Ορυμαγδός γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με δηλώσεις και δεσμεύσεις δυτικών χωρών για την παραχώρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων και πυροβόλων στην Ουκρανία, με μερικές μάλιστα να έχουν ήδη κάνει και τις πρώτες παραδόσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε -μέχρι στιγμής βέβαια- το τι έχει δηλωθεί πως θα προσφερθεί, αν και βέβαια η λίστα συνεχώς θα αλλάζει. Προσοχή όμως, στην καταγραφή που ακολουθεί, αναφέρονται μόνο οι πρόσφατες δεσμεύσεις -περίπου από το Νοέμβριο του 2022 έως και τώρα- και όχι οι παλαιότερες. Άρα ότι βλέπετε είναι «νέα» και όχι όσα ήδη έχουν φθάσει στην Ουκρανία εντός του 2022.
Αρχικά οι δύο μεγάλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ανακοινώσει πως θα στείλουν Abrams M1 η πρώτη και Challenger 2 η δεύτερη, δύο από τους 4 τύπους αρμάτων που προετοιμάζονται για την ουκρανική στέπα. Οι άλλοι δύο είναι της οικογένειας Leopard, τόσο Leopard 1A5 όσο και το πολύ πιο εξελιγμένο Leopard A2 σε διάφορες εκδόσεις του. Πέρα από τους 4 αυτούς τύπους δυτικών αρμάτων, συνεχίζεται και η προσφορά σοβιετικών σχεδιάσεων, κυρίως της οικογένειας T-72. Έτσι έχουμε τα εξής:
- ΗΠΑ: 31 Abrams M1A2
- Βρετανία: 14 Challenger 2
- Γερμανία: 18 Leo 2A6
- Πολωνία: 14 Leo 2A4 και 30 παλαιότερα PT-91 Twardy, μια τοπική εκδοχή του Τ-72
- Ισπανία: 10 Leo 2A4
- Σουηδία: 10 Leo 2A5 (Strv 122)
- Καναδάς: 8 Leo 2A4
- Νορβηγία: 8 Leo 2A4NO
- Φινλανδία: 3 Leo 2R
- Πορτογαλία: 3 Leo 2A6
- Γερμανία-Δανία-Ολλανδία: Μια κοινή προσπάθεια για παροχή τουλάχιστον 100 Leopard 1A5, ενώ η Γερμανία έχει δώσει άδεια για προσφορά έως και 178 αρμάτων του τύπου. Τα 100 όμως είναι αυτά που γίνεται προσπάθεια να παραδοθούν «σύντομα», δηλαδή εντός του 2023, χωρίς όμως ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα γιατί χρειάζονται επισκευή/συντήρηση.
- Τσεχία-ΗΠΑ: 90 Τ-72EA τα οποία αναβαθμίζονται από την εταιρία Excalibur Army στην Τσεχία, με αμερικανική και ολλανδική χρηματοδότηση. Τα άρματα έχουν «συλλεχθεί» από διάφορες χώρες, π.χ. Μαρόκο.
- Γαλλία: 40 καταστροφείς αρμάτων AMX-10 RC (τα βάζουμε στην κατηγορία αρμάτων για συντομία) ενώ το Παρίσι έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα για παραχώρηση και βαρέων αρμάτων Leclerc, χωρίς όμως απόφαση προς το παρόν.
Γενικά σύνολα: 31 Abrams, 14 Challenger 2, 120 T-72 (παραλλαγές), 74 Leopard 2 (παραλλαγές), 100 Leopard 1, 40 ΑΜΧ-10RC, δηλαδή 379 όλα μαζί. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό αλλά δεν μπορεί να μην τονίσουμε την πολυτυπία που θα δημιουργήσει ένα λογιστικό χάος υποστήριξης. Πάντως ουκρανικά πληρώματα και μηχανικοί ήδη εκπαιδεύονται σε Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και άλλες χώρες στα νέα άρματα.
Τα πρώτα Leopard 1A5 για την Ουκρανία έτοιμα μέσα στην άνοιξη
Πυροβόλα/Εκτοξευτές ρουκετών
- Βρετανία: 30 αυτοκινούμενα AS90, των 155 χιλιοστών
- Γερμανία: 18 αυτοκινούμενα RCH των 155 χιλιοστών
- Δανία: 19 αυτοκινούμενα Caesar των 155 χιλιοστών (όλο το απόθεμα της χώρας!)
- Γερμανία-Δανία-Νορβηγία: 16 αυτοκινούμενα Zuzana 2 από τη Σλοβακία, με χρηματοδότηση των τριών χωρών.
- Σουηδία: 8 αυτοκινούμενα Archer, των 155 χιλιοστών
- Ιταλία: 6 αυτοκινούμενα PzH 2000 των 155 χιλιοστών
- Γαλλία: 2 MLRS
- Ισπανία: 6 ρυμουλκούμενα Oto Melara Mod 56 των 105 χιλιοστών
Γενικό σύνολο: 97 αυτοκινούμενα των 155 χιλιοστών, 2 MLRS, 6 ρυμουλκούμενα των 105 χιλιοστών, 105 όλα μαζί. Η «σοδειά» για τους Ουκρανούς και εδώ είναι μεγάλη ενώ πολλά είναι σύγχρονα με μεγάλη εμβέλεια πυρομαχικών (στα 40 χιλιόμετρα μεγίστη με εξαίρεση τα βρετανικά AS90), υψηλή ταχυβολία και γρήγορη τάξη. Το στοίχημα όμως είναι η παροχή άφθονων βλημάτων, ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί ένας υψηλός ρυθμός ημερήσιας χρήσης. Οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι δεν τους απασχολούν οι φθορές των πυροβόλων και οι οδηγίες τυπικής χρήσης, και δικαιολογημένα καθώς αντιμετωπίζουν ένα πανίσχυρο ρωσικό μπαράζ πυροβολικού.
Φωτό & βίντεο: Ουκρανοί εκπαιδεύονται στα Leopard 2 και στην Ισπανία
Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης/μεταφοράς προσωπικού
- ΗΠΑ: 113 Bradley M2A2 ODS και 90 Stryker
- Γερμανία: 40 Marder με στόχο τα 100
- Καναδάς: 39 LAV 6
- Σουηδία: 50 CV90
- Ισπανία: 35 M113 και ακόμη 5 ως φορείς όλμων
- Λιθουανία: 10 M113 φορείς όλμων 120 χιλιοστών
- Πορτογαλία: 14 M113
- Σλοβακία: 30 BMP-1
Γενικό σύνολο: 426 όλα μαζί, κυρίως 113 Bradley, 90 Stryker και 64 Μ-113. Στις αναμενόμενες αυτές παρτίδες έχουμε σαφώς ποιοτική αναβάθμιση των ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ που παίρνει η Ουκρανία, μιας και περνά από τα πεπαλαιωμένα BMP-1 (σαν τα ελληνικά) σε πολύ πιο νέες δυτικές σχεδιάσεις, ανάμεσα τους και κορυφαία οχήματα όπως τα CV90 και τα Stryker. Πάλι εδώ θα τονίσουμε το ζήτημα της πολυτυπίας, αν και οι Ουκρανοί ήδη χρησιμοποιούν πολλά M113.
Rheinmetall: Εξετάζει το ενδεχόμενο εργοστασίου παραγωγής αρμάτων μάχης KF51 Panther στην Ουκρανία
Τα παραπάνω -ξαναλέμε- είναι δεσμεύσεις του τελευταίου πενταμήνου περίπου αλλά η υλοποίηση τους θα κρατήσει όλο το 2023 (τουλάχιστον), κάτι που δημιουργεί μεγάλο ερώτημα αν θα μπορέσει η Ουκρανία να έχει μια στιγμή «συγκεντρωμένο» ένα σοβαρό αριθμό κυρίως βαρέων αρμάτων, ώστε να κάνει μια επιθετική ενέργεια. Αν τα δυτικά άρματα φθάνουν στο Κίεβο σε μικρές παρτίδες των 10-20 κάθε φορά, και προωθούνται στο μέτωπο, υπάρχει το ρίσκο αυτά να φθείρονται-καταστρέφονται εκεί με ανάλογους ρυθμούς, ώστε να μη υπάρξει ποτέ κρίσιμη μάζα τους.
Έτσι σημαντικό και άγνωστο είναι το πόσα άρματα έχει ήδη η Ουκρανία σε λειτουργία, κυρίως σοβιετικής εποχής Τ-72 και Τ-64, και αν αυτά είναι επαρκή για να κρατήσουν τη γραμμή αντιπαράθεσης, μέχρι στα μετόπισθεν να συγκροτηθούν νέες «δυτικά» οπλισμένες μεγάλες μηχανοκίνητες μονάδες που να κάνουν κάποια στιγμή την αποφασιστική κρούση. Εδώ πάντως βοηθά η συνεχής παροχή προς την Ουκρανία αντιαρματικών όπλων, που δεν επιτρέπουν μια ρωσική μηχανοκίνητη προέλαση.
Από τη ρωσική πλευρά, η αρματική αριθμητική υπεροχή είναι σαφής (υπάρχουν τεράστια αποθέματα από τον Ψυχρό Πόλεμο), αλλά δίνεται αγώνας δρόμου να γίνουν αυτά λειτουργικά, να αναβαθμισθούν κιόλας αν είναι δυνατόν και να εκπαιδευθούν πληρώματα. Σε αυτό το τελευταίο σημείο η Ρωσία είναι που υστερεί, μιας και η βιομηχανική παραγωγή της φρενάρει από το δυτικό εμπάργκο, με πολλά υποσυστήματα των αρμάτων της, π.χ. στις κάμερες να έχουν ανάγκη από δυτικής κατασκευής τσιπ, ενώ η σοβαρή εκπαίδευση αρματιστών που δεν θα χαθούν σε μια «κρεατομηχανή» τύπου Μπαχμούτ θέλει πολύ κόπο και χρόνο.
Οι Ρώσοι “σκάβουν” στις αποθήκες και στέλνουν 800 T-62 στην Ουκρανία
Έτσι για δεύτερο χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, βλέπουμε πάλι μια σύγκρουση «παραγωγικότητας», με τη Δύση να έχει σε μεγάλο βαθμό συνασπιστεί και να αναζητά από τα δικά της λειψά ενεργά (γιατί και εδώ υπάρχει στοκ αλλά μακράς αποθήκευσης) αποθέματα να βρει ποιοτικά υλικά να στείλει στους Ουκρανούς (όχι μόνο άρματα αλλά και πυρομαχικά και ανταλλακτικά τους) και από την άλλη τη Ρωσία να έχει μεν ακόμη μεγαλύτερο απόθεμα αλλά δύσκολα αξιοποιήσιμο. Κάτι που φαίνεται αμφίπλευρα και στις πολύνεκρες συγκρούσεις εδώ και πολλούς μήνες στο Μπαχμούτ, όπου γίνονται κυρίως με τακτικές 1ου Παγκοσμίου. Χαρακώματα, μάχες σπίτι με σπίτι, μπαράζ πυροβολικού, αψιμαχίες περιπόλων πεζών, με κάποιες αρματικές αποσπασματικές συγκρούσεις χωρίς συνάφεια μεταξύ τους. Και αυτά σε περιβάλλον στέπας, ιδανικό θεωρητικά για χρήση αρμάτων, εφόσον βέβαια υπάρχει -που δεν υπάρχει- η ολιστική εκείνη κουλτούρα και υποδομή χρήσης τους σε συνδυασμό με έμπειρο μηχανοκίνητο πεζικό. Έτσι έχουμε την επιστροφή στο παρελθόν των “μεγάλων” πολέμων, έστω με πολλές νότες υψηλής τεχνολογίας μέσα στην λάσπη.
Θα μπορέσει η δυτική βοήθεια σε αρματικό δυναμικό -ανάμεσα σε πολλά άλλα- να ανατρέψει την κατάσταση στο μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας; Είναι δύσκολο καθώς όπως καταγράψαμε πρέπει να αναζητηθεί μια συγκέντρωση αυτού του υλικού σε καλά εκπαιδευμένες μονάδες, αυτές να προωθηθούν στην πρώτη γραμμή σχετικά ανέπαφες και με καλό απόθεμα πυρομαχικών, ώστε μετά να εξαπολυθεί μια ισχυρή επίθεση, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο μέτωπο, μιας και στο νότο θα απαιτηθεί η διάβαση του ποταμού Δνείπερου, κάτι πολύ δύσκολο μιας και δεν διαθέτει η Ουκρανία αποβατικά μέσα. Έχουμε δηλαδή μια σειρά από συνθήκες που πρέπει να ικανοποιηθούν για να δούμε την “αποφασιστική μάχη-διείσδυση”.
Έχει η Ουκρανία τη δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά; Πιθανά ναι, γιατί ήδη λαμβάνει και σημαντική βοήθεια σε οργάνωση και σε δυτική μεθοδολογία επιχειρήσεων. Αλλά θέλει χρόνο, και σαφώς ο αντίπαλος, η ρωσική πολεμική μηχανή, πρέπει να πάθει πάλι ένα “κενό μνήμης”, όπως έγινε το καλοκαίρι που δέχθηκε την αντεπίθεση στο Χάρκοβο, και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Και αυτό δύσκολο μιας και ο πόλεμος έχει μια αιματηρή “διδακτική” φάση που και οι δύο αντίπαλοι έχουν γνωρίσει καλά. Προς το παρόν όμως, είμαστε σε φάση αναμονής, μέχρι όλα τα υπεσχημένα να φθάσουν στην Ουκρανία στους επόμενους μήνες. Και βέβαια και όσα η Ρωσία, από την πλευρά της, ετοιμάζει.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξοντωτικές απώλειες υλικού και από τις δύο πλευρές