Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, είχε συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΘΑ με την Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σχετικά με τη χρήση μισθοφόρων ως μέσο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης της εν λόγω Ομάδας Εργασίας στη χώρα μας, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τον ΟΗΕ για ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος μεταξύ των άλλων παρουσίασε τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων για την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, ενώ παράλληλα, ανέδειξε των αποσταθεροποιητικό ρόλο δυνάμεων όπως η Τουρκία που χρησιμοποιούν μισθοφόρους για να επιτύχουν τις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις και τους στόχους της εξωτερικής τους πολιτικής.
Υπό το πρίσμα αυτό, διατυπώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με τη χρήση μισθοφόρων και ιδιωτικών εταιρειών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας και εκφράστηκε η ανησυχία της Ελλάδας για τη δράση τους, διότι συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά την συνάντηση εργασίας επίσης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και επιτελείς της ΓΔΠΕΑΔΣ και του ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκαν από την Ομάδα Εργασίας
του ΟΗΕ για τη δράση των μισθοφόρων σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο και απάντησαν σε κρίσιμες ερωτήσεις τους, για το πως αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τη δράση των μισθοφόρων και τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνει για την αντιμετώπισή τους.
Στη συνέχεια, η ελληνική αντιπροσωπεία εστίασε στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες που συμμετέχουν στην εκτέλεση της επιχείρησης «IRINI» (Ειρήνη), για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο σημείο αυτό, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος αναφέρθηκε στην προβληματική στάση της Τουρκίας, η οποία υπονομεύει την επιχείρηση «IRINI», αφού αρνείται να συναινέσει στο αίτημα των δυνάμεων που συμμετέχουν στην Επιχείρηση για επιθεώρηση στα Τουρκικά πλοία.
Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ συμμερίστηκαν τις εν λόγω ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι θα τις αποτυπώσουν στις εκθέσεις τους και
αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που καταβάλλεται στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να ποινικοποιηθεί η στρατολόγηση, χρήση, χρηματοδότηση και
εκπαίδευση των μισθοφόρων, καθώς και να δημιουργηθεί πλαίσιο κανόνων και ενδεδειγμένων πρακτικών, αναφορικά με τη χρήση των ιδιωτικών εταιριών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας.
Παράλληλα, ο Δρ. Μπαλωμένος εξέφρασε την αφοσίωση της Ελλάδας στα πανανθρώπινα ιδεώδη του ΟΗΕ και την υποστήριξή της στους τρεις κύριους πυλώνες του: την ειρήνη και ασφάλεια, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η πατρίδα μας συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του ΟΗΕ και προωθεί σταθερά τις πρωτοβουλίες του για την υιοθέτηση των δημοκρατικών αρχών διακυβέρνησης, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, ενημέρωσε την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ επί του νομικού πλαισίου που διέπει τη διάρθρωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και επί της εκπαίδευσης που παρέχεται στους τομείς του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και στο Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπό το πλαίσιο αυτό, τονίστηκε επίσης, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν μισθοφόρους και προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών για την εκπλήρωση της αποστολής τους.
Η συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής, καθώς οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς επί ενός
κρίσιμου ζητήματος και να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπισή του τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο πολιτικό πεδίο.
Τέλος, επισημάνθηκε από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ ο εξέχων ρόλος της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη
περιοχή, καθώς και η διαχρονική της προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.