Συνολικά, 43,1 δισεκατομμύρια δολάρια Ταϊβάν (περίπου 1,2 δις ευρώ) δεσμεύτηκαν στον προϋπολογισμό της ασιατικής χώρας για την αναβάθμιση των 6 φρεγατών κλάσης “Kang Ding”. Το πρόγραμμα θα εκκινήσει εντός του 2022.
Οι φρεγάτες κλάσης Kang Ding, είναι στην ουσία η πρώτη εξαγωγική επιτυχία των γαλλικών φρεγατών La Fayette που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε ομιχλώδεις συνθήκες. Το λεγόμενο “σκάνδαλο των φρεγατών” ύψους 1,75 δις δολαρίων ΗΠΑ απέδωσε μεν 6 σύγχρονα πλοία στην Ταϊβάν αλλά χωρίς οπλισμό, που έμελε να συμπληρωθεί με ενέργειες του πολεμικού ναυτικού της χώρας από συστήματα που υπήρχαν σε αποθήκευση. Στα επόμενα χρόνια, το σκάνδαλο πυροδότησε θερμές αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο, αντεγκλήσεις και δικαστικές προσαγωγές ενώ 8 άνθρωποι-κλειδιά της συμφωνίας βρέθηκαν νεκροί σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως υπό άγνωστες συνθήκες. Το 2003, η Ταϊβάν μήνυσε την γαλλική Thomson-CSF για παράνομες πληρωμές, με τον διακανονισμό να φέρνει την Thompson να πληρώνει αποζημίωση 590 εκ. δολάρια ΗΠΑ.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette ως Ενδιάμεση Λύση για την αγορά των FDI!
Σήμερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σχετικά με τον εκσυγχρονισμό ότι παρά τα σύννεφα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχέσεις ταϊβανικού δημοσίου και γαλλικών εταιρειών, η κυβέρνηση ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (Direction Générale de l’Armement, DGA). Η τελευταία ζήτησε από τον ναυπηγικό όμιλο Naval Group να διαπραγματευτεί τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών πλοίων. Από ταϊβανικής πλευράς, το κρατικό NCSIST (Εθνικό Ινστιτούρο Επιστημών και Τεχνολογίας Chung-Shan) ήθελε αρχικά να είναι ο κύριος ανάδοχος με το σκεπτικό της ανάληψης εγχώριου κατασκευαστικού έργου, αλλά η παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν ήταν καταλυτική. Επιμένοντας να είναι η Γαλλία υπεύθυνη του προγράμματος για την ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν από το NCSIST, όπως ο πύραυλος επιφανείας-αέρος TC-2N.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;
Γάλλοι ειδικοί και προσωπικό του προγράμματος Hsunlien από το NCSIST θα αξιολογήσουν την ολοκλήρωση των συστημάτων και θα προβούν σε δοκιμές, θα επιθεωρήσουν τα πλοία, οργανώνοντας το πρόγραμμα αναβάθμισης.
Η συνέχεια στο Naval Defence