O Χάιντριχ καταφθάνει στην Πράγα
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, σε ηλικία 37 ετών, ο Χάιντριχ προάγεται στο βαθμό του αντιστράτηγου και μεταβαίνει στην Πράγα, μαζί με ένα επιτελείο αποτελούμενο από 62 «ειδικούς», που θα τον βοηθούσαν στα νέα του καθήκοντα.
Τα απώτερα σχέδια του Χάιντριχ και των συνεργατών του –που προέρχονταν από τους κόλπους των κεντρικών γραφείων της Γερμανικής Ασφαλείας– ήταν να εκγερμανιστεί οποιοδήποτε «πολύτιμο» φυλετικό στοιχείο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι με διάφορες διακριτικές «μεθόδους» θα έπρεπε να εξαλειφθούν.
Πανούργος και αδίστακτος, ο Χάιντριχ κατάφερε να αποκρύψει εντέχνως τους πραγματικούς του σκοπούς. Αρχικά εμφανίστηκε ως ευεργέτης, δίδοντας αύξηση του ημερομισθίου και της μερίδας του συσσιτίου. Εκτός των εντυπώσεων τις οποίες αποσκοπούσε να δημιουργήσει, αυτή η κίνηση απέβλεπε και στην ικανοποίηση και τον εφησυχασμό του Τσέχου εργάτη, με αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση και κατά συνέπεια την οικονομική άνοδο του Γ’ Ράιχ. Οι λίγοι υποψιασμένοι Τσέχοι που αντέδρασαν, αντιλαμβανόμενοι τα σχέδια του Χάιντριχ, οδηγήθηκαν στις φυλακές Πάνκρακ. Στις δύο πρώτες εβδομάδες, οι συλληφθέντες έφθασαν τους 200, για να αυξηθούν στη συνέχεια με γεωμετρική πρόοδο.
Τα απώτερα σχέδια του Χάιντριχ έγιναν γρήγορα αντιληπτά από την τσεχική αντίσταση, η οποία ενημέρωσε την εξόριστη κυβέρνηση της χώρας, που βρισκόταν στην Αγγλία. Οι επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης, βλέποντας τους πολίτες της χώρας τους να χάνουν κάθε ελευθερία και την οικονομία της να γίνεται βορά στο όραμα «άνθισης» του Γ’ Ράιχ, αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά. Θέλοντας λοιπόν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο πως η κυβέρνηση των ανδρείκελων της Τσεχίας δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του τσεχικού λαού, αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τη βρετανική SOE, η πραγματοποίηση αποστολής, με σκοπό την εξόντωση του αντιστράτηγου Χάιντριχ.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της εισόδου των γερμανικών δυνάμεων στην Τσεχία, πλήθος Τσέχων πατριωτών κατέφυγε στην Αγγλία. Οι νεότεροι εκπαιδεύθηκαν από τη SOE (Special Operations Executive), η οποία είχε συσταθεί τον Ιούλιο του 1940, με εντολή του ίδιου του Τσόρτσιλ. Σκοπός της ταχύρυθμης εκπαίδευσης των Τσέχων ήταν η επιστροφή τους το συντομότερο στην πατρίδα, για τη δημιουργία ισχυρού αντιστασιακού κινήματος κατά του εχθρού. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και δύο πρώην υπαξιωματικοί του Τσεχικού Στρατού, οι Γιάν Κιούμπις και Γιόζεφ Γκάμπκικ.
Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν μετά την είσοδό τους στους κόλπους της SOE και εκπαιδεύτηκαν μαζί το φθινόπωρο του 1941, σε μια μυστική βάση στη Σκωτία. Πολύ γρήγορα, μεταξύ των δύο ανδρών αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία, που, σε συνδυασμό με τη σκληρή εκπαίδευση και την πείρα που είχαν αποκομίσει ως υπαξιωματικοί, τους κατέστησε ένα άψογο επιχειρησιακό δίδυμο. Όλα αυτά τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής τους καταγωγής, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους ώστε να επιλεγούν για την διεξαγωγή της αποστολής με το κωδικό όνομα «Manlik», που απέβλεπε στην εξόντωση του Χάιντριχ.
Η συνέχεια στο Military History