Τρία ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου, στο Καλό Χωριό Λάρνακας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης της Εθνικής Φρουράς. Στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων, με την ονομασία «Ατσάλινο Βέλος», έλαβε επίσης χώρα ρίψη αλεξιπτωτιστών από μεταφορικό αεροσκάφος C-130Η της ΠΑ.
Τα ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κύπρο συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακλαδική ΤΑΜΣ “Ατσάλινο Βέλος”, μαζί με τα κυπριακά στρατεύματα, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την άσκηση.
«Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, την ελληνική συμμετοχή στην εν λόγω άσκηση της εθνικής φρουράς, η τελική φάση της οποίας διεξήχθη σήμερα στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, της Μεγαλονήσου.
Τα ελληνικά F-16 πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Ατσάλινο Βέλος», μαζί με τα κυπριακά στρατεύματα.
Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις. pic.twitter.com/ftzExho9mW— N Panagiotopoulos (@npanagioto) October 17, 2019
Η Διακρατική και Εθνική Διακλαδική Άσκηση της Εθνικής Φρουράς μετά στρατευμάτων ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ” σχεδιάστηκε στη βάση ενός επίκαιρου και ρεαλιστικού πληροφοριακού πλαισίου, με σκοπό την προβολή της στρατιωτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας και της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς.
Η άσκηση διήρκησε από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου, με διάφορες επιμέρους ασκήσεις και ενέργειες, από το σύνολο του στρατεύματος, στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το δυτικότερο έως το ανατολικότερο άκρο της Κύπρου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της ΕΦ στα 3 επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).
ΚΥΠΕ/Sigma Live