Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μαζί με τον Κανδά υπερκάλυψαν τον καθορισμένο στόχο τους, χορηγώντας το 2024 στην Ουκρανία πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για την ασφάλεια, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της συνολικής. Η υπόλοιπη βοήθεια προήλθε από τις ΗΠΑ.
Πολλά κράτη μέλη της Συμμαχίας βρίσκονται αντιμέτωπα με πιέσεις που ασκεί και πάλι, όπως και στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ζητά να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Μπροστά σε αυτές τις πιέσεις, πολλές χώρες πασχίζουν να δείξουν στην κυβέρνηση Τραμπ ότι τις έχουν ήδη αυξήσει ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθεί σύνοδος των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ. Οι αμυντικές δαπάνες θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας πέρσι στην Ουάσινγκτον, οι ηγέτες των 32 κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να παράσχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για την ασφάλεια στο Κίεβο «με αναλογικές εισφορές» και «εντός του επόμενου έτους». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δηλώνει πλέον ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί.
Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των συνεισφορών.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν από δυτικούς εταίρους τους περισσότερη βοήθεια και με γρηγορότερο τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη για πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας και την ανάγκη για πυρομαχικά.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρούτε δήλωσε πως τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας και ο Καναδάς αύξησαν το 2024 κατά 20% τις αμυντικές τους δαπάνες, σε σύγκριση με το 2023. Αυτή η ετήσια αύξηση 20% σε αμυντικές δαπάνες, εκτός των ΗΠΑ, ανέβασε τις συνολικές αμυντικές τους δαπάνες σε πάνω από 485 δισεκατομμύρια δολάρια.