Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία υπέγραψαν σήμερα μια επιστολή προθέσεων, με στόχο την ανάπτυξη επίγειας εξαπόλυσης πυραύλων κρουζ βεληνεκούς άνω των 500 χιλιομέτρων, ώστε να καλύψουν το κενό στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο, που αποκαλύφθηκε, όπως λένε, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, μετά την τελετή υπογραφής, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί είπε ότι ο νέος πύραυλος θα αποτελέσει ένα μέσο αποτροπής. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα των συνεργαζόμενων χωρών και η Βρετανία.
Ένα πρώτο προσχέδιο του όπλου θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του έτους αλλά οι ακριβείς προδιαγραφές του, όπως το βεληνεκές, θα καθοριστούν λεπτομερώς αργότερα. Βάση για το νέο όπλο μπορεί να είναι εξελιγμένη έκδοση του SCALP, ή κάποιο από τα υπερηχητικά βλήματα που τώρα είναι σε ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι πως η αρχική συνεργασία καταργεί το “ταμπού” των βλημάτων μεγάλης ακτίνας δράσης, που υπήρχε στην Ευρώπη, όπου είχαν μέσω της συνθήκης INF, αποσυρθεί τα “ενδιάμεσης εμβελείας βαλλιστικά και cruise”, στην πράξη δηλαδή αυτά με ικανότητα να φθάνουν έως και τα 5.500 χιλιόμετρα μακριά.
Χθες, ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος το 2026. Μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν πύραυλοι SM-6, Tomahawk και νέα υπερηχητικά όπλα.
Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να διερευνήσει και η χώρα μας συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, από τα πολλά που ανακοινώνονται συνεχώς για νέα όπλα και τεχνολογίες και συστήματα στην Ευρώπη, εφόσον βέβαια υπάρχει και κάποια κρατική στήριξη. Αλλιώς θα παραμείνουμε στο γνωστό ρόλο του “παρατηρητή” και αργότερα του “πελάτη”.
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ