Όπως γράφει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Dmitry Shugaev, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε πως υπεγράφη συμβόλαιο με την Τουρκία για την παραγγελία ενός ακόμη “συντάγματος” αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, με την πρόβλεψη μάλιστα τοπικής παραγωγής κάποιων εξαρτημάτων τους. Οι δηλώσεις έγιναν στην αμυντική έκθεση «Army-2022» που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Μόσχα.
Ο ίδιος δήλωσε πως «η δυσχερής φετινή πολιτική κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιες παραμέτρους των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και συνεργαζόμενων χωρών. Παρόλα αυτά η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με την Τουρκία εξελίσσεται με βάση τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την τουρκική πλευρά σε βάση διαφάνειας και αμοιβαίου οφέλους».
Να θυμίσουμε πως η πρόβλεψη για δεύτερη παρτίδα S-400 υπήρχε από την αρχή της τουρκικής παραγγελίας (του 2017), αλλά δεν είχε υλοποιηθεί καθώς είχαν μεγιστοποιηθεί οι διεθνείς και κυρίως οι αμερικανικές πιέσεις. Η Τουρκία μάλιστα είχε δημόσια δηλώσει πως διεκδικεί και συμπαραγωγή των επόμενων S-400.
Το ζήτημα είναι πως σήμερα είναι στις ΗΠΑ (και εδώ και κάποιες μέρες) τουρκική αντιπροσωπεία για να ζητήσει -και να πιέσει- για την πώληση 40 μαχητικών F-16V όπως και για την αναβάθμιση άλλων 80. Οπότε μια τέτοια ρωσική ανακοίνωση είναι φανερό πως θα τινάξει στον αέρα κάθε τουρκική προσπάθεια και μπορεί να επισύρει ακόμη νέες αμερικανικές κυρώσεις. Με αυτό υπόψιν θα περιμένουμε να δούμε αν η ρωσική ανακοίνωση πράγματι ισχύει, ή αν είναι μια καλοστημένη υπονόμευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτοντας ίσως πρόωρα την κατάληξη της ρωσοτουρκικής διαπραγμάτευσης, που ξέρουμε πως γινόταν εδώ και καιρό.
Γενικότερα η Τουρκία όλο το 2022 έχει κάνει μια απίθανη σειρά από αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τους εξοπλισμούς για την αεράμυνα της. Αξιωματούχοι της όπως και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν κατά καιρούς πει πως συζητούν με τους Ρώσους για την 2η παρτίδα S-400, αλλά πως το θέμα είναι “προς εξέταση”. Παράλληλα έχουν πει πως «δεν χρειαζόμαστε ξένα όπλα, αναπτύσσουμε τα δικά μας αντιαεροπορικά, τα HISAR, SIPER», αλλά και πως συζητούν με Μακρόν και Ντράγκι την αγορά SAMP/T! Ολες δηλαδή οι πιθανές και απίθανες εκδοχές μαζί, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, προκλήσεων και αλληλοαναιρούμενων προσδοκιών και προθέσεων.