν είσαι Τούρκος επιτελής είναι σοκαριστική. Όλο το άγχος στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Ανατολική Θράκη, είναι μήπως οι Έλληνες αντέξουν τα αρχικά πλήγματα, και ο ελληνικός χάλυβας περάσει το ποτάμι κινούμενος προς ανατολάς. Μετά, όλα είναι ανοιχτά, και θα κριθούν κυρίως από άλλους παράγοντες (π.χ. αν θα έχει μείνει κανά τουρκικό F-16 να σώσει κάπως την κατάσταση). Εκεί είναι που τα σενάρια είναι ανοιχτά. Για να το καταλάβουμε, ας σκεφτούμε πως θα αισθανόμασταν εμείς αν βλέπαμε συνάσκηση τουρκικών Μ60Τ με αμερικανικά Μ1Α2 στην Αδριανούπολη. Αυτό ακριβώς!