Σε εξέλιξη βρίσκεται το, εμβρυικό προς το παρόν, τουρκικό πλάνο να εμφανιστεί η Άγκυρα ως «φιλικός μεσολαβητής» και «καθοδηγητής προς τη διεθνή ένταξη» των Ταλιμπάν. Έτσι η Τουρκία αν και δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη επίσημα το νέο αφγανικό καθεστώς και μάλιστα τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως αυτό απέχει ακόμη πολύ, είναι από τις λίγες χώρες που προωθούν τις επαφές με τους Ταλιμπάν.
Έτσι την Πέμπτη για πρώτη φορά επίσημη αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε στην Τουρκία, από την Ντόχα στο Κατάρ (όπου εκεί είχαν και συνομιλίες με τους Αμερικανούς) με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν Amir Khan Muttaqi. Ο ίδιος δήλωσε πως «Τουρκία και το Αφγανιστάν έχουν ιστορικούς δεσμούς» και πως «η Τουρκία, με τις δυνατότητες που έχει σε διαφορετικούς τομείς μπορεί να έχει θετικό ρόλο στις επενδύσεις, στην υλοποίηση ορισμένων έργων, στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση του Αφγανιστάν. Μπορεί να επωφεληθεί από όλους τους τομείς».
Την πρόσκληση στους Ταλιμπάν είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε πως «μας ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια όπως και την συνέχιση των επενδύσεων μας εκεί, εμείς τους επαναδιατυπώσαμε την σύσταση μας για σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, όπως και την ανησυχία μας για τη συνέχιση της συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση και την οικονομική δραστηριότητα».
Γενικότερα η Τουρκία παραμένει πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, που αυτή τη στιγμή είναι ο κύριος κόμβος επικοινωνίας του Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο καθώς τα συνοριακά περάσματα με τις περισσότερες γειτονικές χώρες είναι είτε κλειστά, είτε υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο. Αυτή την εποχή πτήσεις προς το Αφγανιστάν κάνει η πακιστανική εταιρία PIA, όπως και μια τοπική αφγανική, η Kam Air αλλά με σημαντικούς περιορισμούς στη λειτουργία της.
Η Άγκυρα πάντως έχει δηλώσει πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, μέσω Πακιστάν, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για το δύσκολο χειμώνα που ήδη έχει ξεκινήσει, ενώ είναι σε έντονο προβληματισμό για πιθανό κύμα Αφγανών προσφύγων που μπορεί να φθάσει στα ανατολικά σύνορα της, κυρίως μέσω Ιράν. Το οποίο για να αποφύγει την δική του επιβάρυνση (ήδη φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια Αφγανούς), θα «διοχετεύσει» αυτές τις ομάδες απελπισμένων Αφγανών προς την Τουρκία.