Δεν ξέρουμε γιατί τα αυτονόητα στη χώρα μας θέλουν πάντα κόπο για να γίνουν κατανοητά. Όπως βλέπουμε αυτό τον καιρό διάχυτη γκρίνια για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ελλήνων Πεζοναυτών, με την προμήθεια 76 πλήρως εκσυγχρονισμένων αμφίβιων οχημάτων εφόδου AAV-7.
ΑΠΟΨΗ: Οι Έλληνες Πεζοναύτες αλλάζουν «αιώνα» με τα AAV-7A1 RAM/RS, άλμα από το 1942 στο 2022
Τι διαβάσαμε και τι ακούσαμε για τα AAV-7, δεν θέλουμε να το αναπαράγουμε. Δεν ξέρουμε αν οι βολές εναντίον της προμήθειας γίνονται για να θιχθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ, που πρωτοστάτησε σε αυτή.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο ΕΣ κινείται προς απόκτηση 76 AAV-7A1 της τελευταίας έκδοσης RAM/RS
Το κύριο όμως είναι πως δεν νοείται νησιωτικό κράτος, σαν την Ελλάδα, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ή να ανακαταλάβει νησί. Ένα νησί δεν «πέφτει» με μερικά ταχύπλοα, όσο κι αν αυτά έχουν διαφημιστεί. Ένα νησί δεν ανακαταλαμβάνεται με ελάχιστα Zubr. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα, ο κάθε διοικητής πρέπει να έχει στη διάθεσή του λύσεις και όχι βέβαια πατέντες. Κι όμως, κάθε τόσο, κάποιος θεωρεί πως έχει ανακαλύψει τον τροχό προτείνοντας κάποια παράδοξη ιδέα ως “λύση”. Το αποτέλεσμα αν δεν ήταν επικίνδυνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ήταν ιλαρό. Η Ελλάδα όμως δεν είχε άλλη διαθέσιμη επιλογή, εκτός από το να επιλέξει το ACV, δηλαδή τον πανάκριβο αντικαταστάτη των AAV-7, που ούτε δοκιμασμένο είναι σαν όχημα, ούτε το αντέχουμε οικονομικά.
Day 4 of #HanKuang38. #ROCNavy and #ROCAF assembled a task force. Marines landed on a beach with their rigid inflatable boats and AAV7s with fire support from naval and air units, retaking their objective. pic.twitter.com/0P6whzxkvY
— 國防部 Ministry of National Defense, R.O.C. 🇹🇼 (@MoNDefense) July 28, 2022
Έτσι, χώρες όπως η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, ακολουθούν το παράδειγμα των Αμερικανών πεζοναυτών χρησιμοποιώντας αμφίβια ΑΑV. Ξέρετε ποια άλλη χώρα, που αντιμετωπίζει έναν πανίσχυρο εχθρό, έχει επιλέξει το AAV-7 για την ανακατάληψη κρίσιμων νησιών στην ΑΟΖ της; Η Ταϊβάν.
Πρόσφατα, η Ταϊβάν έκανε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και κινητοποίησε όλο το στόλο της. Ανάμεσα στα γυμνάσια, ήταν και άσκηση ανακατάληψης νήσου, με χρήση των AAV-7. To οποίο, αν διαβάζει κάποιος το ελληνικό Ίντερνετ ή το τουίτερ, θα πίστευε πως είναι μια παγίδα θανάτου. Αν μάλιστα σκεφτούμε πως η Ταϊβάν δεν έχει και την τελευταία και πλέον προηγμένη έκδοση που θα προμηθευτεί η χώρα μας, την AAV-7RAM/RS, τότε ή οι Ταϊβανέζοι έχουν κάποιο death wish. Μπορεί βέβαια απλά να ξέρουν τι τους γίνεται…
Τα AAV-7 είναι μια πολύ καλή λύση. Αν έχουμε χάσει κάποιο νησί, ή χρειάζεται να ενισχύσουμε νύχτα υπό εχθρικό πυρ κάποιο άλλο, τα AAV-7 θα είναι αυτά που θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Μπορεί να πλησιάσουν από κάποιο άλλο κοντινό νησί, ή από σκάφη υποστήριξης. Αν δεν έχει κάνει κάποιος άσκηση αποβατική, ή ανακατάληψης βραχονησίδας, δεν μπορεί ούτε για αστείο να καταλάβει τι σημαίνει να φτάνεις στεγνός και ετοιμοπόλεμος στην παραλία. Και το όχημα που σε μετάφερε εκεί, να είναι και η βάση σου, μεταφέροντας τα πυρομαχικά, τα βαρέα όπλα, τα τρόφιμα, τις πρώτες βοήθειες.
Οι πεζοναύτες των ΗΠΑ δοκιμάζουν ACV, αντικαταστάτη των AAV-7
Βέβαια, εντάξει, μπορεί να μην ξέρουμε εμείς, να μην ξέρουν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, να μην ξέρουν οι Ταϊβανέζοι. Στην τελική, και να χάσουμε μερικά νησιά, κατά κάποιους, δεν έγινε και κάτι. Κατά κάποιους άλλους, και να εξοπλιστούμε, πάλι θα τα χάσουμε. Κατά τρίτους, πάντα θα φταίνε οι Αμερικανοί και καθαρίσαμε…