Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι το συνεχιζόμενο πάγωμα των αφγανικών κεφαλαίων στο εξωτερικό θα οδηγήσει σε προβλήματα όχι μόνο για τη χώρα τους αλλά και για όλον τον κόσμο.
Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των Ταλιμπάν αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ, τον Αύγουστο. Δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν παγωμένα στο εξωτερικό, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
«Το μήνυμά μας στην Αμερική είναι ότι, αν συνεχιστεί η μη αναγνώριση, αν συνεχιστούν τα προβλήματα στο Αφγανιστάν, τότε αυτό θα είναι πρόβλημα για την περιοχή και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρόβλημα για τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι ο λόγος που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μεταξύ τους την προηγούμενη φορά ήταν ότι δεν είχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.
Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού η τότε κυβέρνηση των Ταλιμπάν αρνήθηκε να παραδώσει στην Ουάσινγκτον το ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάιντεν. «Εκείνα τα ζητήματα που προκάλεσαν τον πόλεμο θα μπορούσαν να έχουν λυθεί μέσω διαπραγμάτευσης, θα μπορούσαν να λυθούν μέσω πολιτικού συμβιβασμού επίσης», είπε ο εκπρόσωπος.
Αν και καμία χώρα δεν τους έχει αναγνωρίσει, αξιωματούχοι κάποιων χωρών έχουν συναντηθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν, τόσο στην Καμπούλ όσο και στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη ήταν εκείνη του Τουρκμένου υπουργού Εξωτερικών Ρασίτ Μερέντοφ, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα και συζήτησε το θέμα της ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου TAPI που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ταλιμπάν αυτήν την εβδομάδα στο Κατάρ. Ο Μουτζάχιντ είπε σήμερα ότι η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές των μεταφορών και να δώσει πρόσβαση στις εξαγωγές του Αφγανιστάν στις κινεζικές αγορές μέσω του γειτονικού Πακιστάν.
Ο Μουτζάχιντ μίλησε επίσης επί μακρόν για τα προβλήματα στις συνοριακές διαβάσεις, ιδίως με το Πακιστάν, που κλείνουν συχνά τις τελευταίες ημέρες. Οι διαβάσεις αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για το περίκλειστο Αφγανιστάν. Είπε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα όταν επισκέφθηκε την Καμπούλ, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.