Η Ρουμανία ανακοίνωσε την απόκτηση της κορβέτας TCG Akhisar (P-1220) από το Τουρκικό Ναυτικό έναντι 223 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), όπως δήλωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το συνολικό κόστος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του πλοίου εκτιμάται σε 265 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων NSM που θα τοποθετηθεί εκ των υστέρων.
Το TCG Akhisar, θα εξοπλιστεί αργότερα και με το τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας HISAR-D, καθιστώντας τη Ρουμανία το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ (εκτός Τουρκίας) που θα χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα. Επιπλέον, το πλοίο θα φέρει το τουρκικό ναυτικό πυροβόλο 76/62 χιλιοστών της MKE, μια αντιγραφή του Oto-Melara Super Rapid, το οποίο επίσης εξάγεται για πρώτη φορά.
Το TCG Akhisar, που ναυπηγήθηκε το 2023 και εντάχθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο του 2024, είναι το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης (ως εξέλιξη των κορβετών Ada). Με μήκος 99,5 μέτρα, εκτόπισμα 2.300 τόνους και πλήρωμα 104 ατόμων, διαθέτει συνδυαστικό σύστημα πρόωσης ντίζελ-ηλεκτρικό, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και αυτονομία 8.300 χιλιομέτρων, με διάρκεια αποστολής 21 ημέρες.
Η απόφαση της Ρουμανίας να αποκτήσει το TCG Akhisar έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για άμεση ενίσχυση των ναυτικών της δυνάμεων, ιδιαίτερα για την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως η υπεράκτια πλατφόρμα φυσικού αερίου Neptun Deep, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο, με την παράδοση να αναμένεται εντός έξι μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις, καθώς η Ρουμανία διαθέτει δικές της ναυπηγικές δυνατότητες, ιδιαίτερα στο Γκαλάτσι, και η επιλογή αγοράς από το εξωτερικό χωρίς συμμετοχή της τοπικής βιομηχανίας έχει εγείρει ερωτήματα.
Η Τουρκία συνεχίζει έτσι τη διεθνή πώληση μεγάλων σκαφών επιφανείας, δικής της σχεδίασης, όπως τις κορβέτες Ada (έχουν αγοραστεί από Πακιστάν και Ουκρανία και ετοιμάζεται για παραγωγή τους και η Μαλαισία), την κορβέτα Deniz Han στο Τουρκμενιστάν, το πρόσφατο συμβόλαιο για δύο σκάφη υποστήριξης στόλου στην Πορτογαλία, ενώ και η Κροατία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κορβέτες.