Ορυμαγδός γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με δηλώσεις και δεσμεύσεις δυτικών χωρών για την παραχώρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων και πυροβόλων στην Ουκρανία, με μερικές μάλιστα να έχουν ήδη κάνει και τις πρώτες παραδόσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε -μέχρι στιγμής βέβαια- το τι έχει δηλωθεί πως θα προσφερθεί, αν και βέβαια η λίστα συνεχώς θα αλλάζει. Προσοχή όμως, στην καταγραφή που ακολουθεί, αναφέρονται μόνο οι πρόσφατες δεσμεύσεις -περίπου από το Νοέμβριο του 2022 έως και τώρα- και όχι οι παλαιότερες. Άρα ότι βλέπετε είναι «νέα» και όχι όσα ήδη έχουν φθάσει στην Ουκρανία εντός του 2022.
Αρχικά οι δύο μεγάλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ανακοινώσει πως θα στείλουν Abrams M1 η πρώτη και Challenger 2 η δεύτερη, δύο από τους 4 τύπους αρμάτων που προετοιμάζονται για την ουκρανική στέπα. Οι άλλοι δύο είναι της οικογένειας Leopard, τόσο Leopard 1A5 όσο και το πολύ πιο εξελιγμένο Leopard A2 σε διάφορες εκδόσεις του. Πέρα από τους 4 αυτούς τύπους δυτικών αρμάτων, συνεχίζεται και η προσφορά σοβιετικών σχεδιάσεων, κυρίως της οικογένειας T-72. Έτσι έχουμε τα εξής:
- ΗΠΑ: 31 Abrams M1A2
- Βρετανία: 14 Challenger 2
- Γερμανία: 18 Leo 2A6
- Πολωνία: 14 Leo 2A4 και 30 παλαιότερα PT-91 Twardy, μια τοπική εκδοχή του Τ-72
- Ισπανία: 10 Leo 2A4
- Σουηδία: 10 Leo 2A5 (Strv 122)
- Καναδάς: 8 Leo 2A4
- Νορβηγία: 8 Leo 2A4NO
- Φινλανδία: 3 Leo 2R
- Πορτογαλία: 3 Leo 2A6
- Γερμανία-Δανία-Ολλανδία: Μια κοινή προσπάθεια για παροχή τουλάχιστον 100 Leopard 1A5, ενώ η Γερμανία έχει δώσει άδεια για προσφορά έως και 178 αρμάτων του τύπου. Τα 100 όμως είναι αυτά που γίνεται προσπάθεια να παραδοθούν «σύντομα», δηλαδή εντός του 2023, χωρίς όμως ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα γιατί χρειάζονται επισκευή/συντήρηση.
- Τσεχία-ΗΠΑ: 90 Τ-72EA τα οποία αναβαθμίζονται από την εταιρία Excalibur Army στην Τσεχία, με αμερικανική και ολλανδική χρηματοδότηση. Τα άρματα έχουν «συλλεχθεί» από διάφορες χώρες, π.χ. Μαρόκο.
- Γαλλία: 40 καταστροφείς αρμάτων AMX-10 RC (τα βάζουμε στην κατηγορία αρμάτων για συντομία) ενώ το Παρίσι έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα για παραχώρηση και βαρέων αρμάτων Leclerc, χωρίς όμως απόφαση προς το παρόν.
Γενικά σύνολα: 31 Abrams, 14 Challenger 2, 120 T-72 (παραλλαγές), 74 Leopard 2 (παραλλαγές), 100 Leopard 1, 40 ΑΜΧ-10RC, δηλαδή 379 όλα μαζί. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό αλλά δεν μπορεί να μην τονίσουμε την πολυτυπία που θα δημιουργήσει ένα λογιστικό χάος υποστήριξης. Πάντως ουκρανικά πληρώματα και μηχανικοί ήδη εκπαιδεύονται σε Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και άλλες χώρες στα νέα άρματα.
Πυροβόλα/Εκτοξευτές ρουκετών
- Βρετανία: 30 αυτοκινούμενα AS90, των 155 χιλιοστών
- Γερμανία: 18 αυτοκινούμενα RCH των 155 χιλιοστών
- Δανία: 19 αυτοκινούμενα Caesar των 155 χιλιοστών (όλο το απόθεμα της χώρας!)
- Γερμανία-Δανία-Νορβηγία: 16 αυτοκινούμενα Zuzana 2 από τη Σλοβακία, με χρηματοδότηση των τριών χωρών.
- Σουηδία: 8 αυτοκινούμενα Archer, των 155 χιλιοστών
- Ιταλία: 6 αυτοκινούμενα PzH 2000 των 155 χιλιοστών
- Γαλλία: 2 MLRS
- Ισπανία: 6 ρυμουλκούμενα Oto Melara Mod 56 των 105 χιλιοστών
Γενικό σύνολο: 97 αυτοκινούμενα των 155 χιλιοστών, 2 MLRS, 6 ρυμουλκούμενα των 105 χιλιοστών, 105 όλα μαζί. Η «σοδειά» για τους Ουκρανούς και εδώ είναι μεγάλη ενώ πολλά είναι σύγχρονα με μεγάλη εμβέλεια πυρομαχικών (στα 40 χιλιόμετρα μεγίστη με εξαίρεση τα βρετανικά AS90), υψηλή ταχυβολία και γρήγορη τάξη. Το στοίχημα όμως είναι η παροχή άφθονων βλημάτων, ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί ένας υψηλός ρυθμός ημερήσιας χρήσης. Οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι δεν τους απασχολούν οι φθορές των πυροβόλων και οι οδηγίες τυπικής χρήσης, και δικαιολογημένα καθώς αντιμετωπίζουν ένα πανίσχυρο ρωσικό μπαράζ πυροβολικού.
Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης/μεταφοράς προσωπικού
- ΗΠΑ: 113 Bradley M2A2 ODS και 90 Stryker
- Γερμανία: 40 Marder με στόχο τα 100
- Καναδάς: 39 LAV 6
- Σουηδία: 50 CV90
- Ισπανία: 35 M113 και ακόμη 5 ως φορείς όλμων
- Λιθουανία: 10 M113 φορείς όλμων 120 χιλιοστών
- Πορτογαλία: 14 M113
- Σλοβακία: 30 BMP-1
Γενικό σύνολο: 426 όλα μαζί, κυρίως 113 Bradley, 90 Stryker και 64 Μ-113. Στις αναμενόμενες αυτές παρτίδες έχουμε σαφώς ποιοτική αναβάθμιση των ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ που παίρνει η Ουκρανία, μιας και περνά από τα πεπαλαιωμένα BMP-1 (σαν τα ελληνικά) σε πολύ πιο νέες δυτικές σχεδιάσεις, ανάμεσα τους και κορυφαία οχήματα όπως τα CV90 και τα Stryker. Πάλι εδώ θα τονίσουμε το ζήτημα της πολυτυπίας, αν και οι Ουκρανοί ήδη χρησιμοποιούν πολλά M113.
Τα παραπάνω -ξαναλέμε- είναι δεσμεύσεις του τελευταίου πενταμήνου περίπου αλλά η υλοποίηση τους θα κρατήσει όλο το 2023 (τουλάχιστον), κάτι που δημιουργεί μεγάλο ερώτημα αν θα μπορέσει η Ουκρανία να έχει μια στιγμή «συγκεντρωμένο» ένα σοβαρό αριθμό κυρίως βαρέων αρμάτων, ώστε να κάνει μια επιθετική ενέργεια. Αν τα δυτικά άρματα φθάνουν στο Κίεβο σε μικρές παρτίδες των 10-20 κάθε φορά, και προωθούνται στο μέτωπο, υπάρχει το ρίσκο αυτά να φθείρονται-καταστρέφονται εκεί με ανάλογους ρυθμούς, ώστε να μη υπάρξει ποτέ κρίσιμη μάζα τους.
Έτσι σημαντικό και άγνωστο είναι το πόσα άρματα έχει ήδη η Ουκρανία σε λειτουργία, κυρίως σοβιετικής εποχής Τ-72 και Τ-64, και αν αυτά είναι επαρκή για να κρατήσουν τη γραμμή αντιπαράθεσης, μέχρι στα μετόπισθεν να συγκροτηθούν νέες «δυτικά» οπλισμένες μεγάλες μηχανοκίνητες μονάδες που να κάνουν κάποια στιγμή την αποφασιστική κρούση. Εδώ πάντως βοηθά η συνεχής παροχή προς την Ουκρανία αντιαρματικών όπλων, που δεν επιτρέπουν μια ρωσική μηχανοκίνητη προέλαση.
Από τη ρωσική πλευρά, η αρματική αριθμητική υπεροχή είναι σαφής (υπάρχουν τεράστια αποθέματα από τον Ψυχρό Πόλεμο), αλλά δίνεται αγώνας δρόμου να γίνουν αυτά λειτουργικά, να αναβαθμισθούν κιόλας αν είναι δυνατόν και να εκπαιδευθούν πληρώματα. Σε αυτό το τελευταίο σημείο η Ρωσία είναι που υστερεί, μιας και η βιομηχανική παραγωγή της φρενάρει από το δυτικό εμπάργκο, με πολλά υποσυστήματα των αρμάτων της, π.χ. στις κάμερες να έχουν ανάγκη από δυτικής κατασκευής τσιπ, ενώ η σοβαρή εκπαίδευση αρματιστών που δεν θα χαθούν σε μια «κρεατομηχανή» τύπου Μπαχμούτ θέλει πολύ κόπο και χρόνο.
Οι Ρώσοι “σκάβουν” στις αποθήκες και στέλνουν 800 T-62 στην Ουκρανία
Έτσι για δεύτερο χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, βλέπουμε πάλι μια σύγκρουση «παραγωγικότητας», με τη Δύση να έχει σε μεγάλο βαθμό συνασπιστεί και να αναζητά από τα δικά της λειψά ενεργά (γιατί και εδώ υπάρχει στοκ αλλά μακράς αποθήκευσης) αποθέματα να βρει ποιοτικά υλικά να στείλει στους Ουκρανούς (όχι μόνο άρματα αλλά και πυρομαχικά και ανταλλακτικά τους) και από την άλλη τη Ρωσία να έχει μεν ακόμη μεγαλύτερο απόθεμα αλλά δύσκολα αξιοποιήσιμο. Κάτι που φαίνεται αμφίπλευρα και στις πολύνεκρες συγκρούσεις εδώ και πολλούς μήνες στο Μπαχμούτ, όπου γίνονται κυρίως με τακτικές 1ου Παγκοσμίου. Χαρακώματα, μάχες σπίτι με σπίτι, μπαράζ πυροβολικού, αψιμαχίες περιπόλων πεζών, με κάποιες αρματικές αποσπασματικές συγκρούσεις χωρίς συνάφεια μεταξύ τους. Και αυτά σε περιβάλλον στέπας, ιδανικό θεωρητικά για χρήση αρμάτων, εφόσον βέβαια υπάρχει -που δεν υπάρχει- η ολιστική εκείνη κουλτούρα και υποδομή χρήσης τους σε συνδυασμό με έμπειρο μηχανοκίνητο πεζικό. Έτσι έχουμε την επιστροφή στο παρελθόν των “μεγάλων” πολέμων, έστω με πολλές νότες υψηλής τεχνολογίας μέσα στην λάσπη.
Θα μπορέσει η δυτική βοήθεια σε αρματικό δυναμικό -ανάμεσα σε πολλά άλλα- να ανατρέψει την κατάσταση στο μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας; Είναι δύσκολο καθώς όπως καταγράψαμε πρέπει να αναζητηθεί μια συγκέντρωση αυτού του υλικού σε καλά εκπαιδευμένες μονάδες, αυτές να προωθηθούν στην πρώτη γραμμή σχετικά ανέπαφες και με καλό απόθεμα πυρομαχικών, ώστε μετά να εξαπολυθεί μια ισχυρή επίθεση, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο μέτωπο, μιας και στο νότο θα απαιτηθεί η διάβαση του ποταμού Δνείπερου, κάτι πολύ δύσκολο μιας και δεν διαθέτει η Ουκρανία αποβατικά μέσα. Έχουμε δηλαδή μια σειρά από συνθήκες που πρέπει να ικανοποιηθούν για να δούμε την “αποφασιστική μάχη-διείσδυση”.
Έχει η Ουκρανία τη δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά; Πιθανά ναι, γιατί ήδη λαμβάνει και σημαντική βοήθεια σε οργάνωση και σε δυτική μεθοδολογία επιχειρήσεων. Αλλά θέλει χρόνο, και σαφώς ο αντίπαλος, η ρωσική πολεμική μηχανή, πρέπει να πάθει πάλι ένα “κενό μνήμης”, όπως έγινε το καλοκαίρι που δέχθηκε την αντεπίθεση στο Χάρκοβο, και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Και αυτό δύσκολο μιας και ο πόλεμος έχει μια αιματηρή “διδακτική” φάση που και οι δύο αντίπαλοι έχουν γνωρίσει καλά. Προς το παρόν όμως, είμαστε σε φάση αναμονής, μέχρι όλα τα υπεσχημένα να φθάσουν στην Ουκρανία στους επόμενους μήνες. Και βέβαια και όσα η Ρωσία, από την πλευρά της, ετοιμάζει.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξοντωτικές απώλειες υλικού και από τις δύο πλευρές
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί αν σκεφτούμε ότι η Ουκρανία δεν ανήκει σε Ε. Ε και ΝΑΤΟ και καμία χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει.
Ο πόλεμος αυτός είναι πολύ διδακτικός για εμάς. Πραγματικά τι θα σήμαινε ένας πόλεμος ενός μήνα ανάμεσα στην φτωχή Ελλάδα με την βιομηχανική, αυτάρκη σε οπλισμό και 10πλάσια σε πληθυσμό Τουρκία;
Συμφωνα με τον Ορυξ οι Ουκρανοι εχουν επιβεβαιωμενες απωλειες 500 αρματων μαχης. Οι πραγματικες απωλειες ειναι μαλλον περι τα 700-800 αρματα μαχης. Στην αρχη του πολεμου οι Ουκρανοι ειχαν περιπου 1000 αρματα μαχης. Κατελαβαν ως λαφυρα περι τα 500 ρωσικα T-72/T-80 ενω ελαβαν περι τα 400-500 Τ-72 απο Πολωνια, Τσεχια, Σλοβακια κλπ. Αν προσθεσει και τα δυτικα αρματα μαχης κανεις η Ουκρανια πρακτικα εχει πιο πολλα και μαλλον πιο ποιοτικα αρματα μαχης τωρα παρα στην αρχη του πολεμου.
Ενα βασικο ερωτημα ειναι κατα ποσον Πολωνια και Τσεχια μπορουν να συνεχισουν να επιδιορθωνουν/aναβαθμιζουν T-72/T-80 για τους Ουκρανους με ταχυ ρυθμο. Η Πολωνια η οποια εχει βαθυ μισος απεναντι στους…”απελευθερωτες” φαινεται οτι θελει να τα δωσε ολα για ολα. Εχουν περι τα 250 PT-91 τα οποια ειναι αναβαθμσμενα T-72 που θα μπορουσαν να δωσουν στους Ουκρανους. Ηδη εστειλαν τα πρωτα 30…
Αργα η γρηγορα οι Αγγλοι θα θυμηθουν τα 400 Challenger-1 που ειναι σε αποθηκευση σε καποια ερημο της Ιορδανιας…
Και να μην ξεχναμε οτι οι Βουλγαροι εχουν περι τα 250 Τ-72 παρατημενα στις αποθηκες τους.
Γενικα αρματα μαχης υπαρχουν!
Σαφώς και μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία. Ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ρώσο για τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες. Ο Ρωσικός λαός όμως δεν μοιράζεται αυτό το όραμα. Μια μεγάλης κλίμακας Ουκρανική επίθεση που θα επιφέρει Ρωσική συντριβή ή μαζική Ρωσική υποχώρηση, θα αλλάξει τον ρου του πολέμου.
Οι Ουκρανοί έδειξαν μέχρι στιγμής πως αντέχουν στην Ρωσική πλημμυρίδα και πλέον είναι έτοιμοι να τους πετάξουν έξω από την χώρα τους.
Προσωπική εκτίμηση, η πιο λογική επίθεση θα ήταν από το Οριχίβ, προς Τοκμάκ και Μπερντιάντσκ κόβοντας τον νότο στην μέση. Προφανώς όμως κι οι Ρώσοι το ίδιο σκέφτονται. Μια άλλη πιθανότητα είναι να επιτεθούν από το Βούχλενταρ στον άξονα προς Μαριούπολη. Φαντάζομαι πως οποιασδήποτε επίθεσης, θα προηγηθεί βροχή GLSDB και HIMARS στο Ρωσική μετόπισθεν.
Την μεγαλύτερη συνεισφορά για την Ουκρανία σε βαρύ οπλισμό κάνουν από την αρχή τα συστήματα που εγκαταλείπουν άθικτα οι ανεκπαίδευτοι Ρώσοι.
Χιλιάδες λειτουργικά οχήματα κάθε τύπου που άφησαν οι Ρώσοι στις προηγούμενες υποχωρήσεις μαζί με βοηθητικό εξοπλισμό.
Τα τακτικά εγκλήματα του Πούτιν που μας παρουσίαζαν σαν μεγάλες εμπνεύσεις τόσους μήνες κάνουν την διαφορά όχι τα Leopard που θα φτάσουν μετά το Πάσχα.
Αναρωτιέμαι αν η πολυτυπία δημιουργήσει προβλήματα στην αλυσίδα ανταλλακτικών και στις συντηρήσεις (εκπαίδευση προσωπικού).
Καλησπέρα
Εάν μου επιτρέπεται, μερικές μικρές διορθώσεις-παρατηρήσεις στους αριθμούς και τα οπλικά συστήματα που μνημονεύετε, με όσο σημασία μπορεί να έχουν.
Τα PT-91 είναι 60 αντί 30, με σύνολο 232 στη διάθεση του Πολωνικού Στρατού.
Μαζί με τα ανωτέρω, ανακοινώθηκε και η παραχώρηση 100 τεμαχίων Πολωνικών εκδόσεων των BMP-1/2.
Τα Challenger 2 διπλασιάστηκαν σε 28 και τα AS90 αυξήθηκαν σε 33, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Σουνάκ στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, τα Abrams, μάλλον δεν θα πολεμήσουν σε αυτό τον πόλεμο. Άγνωστα τα πραγματικά αίτια, αλλά αναφέρεται χρόνος παράδοσης μετά το 2024, πάντως σε καμία περίπτωση εντός του 2023.
Στις Ιταλικές πρόσφατες παραχωρήσεις, θα πρέπει να προστεθούν και 20-30 Μ109L (κατασκευής Oto Melara).
Τα Γερμανικά RCH δεν αναμένονται γρήγορα, πάντως όχι τους επόμενους μήνες. Πιο σημαντική για τους Ουκρανούς είναι η μηνιαία παράδοση τεσσάρων Krab, από τη γραμμή παραγωγής (παραγγελία 54 τεμαχίων εδώ και πολλούς μήνες), η δυναμικότητα της οποίας προσφάτως ανακοινώθηκε πως θα αυξηθεί σε οκτώ στο τέλος του χρόνου.
Τα Τ-72ΕΑ είναι 120 (90 από Τσέχικα αποθέματα και τα 30 Μαροκινά).
Να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί έχουν υποστεί δριμύτατη κριτική, σχετικά με την πρόταση παραχώρησης των 300 M2A2 στη Χώρα μας, στη λογική ότι οι δεσμεύσεις για Bradley προς την Ουκρανία έχουν ΄ σταματήσει ΄ στα 113 που αναφέρετε, ενώ εκεί εντοπίζεται η άμεση ανάγκη εξυπηρέτησης των Αμερικανικών συμφερόντων.
Όπως και να έχει, μία σύντομη προσωπική και βεβαίως ταπεινή άποψη στο ερώτημα που τίθεται είναι πως όχι, οι ποσότητες των οπλικών συστημάτων που προσφάτως έχουν παραχωρηθεί δεν επαρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση σε όφελος των Ουκρανών, ιδιαίτερα εάν συνυπολογίσει κάποιος τα τεράστια λάθη/καθυστερήσεις που έχουν λάβει χώρα και συγκεκριμένα:
1) Οι Ουκρανοί ξέμειναν από υλικό όταν το είχαν περισσότερο ανάγκη και αναφέρομαι στη συγκυρία του περυσινού φθινοπώρου, όπου εάν είχαν προχωρήσει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα στο Λουχάνσκ (άξονας Σβάτοβε- Κρεμίνα), πριν καρποφορήσει η Ρωσική επιστράτευση, θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετική τακτική κατάσταση. Με άλλα λόγια το υλικό στο οποίο αναφέρεστε θα έπρεπε να είχε δοθεί πολλούς μήνες πριν.
2) Το πρόβλημα της έλλειψης πυρομαχικών πυροβολικού είχε εντοπιστεί/αναλυθεί πολλούς μήνες πριν. όμως μόλις σήμερα οι Ευρωπαϊκές Χώρες υπέγραψαν συμφωνία αύξησης της παραγωγής. Δεν το λες και έγκαιρο προγραμματισμό. Με την Ρωσική επίθεση, σε πλήρη εξέλιξη, είναι ήδη εμφανής η αδυναμία από Ουκρανικής πλευράς να καταφέρει τον μέγιστο δυνατό αριθμό απωλειών στους επιτιθέμενους. Ούτε το Μπακχμούτ θα απειλούνταν, με επάρκεια πυρομαχικών. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Αυτά τα ολίγα για την ώρα.
Καλό βράδυ σε όλους
Βλέπω ότι… “σφουγγίζουν”, τις αναχορηγίες τους σε αρματικό υλικό και ανησυχώ ότι αν παραστεί ανάγκη για εμάς δεν θα υπάρχει… “σάλιο”, για υποστήριξη.
Όλο αυτό το υλικό απλώς θα επιμηκύνει την διάρκεια του πολέμου
Τίποτε περισσότερο
Εκτός και εάν 376 άρματα μάχης, ηλικίας 20-60 ετών αρκούν για να υποτάξουν το μεγαλύτερο αρματικό δυναμικό στον κόσμο.
Πόσο μάλλον, όταν τα άρματα μάχης αλλά και τα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πυροβολικό 10 φορές ισχυρότερο από εκείνο της Ουκρανίας, εκατοντάδες drone (κάθε εβδομάδα κυκλοφορούν νέα βίντεο με 5-10 καταστροφές ουκρανικού εξοπλισμού) και μία μακράν ισχυρότερη πολεμική αεροπορία και πλέον, μετά από ένα χρόνο, και έναν ισχυρό πεζικό.
Αν δε προσθέσουμε το ζήτημα της ποικιλομορφίας, της ανεπαρκούς εκπαίδευσης και την τμηματική παράδοση του εξοπλισμού που αναμένουν οι Ουκρανοί, τότε εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι το κρέας για την μηχανή του κιμά θα είναι ουκρανικό και όχι ρωσικό, όπως άλλωστε σιγά σιγά το ομολογούν όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι στη δύση.
Κοντός ψαλμός αλληλούια…..
Μου κάνουν εντύπωση οι πολλοί μικροί αριθμοί για το μέγεθος του μετώπου.
Στη συνέχεια, έχουν οι Ουκρανοί αρκετό πεζικό;
Δεν ξέρω, ελπίζω να τα καταφέρουν.
Αν πάντως καταφέρουν κάποια χτυπήματα δυνατά να ταρακουνήσουν επιπλέον του φυσιολογικού το ηθικό των Ρώσων, κάτι μπορεί να γίνει.
Δεν μπορώ να πω περισσότερεα γιατί απλά δεν γνωρίζω τι γίνεται πραγματικά και τι είναι απλά λόγια του αέρα.
Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τουλάχιστον 18 Μ109 από τις ΗΠΑ.
Αναρωτιέμαι αν έστω και τώρα «στο και πέντε» θα υπήρχε η δυνατότητα για την Ελλάδα να μπει «σφήνα» στις παραδόσεις προσφέροντας άμεσα το σύνολο από τα ΒΜΡ του ΕΣ (νομίζω γύρω στα 100 ακόμα) με σκοπό να μαζέψει περισσότερα Marder έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών Είναι άραγε η άμεση παράδοση και η εξοικείωση στον τύπο επαρκές κίνητρο για να παραλάβουν ένα πολύ κατώτερο όχημα;
Σίγουρα δεν φτάνουν ,οι άλλοι πλευρά έχει τεράστιο απόθεμα και κάποια στιγμή θα καταφέρει να το φέρει σε κατάσταση μάχης και θα το εμπλέξει στην σύγκρουση
Τώρα το θέμα είναι τι θέλει και τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία,θέλει να κρατήσει το μέτωπο; Θέλει να ανακαταλαβη τα χαμένα εδάφη ; Το δεύτερο το βλέπω πολύ δύσκολο θα χρειαστεί τεράστια δύναμη και μάλλον δεν την έχει και δεν τις την δίνουν
Όσο για κάποιους που λένε να δώσουμε τα υπόλοιπα bmp ,ναι να τα δώσουμε με το κατάλληλο αντίτιμο δηλαδή αντικατάσταση τους με κάτι σύγχρονο
Η συγκρουση του Γιομ Κιπουρ αφησε ενα στιγμα στους ισραηλινους:
Οι Αραβες ιστορικοι επιχειρηματολογουν οτι χωρις την αμερικανικη αερογεφυρα απο την Δυτικη Γερμανια και τις δεκαδες αφιξεις πλοιων που μετεφεραν περι τα 500 Μ60,και 50-60 Α-4/Φ4 μαχητικα αεροσκαφη, το Αραβικο μετωπο και κυριως οι Ιορδανικες δυναμεις θα εςκοβαν στα δυο το Ισραηλ και θα εφθαναν στην θαλασσα. Αναχαιτιστηκαν τελικα 14 χλμ προ αυτου.
Η Ουκρανια με τις τωρικες δεσμευσεις αλλα και τις προηγουμενες παραχωρησεις υλικου εχει ουσιαστικα λαβει τον εξοπλισμο ενος νεου στρατου.
Σε προηγουμενο χρονο ελαβε ολα τα Τ72Μ1R/Τ72Μ1 της Πολωνιας,Μ55 απο Σλοβενια και εκατονταδες τσεχικα,βουλγαρικα και αλλης προελευσης Τ72.
Η “απαλλοτριωση” 30 Τ72Β του μαροκου που βρισκοταν στην τσεχια για εκσυγχρονισμο δειχνει οτι η δεξαμενη αυτη στερευει.
Εαν η Ουκρανια δεν δεχοταν αυτην την τεραστια βοηθεια ο πολεμος θα ειχε τελεωσει.
Ο ουκρανικος προυπολογισμος εκτελειται κατα το συνολο του απο την ΕΕ,το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, οι επισκευες στις ενεργειακες εγκαταστασεις απο το εξωτερικο ενω η Ουκρανια μαχεται εχοντας στην διαθεση της το συνολο των αμερικανικων δορυφορων,real time inteligence με UAV και AWACS.Ενω η διοικηση του στρατου και επεξεργασια γινεται στο Ramstein της Γερμανιας.
Τους τελευταιους μηνες τα διαδεδομενα Τ64ΒV εχουν σχεδον εκλειψει οπως και οποιοςδηποτε τυπος Τ64.Υπενθυμιζεται προπολεμικα το αποθεμα 800+500 Τ64Β/Α μοναδων.
ενω οι οποιες επιθετικες ενεργειες του ουκρανικου στρατου γινονται με Μ113 και πολιτικα οχηματα.
Συμπερασματικα ο πρωτος Ουκρανικος στρατος με σοβιετικο υλικο,ο πραγματικος διαδοχος σε ποσοτητα και ποιοτητα της ΕΣΣΔ ,εχει καταστραφει. Πλεον απομενουν δεκαδες συστοιχιες Σ300 και καποια 2Σ1 πυροβολα.
Ο δευτερος στρατος με δυτικοποιηθεν σοβιετικο υλικο εχει καταστραφει σχεδον και αυτος ,και ο τριτος με δυτικο υλικο θα καταστραφει και αυτος.
Οι δυναμεις της Ρωσικης Ομοσπονδιας συστηματικα καταστρεφουν τις δυτικες δυναμεις με πρωτοφανη αποτελεσματικοτητα και merge τακτικων .
εκατονταδες υπερσυγχρονα Τ72Β3Μ και Τ90Μ περιμενουν την ουκρανικη αντεπιθεση προς μελιτοπολη που θα κρινει τον πολεμο.
Τα Τσαλεντζερ και ειμπραμς θα παρουν μια γευση του 1991 ,απο την αναποδη.
Οι δυναμεις της Τριτης Ρωμης θα επικρατησουν.
Το πρόβλημα όπως αναφέρει και το άρθρο είναι ότι όλα αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να διατεθούν με μιας ωστε να χρησιμοποιηθούν μαζικά.Αν ειμασταν σοβαρή χώρα με σοβαρούς πολιτικούς θα έπρεπε να είχαμε προτείνει ήδη την παραχώρηση 200 η ακόμα και 300 Leopard 1 που είναι άμεσα λειτουργικά με την αντίστοιχη παραχώρηση δυτικών αρμάτων πχ 200-300 Μ1.Μεχρι να έρθουν τα Μ1 εκπαιδευουμε τους ουκρανούς στην Ελλάδα και με την άφιξη των Μ1 άμεσα στέλνουμε τα Leopard 1 έτσι ώστε να έχουν μια σημαντική μάζα αρμάτων για κάποια πιθανή επίθεση τους.Αυτη θα ήταν μια κατάσταση win win για όλους.
Η διάρκεια και η οικονομία θα κρίνουν αυτόν τον πόλεμο. Όχι μια αντεπίθεση. Τα όπλα που παραλαμβάνει η Ουκρανία μπορούν να της επιτρέψουν να παρατείνει την αποδιοργάνωση της βασισμένης στους υδρογονάνθρακες Ρωσική οικονομία. Εάν και εφόσον η Ουκρανική κοινωνία συνεχίσει να ανθίσταται.
Η αναμενόμενη τρίτη φάση του πολέμου θα μετατραπεί σε έναν πόλεμο φθοράς και θέλησης. Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε τα μέσα και οι Ουκρανοί πρέπει να διατηρήσουν την θέληση να τα χρησιμοποιήσουν. Εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα όπως και να μετακινηθούν οι γραμμές στο μέτωπο, η Ρωσία θα χάσει. Δεν μπορούν να πετύχουν τον ΑΝΣΚ τους ούτε και να συντηρήσουν τα πιθανά κέρδη τους. Μόνος τρόπος να ξεφύγουν από τον βούρκο που μπήκαν μόνοι τους είναι να τους αποδεχθούν οι Ουκρανοί.
Μου φαίνεται απολύτως απίθανο.
Εχουμε φτάσει στην περιοχή των εκατοντάδων χιλιάδων απωλειών εκατέρωθεν ,και τους
12 μήνες διάρκειας. Υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση του μετώπου ,Εγώ δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα πάρουν ρίσκα σε αυτή τη φάση ,ούτε οι Ουκρανοί έχουν την ισχύ στο πεδίο να τους σαρώσουν ..Οι δύο κοινωνίες εσωτερικά δείχνουν συμπαγείς και δεν υπάρχουν σοβαρές αντιπολεμικές εκδηλώσεις ,ή καταπνίγονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η Ρωσία έχει κέρδη και η Ουκρανία έχει απώλειες…Η Ουκρανία δέχεται πολύ σοβαρή βοήθεια απο τις δυτικές δημοκρατίες .Η Ρωσία δεν έχει απομονωθεί, έχει στενές οικονομικές σχέσεις με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60-70% του πληθυσμού και το 60% του παγκόσμιου (GDP) .μόνο τοι άθροισμα (Κίνας ,Ινδίας, και Σαουδικής Αραβίας έχουν το 36% για παράδειγμα. Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει δύο βέτο. εξ ορισμού.Αν σοβαρέψουν τα πράγματα θα πάρει βοήθεια απο την Κίνα η οποία δουλεύει πολύ στο παρασκήνιο σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. Η βοήθεια δεν είναι αναγκαία να είναι στρατιωτική ,αλλά αρκεί να προκαλέσεις διαδοχικές εντάσεις στην Ταιβαν χωρίς να φτάσει στην απόβαση για παραδειγμα.Επίσης θα κατεβάσει μια ειρηνευτική πρόταση με σκοπό να εκθέσει το δυτικό μέτωπο με στόχο να το διεμβολίσει και πιθανώς να το διασπάσει .¨Όταν τα παίγνια περάσουν στη φάση του Παγκόσμιου πόλεμου( ο οποίος μπορεί να γίνει ) το τελευταίο που θα κοιτάξουν οι μεγάλοι παίχτες είναι η τύχη του Ουκρανικού έθνους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί κακώς πολεμούν για τη χώρα τους και το δικαίωμα να ορίζουν τις τύχες τους. Άλλα οι πιθανότητες είναι εναντίον τους..Απο την αρχή ήταν έτσι για μια σειρά ακόμη λόγους .Οπού επικρατεί ο ακραίος εθνικισμός τα κράτη διαλύονται,,Έτσι χάσαμε και την μισή Κύπρο .
Τα ελάχιστα δυτικά άρματα είναι απάντηση στα vintage ρωσικά άρματα. Από Τ-72 μέχρι Τ-55 (η “φοβερή” αρματική δυναμη του Ψυχρού πολέμου που τάχα μου μπορεί να έχει τύχη τον 21ο αιώνα και που πια την ψάχνουμε στις μάντρες της Σιβηρίας)
Θα αναγκαστεί έτσι η Ρωσία να φέρει στο πεδίο τα T-90. Που τα φυλάει μια και είναι ότι πιο σύγχρονο έχει. Και που δικαίως ήλπιζε ότι δεν θα χρειαστεί να τα εμπλέξει σε μεγάλους αριθμούς μια και από την άλλη μεριά μία από τα ίδια ήταν.
Οι Ουκρανοί θα σχηματίσουν λίγες ταξιαρχίες με τα δυτικά άρματα και υα επιτεθούν. Οι Ρώσοι αναγκαστικά θα απαντήσουν με τα T-90. Και εκεί θα ξεκινήσει το πανηγύρι.
Ουσιαστικά ο στόχος είναι να μην υπάρχει άξιο λόγου αρματικό ρωσικό δυναμικό σε ένα χρόνο μετά την αριθμητική καταστροφή που υπέστη τον προηγούμενο.
Ολα θα εξαρτηθούν από τη Ρώσικη βιομηχανία. Από το αν θα μπορέσει να αναπληρώνει τα T-90 που θα καταστρέφονται.